Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očami Doroty Nvotovej

.dorota Nvotová . .časopis .osobnosti

Oscarový Slumdog Millionaire v Indii spôsobil rozruch. Podobne, ako keď sa Slováci búrili proti filmu Hostel. Žiaľ, na rozdiel od brakového Hostelu, Slumdog ukazuje Indiu v pravom, aj keď negatívnom svetle.

Oscarový Slumdog Millionaire v Indii spôsobil rozruch. Podobne, ako keď sa Slováci búrili proti filmu Hostel. Žiaľ, na rozdiel od brakového Hostelu, Slumdog ukazuje Indiu v pravom, aj keď negatívnom svetle.
Indiu, v ktorej sa malým deťom vylupujú oči lyžicou, aby vyžobrali viac peňazí. Život v bombajských slumoch je vec, ktorú si nikto z nás poriadne nevie predstaviť. Myslela som na to predvčerom, keď som nimi prechádzala. V Bombaji namiesto metra používajú predmestské vlaky, ktorými sa možno dostať aj do tých najodľahlejších častí.
Nasadla som na jeden z nich. A mala som šťastie, že som nasadla. Potom sa dovalili stovky ďalších, ktorí sa už len krčili a viseli z vlaku von. Len čo sme sa stratili z centra a dohľadnosti na honosné koloniálne budovy, svet sa zmenil na liliputánsky. Domčeky z plechu a igelitu, v šťastnejších prípadoch z tehál, v ktorých by sa Európan len ťažko dokázal postaviť. Prilepené jeden na druhom ako nevydarené lego, ktoré každú chvíľu spadne. Bielizeň sušiaca sa na zemi a na kríkoch, ktorých zeleň je už dávno preč a nahradil ju železničný prach. Deti, ktorým cez špinu ledva vidno oči, hrajú sa s odpadkami na koľajniciach, kadiaľ chodia vlaky. Celé to pripomína skôr bizarné filmové ateliéry ako realitu. Keď sa však vlak dostane dostatočne blízko a mne sa podarí nazrieť dovnútra pár domčekov či bytíkov, alebo skôr bunkríkov, vidím, že tam majú čisto a upratané, čo vonkoncom nekorešponduje so všadeprítomnými výkalmi a smeťami naokolo. Uličky medzi tými „blokmi“ sú také úzke, že ľudia niekedy musia prechádzať bokom. Na priedomí sedia ženy a navzájom si vyberajú vši. V týchto slumoch žije polovica Bombaja. To znamená okolo 8 miliónov. Najväčší slum v meste je Dharavi, ktorý na rozlohe 1,7 km zastrešuje viac ako milión ľudí. Ubytovanie v Bombaji je však tak neuveriteľne drahé, že aj naši známi, ktorí sú učitelia v škole, sú nútení bývať v slume. Slušná rodina, ktorá sa čisto oblieka a má zamestnanie. Býva v niečom, čo by sa s oboma prižmúrenými očami mohlo nazvať záhradnou chatkou na lopaty. Možno preto sa najväčšia hviezda Bolywoodu, sám Shah Rukh Khan, verejne filmu zastal a vyzval ľudí, aby prestali protestovať. Zdá sa totiž, že tí, ktorí v slumoch nežijú, žijú vo svojich predstavách v bollywoodskych filmoch, kde sa Indovia s pleťou belochov vozia na bavorákoch. A také zobrazenie Indie je ďaleko od pravdy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite