Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

O

O Slotovi i nanotechnológiách
Predseda HZDS Vladimír Mečiar zaútočil na politiku šéfa SNS Jána Slotu. Podľa expremiéra, ktorý vystúpil na programovej konferencii HZDS nazvanej „Perspektívy rozvoja slovenskej spoločnosti“ Slotove protimaďarské útoky „hrubo poškodzujú záujmy Slovenska“. Predseda nacionalistov podľa Mečiara „síce útočí na emócie aj na historické povedomie, ale nevytvára nič nové, vedie Slovákov ku konfliktom, v ktorých prehrávame“ a tiež „objektívne slovenskej spoločnosti škodí, zakladá jej tak konflikt rozkladu, nedôvery a nepokoja, namiesto koncentrácie moci“. Mečiar neobišiel ani predsedu vlády a šéfa Smeru Roberta Fica. Jemu zase odkázal, aby neútočil na zahraničných investorov: „Ak znehodnotíme a zneistíme ich vlastníctvo, zneistíme podmienky podnikania, budú hľadať riešenie inde.“ Za SNS sa proti Mečiarovým výrokom ohradil poslanec Rafael Rafaj, za vládu jeho slová odmietla hovorkyňa Silvia Glendová.
Útoky na koaličnch partnerov nie sú v Mečiarovej výbave novinkou, prekvapili skôr ďalšie názory. Podľa predsedu je potrebné zoštíhliť vládu (zlúčiť by podľa neho bolo možné rezorty kultúry a školstva či zdravotníctva a práce). Expremiér chce tiež otvoriť ústavu a meniť usporiadanie moci v štáte. Za najhoršie považuje, že parlament nemá dosah na vládu. Podľa neho je jedno, kto vládne, pretože aj tak všetci bránia parlamentnej kontrole. Mečiar sa obul aj do prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorému vyčítal, že mu nejde o hodnoty, ale podpisuje zákony tak, ako prejdú v parlamente. „Bola tu zásadná kritika Dzurindu, ale kým bol vo vláde, zásadný súhlas s tým, čo robí,“ povedal Mečiar na margo hlavy štátu. Šéf ľudovcov si myslí, že je nevyhnutné prehodnotiť, či sa má aj naďalej výkonná moc deliť na vládnu a prezidentskú.
Najväčším prekvapením sa nakoniec stali Mečiarove názory na riešenie ekonomickej krízy. Podľa neho kríza ukázala nedostatky zo strany Medzinárodného menového fondu, Svetovej obchodnej organizácie i OSN, v čoho dôsledku treba zvážiť vytvorenie globálnej vlády. V jedenapolhodinovom prejave (s podobne širokým záberom ako Gašparovičova správa o stave republiky) predseda uznal, že Slovensko nebude globálnym hráčom, že sme skôr chudobným príbuzným, ktorý bude vlečený. Ale Slovensko môže nakoniec ochrániť pred dopadmi hospodárskej krízy to, ak sa začne orientovať na nanotechnológie, biotechnológie a informatiku.
.tg .sita

Noviny pred súdom
Spoločnosť 7 Plus nezačala rok najlepšie. Musí platiť politikom vysoké sumy za prehrané spory. Premiér vysúdil 8 298 eur za to, že vydavateľstvo neoprávnene zasiahlo do jeho práv použitím premiérovej fotografie v reklame na denník. V ďalšom – ešte neukončenom spore s premiérom – prehralo vydavateľstvo 66-tisíc eur. Prehralo aj spor s ministrom Harabinom, ktorému musí zaplatiť viac ako 31-tisíc eur.
.eč

Kalamita
Snehová kalamita zasiahla najmä sever Slovenska, obyvatelia obcí Skalité, Čierne, Svrčinovec či Klokočov sa ocitli v mimoriadnej situácii. K niektorým usadlostiam nebolo možné sa dostať. Domy boli zapadnuté pod viac ako metrovou nádielkou snehu. Sneh najviac potešil školákov, ktorí dostali v týchto obciach mimoriadne prázdniny. Meteorológovia upozorňujú, že zima sa ešte neskončila.
.eč

Za stenou
Mnohé slovenské bary a reštaurácie budú musieť do septembra vyriešiť problém, ako upraviť svoje priestory. Parlament novelizoval zákon na ochranu nefajčiarov a podľa nového znenia budú musieť reštaurácie a pohostinstvá, v ktorých sa podáva jedlo, pre fajčiarov vytvoriť stavebne oddelenú časť. Návrh poslanca za HZDS Urbániho na úplný zákaz predaja cigariet, našťastie, neprešiel.
.jm

Zrušte FNM
Kresťanskí demokrati chcú zrušiť Fond národného majetku ( FNM). Podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského by tak štát mohol ročne ušetriť približne štyri milióny eur. FNM sa minulosti zaoberal privatizáciou štátneho majetku, dnes už len kontroluje štátne podiely v rôznych spoločnostiach. Politickí nominanti v jeho orgánoch však napriek tomu poberajú pomerne vysoké odmeny.
.jm

Komisia a výklad
Ústredná volebná komisia pre prezidentské voľby sa vyjadrila k často skloňovanej otázke víťazstva v prvom kole volieb. Podľa jej výkladu môže zvíťaziť už v prvom kole len ten kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu všetkých oprávnených voličov. To znamená aj tých, ktorí k volebným urnám neprídu. Predsedom komisie sa stal Dušan Dugáček, zastupujúci kandidáta Ivana Gašparoviča. Podpredsedníčkou je Katarína Tóthová z HZDS. 
.jm



Ivan Gašparovič
Prezident nečakane vystúpil v parlamente. Rozprával nielen sociálne a národne, ale aj ekologicky, zdravotnícky, širokorozchodne, rodinne, regionálne, kultúrne a postrehol, že sa začína venovať pozornosť aj citovej výchove (napríklad aj zo strany vlády). Radosť počúvať.


Béla Bugár
Aj keď expredseda SMK hovoril o odchode z politiky, jeho pokus o návrat do kresla šéfa strany je stále reálny. V SMK sa množia petície kritizujúce Pála Csákyho a o Bugárovom návrate hovoria aj viacerí jeho podporovatelia. Otázne je zatiaľ to, či Bugár bude kandidovať už na najbližšom sneme.

Mária Kreslová
Hoci denník SME zverejnil viacero relevantných výpovedí o profesionálnej i ľudskej nedostatočnosti riaditeľky Zboru väzenskej a justičnej stráže, jej nadriadený Štefan Harabin ju nemieni odvolať. Nečudo – aj táto ryba smrdí od hlavy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite