Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Očami Doroty Nvotovej

.dorota Nvotová . .časopis .osobnosti

Charizmatický 50-ročný alkoholik Marco z

Charizmatický 50-ročný alkoholik Marco z Anglicka tu sedí už dva mesiace, pije a zabáva celú pláž vymyslenými príhodami. Marco má vinou kokaínu polku tela ochrnutú, čo vzbudzuje ľútosť a dojem, že je neškodný.
Marco každý deň oslavuje narodeniny, vždy s novými, nič netušiacimi ľuďmi, ktorí si myslia, že ich naozaj má. Marco všetkých pozýva na pivo a kupuje šperky. Marco si to všetko necháva písať na účet a peniaze nepoužíva. A domáci sa neopovážia neveriť, že účet raz zaplatí.
Marco niekedy vraví, že presedel väčšinu života v base, inokedy, že je milionár a vlastní niekoľko hotelov. Niekedy tvrdí, že je Cigán a inokedy že je Talian. Marco sa stal ihneď plážovou postavičkou číslo jedna. Už z diaľky ho možno vidieť, ako si krivká po pláži, keď mení bar. Marco pije každý deň od rána. Tým najlepším poctivcom, ktorí sa oňho starajú, sa vyhráža, že ich zabije, a potom sa na druhý deň ospravedlňuje a plače. Každý mu odpustí. Ale len naoko. V skutočnosti ho už nikto nemá rád. A Marco vie, že to posral a tak začne dobrých ľudí nenávidieť ešte viac. Nedovolí si do silných. Marco sa potichu zakráda do kuchyne, kde práve náš čašník Semir maká, aby vybavil jeho objednávku. Marco zoberie nôž a ide ho od chrbta zabiť. Práve som prišla zo sprchy, som holá a počujem krik a štrngot nožov. Cez škáru vidím Semira utekať preč. Kým na seba chytro niečo hodím a vyjdem von, Marco sedí späť na svojej stoličke a zabáva nových turistov, ktorí nechcú veriť vlastným očiam, ale mlčia, lebo ľudia sú už takí. Semir sa trasie a volá políciu. Ja sa trasiem a kričím na Marca. Marco kričí na mňa. Utekám do jeho chatky a hádžem mu veci do tašky. Tašku vyhadzujem von z krčmy a Marco kríva preč. Po chvíli sa vracia, asi aby ma dorazil, ale stojí pri mne môj frajer a tak ma Marco len opľuje. Jonny ho sotí. Marco padá do piesku. Celá pláž ho vidí a celá pláž nám ďakuje. Marca odvádza polícia. Jonny sa cíti divne, že napadol postihnutého človeka. Postihnutý človek chcel však vraždiť, Semir sa ešte stále trasie a zhromaždená rodina nám ďakuje, že sme ho konečne vyhnali. Postupne prichádzajú všetci trvalí usadlíci a ďakujú. Vydýchneme si. Už žiadne nože a nadávky. Ideme na večeru. Keď sa vrátime, Marco je späť a zabáva celý susedný podnik. Polícia chcela úplatok za to, aby si ho nechala. Keby bol Marco v Anglicku, dostal by dva roky. Ale Marco je v Indii. A každý deň prídu noví turisti, ktorí uveria, že má narodeniny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite