Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vážený pán Vančo,

.lucia Piussi . .časopis .komentáre

vážený šéfdramaturg Rádia FM. V

vážený šéfdramaturg Rádia FM. V reakcii asi pred pol rokom ste sa na mňa urazene obrátili s výčitkou, prečo som vo svojom „volaní po nezávislých rádiách“ v rozhovore pre .týždeň nespomenula rádio FM, ktoré našu kapelu „slobodne a nezávisle“ hráva.
 Hoci ste len tak medzi rečou uviedli, že FM rádio je síce platené zo štátneho rozpočtu, vaše pobúrenie, že ho ako nezávislé vôbec nespomíname, aj keď nás takmer ako jediné hráva, svedčilo o tom, ako sa vy a vám podobní ľudia – štátni dramaturgovia  a pod. – veľmi rýchlo uvelebia na svojich miestach a  v duchu starých „dobrých“ komunistov sa cítia nedocenení za dobro, ktoré konajú pre nás všetkých.
Samozrejme, z verejných zdrojov, z tých, ktoré by mali úplne samozrejme slúžiť nám všetkým, akurát o nich nemáme šancu rozhodovať. Keďže to takí ako vy robia za nás, mali by sme sa za to hlboko klaňať. To sme neurobili a bolo nám to patrične pripomenuté...
Ja vám teda tiež túžim niečo pripomenúť.
Rádio FM nikdy nebolo nezávislé rádio, akokoľvek „nezávislácku“ hudbu hralo. Je súčasťou chobotnice SRo, je jej slepým ramenom, v ktorého spiacich, zašitých chodbičkách sa občas urodilo aj niečo menšinové, a nie úplne zlé (v porovnaní s lobotómiou, ktorú na našich mozgoch páchajú naše takzvané komerčné rádiá). Relácia Bez lampy latku ozaj dvihla veľmi vysoko, takže sme si pri jej počúvaní ani neuvedomili, že to nie je normálne, ale stále hlboko normalizované Slovak radio, ktorého je táto relácia súčasťou. Bez lampy prerástla ideový rámec „menšieho zla“ SRo, začala byť „nebezpečná“, príliš „otvorená“, navyše ešte aj „počúvaná“, a preto je len logické, že musí byť z tejto prevrátenej, na hlavu postavenej  pyramídy, ktorá je pupočnou šnúrou priamo napojená na štátne zdroje, vyhostená.
Chcem sa vás teda opýtať, priamo po tom, ako bola Bez lampy takto ponižujúco, bez jediného  pracovníka FM rádia, ktorý by ju verejne hájil, zrušená: Stále považujete rádio FM za nezávislé?
Považujete sám seba za nezávislého človeka? Nehnusí sa vám naďalej vo vysokej funkcii takéhoto rádia zotrvávať? Nepripomína vám vaša pozícia niečo? Nie je vám z toho zle a smutno? Nehrkoce vám niečo doma v noci v skrini?
A nemáte chuť to raz a navždy z tohto domu vyšmariť?

Autorka je speváčka kapely Živé kvety.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite