Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teletipy

. .časopis .ostatné

TELETIPY 23. 02. 2009 – 01. 03. 2009 (9. týždeň)

TELETIPY 23. 02. 2009 – 01. 03. 2009 (9. týždeň)

.teletipy .filmy:

Niceland (dráma/podobenstvo, koprodukcia, 2004)
Dvojka, Pondelok, 22:10

Jed a Chloe sú mladí, zamilovaní a duševne postihnutí. Napriek mentálnemu hendikepu si vychutnávajú život aj svoju lásku. Až do chvíle, keď Jed nechtiac spôsobí smrť Chloinej milovanej mačky. Po strate zvieracieho miláčika sa Chloe utiahne a prestane rozprávať. Jed je však presvedčený, že je ešte veľa dôvodov, pre ktoré sa oplatí žiť a vydáva sa hľadať zmysel života, aby Chloe prinavrátil šťastie. Stretáva zamestnanca šrotovne Maxa a zhodou okolností nadobudne presvedčenie, že práve on pozná odpoveď na jeho otázky. Intímnu alegóriu o láske, šťastí a zmysle života nakrútil islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson.

Voda (romantická dráma, India/Kanada, 2005)
Dvojka, Utorok, 22:10

India, rok 1938. Malú Chuyiu vydajú za staršieho muža. Ten však zomiera a dievča sa vo svojich ôsmich rokoch stáva vdovou. Podľa indických tradícií by teda mala celý život stráviť v odriekaní spoločne s ostatnými vdovami. Príchod dieťaťa sa odrazí na životoch obyvateliek domu vdov a vytrhne ich z letargie. Jednou z nich je i Kalyani, ktorá sa zamiluje do mladého prívrženca Mahátmu Gándhího. Žena, poverená dozorom nad vdovami, má však s Kalyani iné plány, keďže na druhom brehu rieky žije viacero zámožných mužov, ochotných platiť za príležitostnú spoločnosť mladej ženy... Romantickú drámu o boji s indickými tradíciami nakrútila režisérka Deepa Mehta.

Kto vie (komédia/dráma, Franc./SRN/Tal., 2001)
ČT2, Streda, 01:25

Talianska divadelná spoločnosť prichádza do Paríža s inscenáciou Pirandellovej hry Akú ma chceš. Predstaviteľkou ústrednej postavy a súčasne priateľkou režiséra a riaditeľa súboru Uga je Camille, jediná herečka francúzskeho pôvodu. K Parížu ju viažu staré spomienky: pred tromi rokmi opustila Pierra, lebo sa jej vtedy zdalo, že jeho láska ohrozuje jej herecké ambície. Rovnako aj Ugo má svoje tajomstvo: do Paríža ho vedú stopy po pátraní po rukopise nevydanej Goldoniho hre. Camille sa stretáva s Pierrom, ktorý už žije s inou ženou a Ugo sa zoznámi s dcérou dedičky impozantnej zbierky rukopisu Dominique. Staré a nové vášne sa vo filme Jacquesa Rivetta stretnú v boji na život a na smrť.


História jedného úteku (triler, Argentína, 2006)
ČT2, Štvrtok, 23:10

Drsný filmový príbeh, nakrútený podľa svedeckej výpovede dvoch mužov, ktorí sa stali jednou z mnohých nevinných obetí vojenskej junty, vládnucej v Argentíne v sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Hlavným hrdinom príbehu je Claudio Tamburrini, futbalový brankár B-ligy, úplne bezproblémový športovec, bez najmenšieho záujmu o politiku, ktorého za bieleho dňa 23. 11. 1977 prepadla a odvliekla skupinka neznámych mužov. V utajenej vile za Buenos Aires, kde juta zriadila malý koncentračný tábor pre „nepriateľov režimu”, sa Claudio stretáva s ďalšími unesenými, ako je on sám. V tejto budove, kde nevládne žiadny režim práva a zákona, sú muži vydaní napospas sadistickým spôsobom svojich strážcov.


5 x 2 (dráma, Francúzsko, 2004)
ČT1, Piatok, 22:55

Komorný príbeh jedného manželstva sa začína vo chvíli, keď manželia svojím podpisom potvrdzujú rozhodnutie o rozvode, a odvíja sa proti behu času cez kľúčové momenty ich spoločného života. Príbeh Gillese a Marion tak smeruje od definitívneho rozchodu k ich zoznámeniu. Po rozvode sa Marion vo dverách otočí a na poznámku svojho bývalého muža o tom, že vyhrala, odpovie: „Nevyhrala ani neprehrala, je len koniec, nič viac!” 5 x 2 je päť zásadných epizód v živote jednej dvojice. Citlivý Francois Ozon tak rozpráva príbeh jedného vzťahu, kde zdanlivo všedné scény ukrývajú vnútorné drámy jednotlivých aktérov.


Ostře sledované vlaky (komédia/dráma, Československo, 1966)
ČT2, Sobota, 21:00

Prvý celovečerný film režiséra Jiřího Menzela vznikol podľa rovnomennej novely Bohumila Hrabala. Tento prepis bol dôkazom veľkej obľúbenosti, ktorej sa Hrabal tešil medzi mladými umelcami. Prepis útlej novely sa vyznačuje na svoju dobu originálnym spojením nepatetického zobrazenia okupačných rokov, ako sa prejavujú na malej vidieckej stanici, a súkromných problémov jednotlivých hrdinov. Film vo svojej dobe vzbudil mimoriadnu pozornosť doma aj v zahraničí, hlavne pre nežný humor, ktorý prechádzal príbehom o neľahkom dospievaní mladého železničiara rovanko, ako aj pre neobvyklý pohľad na vojnové dianie.



Proti múru (dráma, SRN, 2004)
Markíza, Nedeľa, 02:20

Cahit, Turek žijúci v Nemecku, stráca po smrti svojej ženy všetky ideály. Jediné, na čom mu záleží, sú alkohol a drogy, na ktoré si zarába ako upratovač v bare. Po tom, ako sa pokúsi o samovraždu nárazom auta do steny v nemocnici, stretáva Sibel, mladé moslimské dievča, neuznávajúce tradičné hodnoty Islamu. Sibel má jedinú túžbu – vytratiť sa z vplyvu dogmaticky zameranej rodiny a oddávať sa radovánkam európskeho spôsobu života. Hneď ako Sibel zistí Cahitovu národnosť, dôležitú pre jej rodinu, nalieha naňho, aby sa čo najskôr zobrali. Sibel sa tak vymaní spod vplyvu rodiny a Cahit bude mať aspoň občas upratané. Postupne medzi nimi začne vznikať čosi hlbšie... Dráma režiséra Fatiha Akina.

.tip .týždňa

Harry a Tonto (road-movie, USA, 1974)
ČT1, Nedeľa, 22:25

Príbeh penzionovaného učiteľa Harryho Coombsa, ktorý sa po demolícii svojho newyorského bytu vyberá s kocúrom Tontom naprieč Amerikou, pri ktorej navštívi svoje deti (predstavujúce rôzne druhy životného sklamania) a zažije niekoľko pozoruhodných stretnutí, ktoré zmenia jeho pohľad na život. Film stojí a padá s precíteným výkonom Arta Carneyho, ktorý po desiatkach podporných postáv dostal konečne svoju veľkú hlavnú úlohu, za ktorú získal Oscara. Film patrí do hnutia „Nový Hollywood”, ktoré na začiatku 70. rokov postavilo populárnu továreň na sny do popredia nielen pre bežných divákov, ale predovšetkým pre filmových odborníkov.



.teletipy  .dokumenty:

Z lásky k zvieratám (10)
Dvojka, Pondelok, 18:00

Poslovia z čias, keď po zemi ešte nechodili ľudia, sú vtáci. Tie najfarebnejšie z nich sú papagáje. O ich evolučnom vývoji vieme toho len veľmi málo. Na základe jediného nálezu fosílnej kosti nohy druhu pravekého papagája ornitológovia usudzujú, že predkovia týchto nádherných vtákov obývali Zem už pred 30 miliónmi rokov. Údaje o rozšírení papagájov na svete sú dodnes pomerne nepresné. Papagáje sú pre austrálsky kontinent azda ešte typickejšie ako kengury, jedovaté hady, či koaly. Každý, kto precestuje Austráliu, si už nikdy nevymaže z hlavy najrôznejšie melódie miliónov týchto vtákov, ktoré voľne lietajú nad krajinou.

Medzinárodný terorizmus po roku 1945 (2)
Dvojka, Utorok, 18:00

Druhá časť dokumentárneho seriálu približuje vznik a činnosť najkrvavejšej teroristickej organizácie súčasnosti, al-Káidy a jej hlavného vodcu a ideológa Ussámu bin Ládina. Jej vznik sa datuje do rokov bojov v Afganistane proti sovietskym vojskám, ktoré sem prišli podporiť slabú komunistickú vládu a v roku 1989 museli z Afganistanu bez víťazstva odísť. Zakladateľ al-Káidy, Ussáma bin Ládin obrátil svoju nenávisť proti USA a jeho teroristická činnosť priviedla Spojené štáty do intenzívneho boja proti terorizmu. Al-Káida má základne po celom svete a má takmer neobmedzené finančné prostriedky – aj keď sa USA darí pomerne úspešne bojovať proti samotnej organizácii, Bin Ládin jej zatiaľ uniká...

Carlin zoznam
ČT2, Streda, 23:45

Poznáme ju z televízneho spravodajstva. Drsná, ale elegantná, rozhodná, ale citlivá, predovšetkým stopercentná profesionálka. Carla Del Ponte je vrchnou žalobkyňou Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu. Jej úlohou je dostať pred súd všetkých vojnových zločincov spojených s balkánskym konfliktom. Väčšinu sa jej už podarilo dať zatknúť, niektorých potrestať, ale tí najhorší jej stále unikajú. Je to nesmierne zložité a vysiľujúce pátranie, predovšetkým z politického hľadiska. Na ich „nenájdení” má totiž záujem viac subjektov, ako si bežný občan dokáže predstaviť. Zrejme preto Carla Del Ponte tento rok zo svojej funkcie odchádza.

Veľké záhady: Kecksburská havária UFO
Dvojka, Štvrtok, 18:00

Desiatky rokov je mesto Kecksburg v Pennsylvanii rozdelené bizarným sporom. Mnohí jeho obyvatelia tvrdia, že sa tam nikdy nestalo nič neobvyklé, zatiaľ čo iní vyhlasujú, že v decembri 1965 sa ich mestečko nakrátko stalo domovom havarovaného UFO. Aká je pravda o tomto podivnom kovovom objekte, ktorý podľa svedkov spadol neďaleko Kecksburgu? Prečo niektorí z nich hovoria, že miestni obyvatelia dostali príkaz, aby nehovorili o tom, čo sa stalo? Je príčinou to, že narazili na nejaký prísne tajný projekt vlády, alebo to, že videli objekt dokazujúci existenciu inteligentného života na iných planétach?


Euromaxx – Architektúra (7)
Dvojka, Piatok, 18:00

V ďalšej časti cyklu navštívime madridské letisko Barachas, ktoré je symbolom moderného hlavného mesta Španielska. Pozoruhodná budova terminálu je zhmotnením štyroch cieľov svetoznámych architektov Carlosa Lamela a Richarda Rogersa: aby išlo o priesvitnú budovu, aby sa pri jej stavbe využilo prírodné svetlo, prírodné materiály a aby v nej bola príjemná atmosféra pre cestujúcich. Vyberieme sa aj do Hamburgu, kde sa architektka Ulrike Kragesová špecializuje na mestské domy na zákazku, ponúkajúce luxus s premyslenou dispozíciou a dostatkom priestoru. A stretneme sa aj s trojicou architektov, ktorí dokážu zachovať a moderne upraviť aj také staré domy, ktoré inak ich majitelia nechávajú zbúrať.



Zlatá šedesátá: Jiří Menzel
ČT2, Sobota, 20:00

„Benjamínko” medzi žiakmi Otakara Vávru, ktorý nakoniec hocikoho strčil do vrecka. Skôr než ako režisér sa Jiří Menzel presadil vo filmoch svojich kolegov ako svojrázny herecký typ. Už za svoj prvý film Ostře sledované vlaky (1966) získal cenu Americkej filmovej akadémie – Oscara. Postupne sa stal špecialistom na adaptácie Bohumila Hrabala. Práve tie mu však priniesli pri nástupe normalizácie niekoľkoročný zákaz práce. Aj keď je doma a vo svete známy predovšetkým vďaka filmom, početná a nemenej významná je aj jeho herecká a režisérska práca v divadle.


Svetové poberežia zhora: Európa. Grécka odysea (10)
Dvojka, Nedeľa, 09:15

Záverečná časť seriálu je príbehom cesty naprieč časom, po krajine, ktorej ostrovy sa podobne ako legendy počítajú na tisíce. Je to príbeh o Grécku. Šestnásťtisíc štvorcových kilometrov gréckeho pobrežia je jedným z najčlenitejších pobreží v južnej Európe. Ide o kraje s bohatou históriou, opradené mýtmi a hrdinskými bájami, ktoré sú živé do dnešných dní. Putovanie sa začína na severovýchodnom pobreží Grécka, kde sa odnepamäti stretávali vplyvy Západu a Východu. V obľúbenej turistickej destinácii ležiacej pri hraniciach s Albánskom, neďaleko talianskych brehov – na ostrove Korfu.

.tip .týždňa

DIG!
Dvojka, Piatok, 23:05

Dokumentárna kronika, ktorá zachytáva sedem rokov v umeleckom živote dvoch kedysi veľkých nádejí amerického hudobného priemyslu – skupín Dandy Warhols a Brian Jonestown Massacre. Pod dohľadom režisérky Ondi Timoner vznikol nekonvenčný pohľad do temnejších zákutí rock´n´rollu a zároveň pravdivý príbeh úspechu a autodeštrukcie. Rozorvaný Anton A. Newcombe a trochu naleštenejší Courtney Taylor boli ako frontmani svojich kapiel vždy spriaznenými dušami a priateľmi, ale zároveň aj neľútostnými rivalmi. Dig! postupne odhaľuje ich lásku a posadnutosť, koncerty a nahrávanie, vzlety a pády, ale predovšetkým ich balansovanie na hranici medzi umením a komerciou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite