Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Volím Fera

.roman Joch . .časopis .téma

Za najdôležitejšie považujem to, aby pán prezident Ivan Gašparovič bol z Grasalkovičovho paláca poslaný na dôchodok. Jedno volebné obdobie stačilo.

Za najdôležitejšie považujem to, aby pán prezident Ivan Gašparovič bol z Grasalkovičovho paláca poslaný na dôchodok. Jedno volebné obdobie stačilo.

Ak by teda za budúcu hlavu Slovenskej republiky zvolili voliči Ivetu Radičovú, alebo Františka Mikloška, považoval by som to za veľké zlepšenie oproti súčasnému stavu. Je však nepravdepodobné, že ktokoľvek z nich by bol zvolený už v prvom kole. A je naopak pravdepodobné, že do druhého kola postúpi súčasný prezident Gašparovič.
Koho teda budem voliť v prvom kole?
Fera.
Je poctivý, má pevné názory, miluje slobodu. Za slobodu bol už v čase, keď jej obhajoba znamenala osobné príkorie zo strany mocných. Za slobodu nás všetkých sa zasadzoval, keď k tomu mali odvahu len nemnohí. O jeho láske ku slobode nemôže byť žiadnych pochybností.
Rovnako ani o tom, že v zásadách spravodlivosti je pevný ako skala.

Priznám sa bez mučenia, že ešte jeden ohľad ma vedie voliť Fera. A to je ohľad na ľudské práva.
V demokracii v dobe, keď väčšina spoločnosti považuje určitú krivdu za spravodlivosť, a teda za svoje „právo“, je nemožné, aby bola táto krivda odstránená rýchlo, tobôž hneď. Demokratická väčšina to nedovolí.
Pred stopäťdesiatimi rokmi väčšina belochov na americkom Juhu považovala otrokárstvo – vlastnenie čiernych otrokov – za svoje právo. V skutočnosti to však bolo bezprávie. Predstavte si, že v tej dobe kandidujú na vysoký úrad dvaja dobrí kandidáti; z ktorých však jeden vidí zlo otroctva, ale ten druhý nie. Vy viete, že aj keď zvolíte toho, ktorý odmieta otrokárstvo, táto krivda tu zostane ešte dlho; až dovtedy, kým väčšina nezmení svoj názor.
Predsa však podporíte toho, kto nepovažuje vlastnenie otroka za ľudské právo. Z vďačnosti za jeho postoj a na ocenenie jeho statočnosti.
Ak by sa do druhého kola dostala Iveta Radičová, alebo František Mikloško, volil by som proti Gašparovičovi kohoľvek z nich. Teraz sme však pred prvým kolom a jeden z týchto dvoch kandidátov vie, že zabíjanie malých, nenarodených detí nie je ľudským právom, ale druhá kandidátka to nevie. Voľba je to preto jednoduchá: volím Fera!

Autor je riaditeľ Občianskeho inštitútu v Prahe, má slovenské občianstvo
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite