Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

. .časopis .ostatné

TELETIPY 26. 01. 2009 – 01. 02. 2009 (5. týždeň)

TELETIPY 26. 01. 2009 – 01. 02. 2009 (5. týždeň)

.teletipy .filmy:

Varšava (poviedkový film, Poľsko, 2003)
Dvojka, Pondelok, 22:10
Poviedkový film režiséra Dariusza Gajewského rozpráva o osudoch piatich ľudí, ktorí v jeden chladný zimný deň prichádzajú do poľskej metropoly. Každý v sebe nosí nádej, že tu zmení svoj život. Varšava, mesto s tragickou minulosťou a neistou budúcnosťou, im na počkanie neplní sny, ale každého núti čeliť vlastnému ja. Klara a Pawel sú mladí a vo Varšave hľadajú prácu. Andrzej a Wiktoria už prežili zopár životných sklamaní, ale chcú uveriť, že spolu ich môže stretnúť šťastie. Otec do Varšavy prichádza hľadať dcéru, ktorá pred troma mesiacmi bez slova zmizla z domu. Týchto päť ľudí sa jedného večera stretne na križovatke osudu vďaka autonehode.


Igby (komédia, USA, 2002)
Dvojka, Utorok, 22:10
Sedemnásťročný mladík s nezvyklou prezývkou Igby síce pochádza zo zámožnej rodiny, ale okrem peňazí má problémy so všetkým, na čo sa pozrie. Zatiaľ čo jeho o tri roky starší brat Oliver exceluje na univerzite a má politické ambície, Igbyho vyhodili takmer zo všetkých stredných škôl na východnom pobreží Spojených štátov. Matka pre neho nemá vľúdne slovo, jeho otec je schizofrenik. Jediným mužským vzorom môže byť pre Igbyho švihácky a snobský strýko D. H. Banes. A tak sa mladík nakoniec rozhodne so všetkým skoncovať a utiecť do bohémskeho prostredia New Yorku. Ale utiecť pred sebou samým nie je také jednoduché... Sviežu komédiu má na svedomí režisér Burr Steers.


Nič také (dráma/horor, Island/USA, 2001)
ČT2, Streda, 00:10
Na poloopustenom islandskom pobreží žije v skalách nebezpečné monštrum, ktorého sa obávajú všetci miestni ľudia. Práve do týchto miest sa z New Yorku vyberá mladá, a nie príliš skúsená televízna reportérka Beatrice, pátrajúca po svojom mŕtvom priateľovi. Nechápe, prečo sa práve on stal obeťou rozrušeného monštra pri nakrúcaní reportáže pre televízne vysielanie. Rovnako chce Beatrice zistiť viac o tejto tajomnej bytosti. Hneď prvá veľká skúška na ňu čaká pri ceste lietadlom... Film pohybujúci sa na hranici drámy a hororou  nakrútil scenárista a režisér Hal Hartley, ktorý patrí medzi najzaujímavejšie osobnosti amerického nezávislého filmu.


A teraz o niečom úplne inom (komédia, VB, 1971)
ČT2, Štvrtok, 23:10
Bolo ich šesť, a koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia prišli s najbláznivejším televíznym projektom, aký sa dá predstaviť. Absurdné scénky, skeče, gagy, pesničky, bláznivé animované „medzihry“, humor často hrubého, a nie pre každého stráviteľného zrna. „Lietajúci cirkus Montyho Pythona“ vypustila BBC do sveta v roku 1969 a odvysielala viac ako štyridsať epizód. To najlepšie z prvých dvoch sérií previedol na filmové plátno režisér Ian MacNaughton. Film odporúčajú všetkým skalným fanúšikom montypythonovskej šestky aj  všetkým, ktorí by sa s ich humorom iba chceli (a mali!) zoznámiť.


Brucho architekta (dráma, Tal./VB, 1987)
Dvojka, Piatok, 23:05
Uznávaný americký architekt Stourley Kracklite prichádza so svojou manželkou do Talianska, aby v Ríme pripravil veľkú výstavu venovanú francúzskemu neoklasicistickému architektovi  Etiennovi-Louis Bouléemu. Boulée sa preslávil veľkolepými projektmi, ktoré nebol schopný nikdy realizovať, a preto upadol takmer na dve storočia do zabudnutia. Kracklite má ambíciu vrátiť Bouléeho dielo do panteónu dejín architektúry. Počas deviatich mesiacov príprav musí čeliť nielen tvorivým problémom a intrigám, ale aj manželskej kríze a stupňujúcim sa bolestiam jeho zväčšujúceho sa brucha. Film výtvarníka a filmového režiséra Petera Greenewaya.


Neviditeľné deti (poviedkový film, Franc./Tal., 2005)
Dvojka, Sobota, 21:35
Sedem rôznych príbehov, ktoré nakrútili svetoznámi režiséri Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Katia Lund, Jordan Scott a Ridley Scott, Stefano Veneruso a John Woo. Každý z nich našiel zvláštny príbeh o podmienkach detí žijúcich v rôznych častiach sveta. Príbehy sú odlišné, ale majú jednu spoločnú vec – ich hrdinami sú deti, ktoré nežijú tak, ako by vo svojom veku mali žiť. Ich každodenným údelom sú vojny, hlad, choroby, zanedbávanie, týranie či život na ulici. Film bol nakrútený v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí Talianskej republiky, Svetovým potravinovým programom Spojených národov a fondom UNICEF.


Pravidla lži (triler/dráma, ČR, 2006)
Dvojka, Nedeľa, 20:00
Psychologická dráma z prostredia terapeutickej komunity, kde sa jedenásť ľudí snaží odpútať od svojej minulosti. Väčšina z nich by na ňu najradšej zabudla. Majú okolo tridsať rokov a v ich životopisoch nájdete všetky hriechy sveta: klamali, podvádzali, mysleli len na seba a jeden z nich aj zabil. Zatiaľ sa nevie, kto, ale pravda vyjde na povrch — ak je teda pravdou to, čo ľudia nazývajú spomienkami. Nie je to príbeh o trestancoch, každý z nich je tu dobrovoľne a môže kedykoľvek odísť. A tak odkázaní jeden na druhého hľadajú svoje lepšie ja. Ale môže človek neklamať, aby prežil medzi ostatnými ľuďmi? Odpoveď sa vám pokúsi dať atraktívna snímka režiséra Roberta Sedláčka.


.tip .týždňa

Sedmikrásky (dráma/komédia, Československo, 1966)
ČT2, Sobota, 21:00
Dve mladé ženy sa rozhodnú byť skazené, pretože svet okolo nich je tiež taký. A tak začnú hľadať akúkoľvek zábavu. Spolu zamotajú hlavu niekoľkým postarším pánom, ktorých potom nechajú zaplatiť veľkú útratu a nakoniec ich posadia do vlaku. Okradnú toaletárku, zahrávajú sa so zamilovaným mladíkom... Ale to všetko im nestačí, pretože chcú byť ešte skazenejšie a uvedomujú si, že si ich ľudia naokolo nevšímajú. Jedného dňa sa však dostanú do luxusného hotela, kde sa v sále pripravuje hostina. To je konečne tá pravá príležitosť vyblázniť sa... Provokatívna štylizovaná groteska Věry Chytilovej.



.teletipy  .dokumenty:

Posledný let Saint-Exupéryho
Dvojka, Pondelok, 20:00
Dňa 31. júla 1944 zmizol slávny spisovateľ a letec Antoine de Saint-Exupéry v mori pri prieskumnom lete. Okolnosti letu boli viac ako 50 rokov nejasné — aj pokusy nájsť stopy po nešťastí boli dlho neúspešné. Až koncom roka 1998 istý marseillský  rybár našiel vo svojej sieti retiazku z hodiniek pilota. Profesionálny podmorský potápač Henri Delause hneď začal pátranie. Jeho cieľom bolo odhaliť tajomstvo posledného letu Saint-Exupéryho. Vo francúzskom dokumentáronom filme sa dozvieme, ako pátranie prebiehalo a dopadlo.

Leteckí stíhači v boji: Guadalcanal
ČT1, Utorok, 20:00
Spojeneckí prieskumníci odhalili, že Japonci budujú na ostrove Guadalcanal, na 150 km dlhom ostrove, džungli na južnom okraji Šalamúnových ostrovov, letisko. Dňa 7. augusta 1942 začali Spojené štáty prvú obojživelnú operáciu druhej svetovej vojny – na pobrežie Guadalcanal vylodili vyše 11-tisíc príslušníkov námornej pechoty, rýchlo zaistili stabilné predmostie a na druhý deň obsadili aj japonské letisko a premenovali ho na Hendersonovo letisko. Japonci však presunuli na Guadalcanal tisíce vojakov a neúnavne na Američanov útočili v snahe vytlačiť ich z ostrova. Američania však nelenili – predĺžili pristávaciu dráhu a počas dvoch týždňov na ňu premiestnili 19 stíhacích strojov F4F Wildcat a 12 hĺbkových bombardérov SBD Dauntless.


Moderná architektúra na Slovensku
Dvojka, Streda, 20:05
Dokumentárny film režiséra Ladislava Kaboša zachytáva premeny modernej architektúry Slovenska v priebehu pohnutých desaťročí 20. storočia. Približuje 16 najvýznamnejších diel od vzniku ČSR až po súčasnosť, pričom reflektuje aj významné historické momenty zrodu moderného Slovenska. Film obsahuje vzácne dobové zábery objektov v historických súvislostiach. Výtvarná kamera Doda Šimončiča zobrazuje architektúru v doteraz nebývalej podobe a unikátne trikové časozberné zábery Štefana Komorného objavujú krásu architektonických diel technicky a výtvarne doposiaľ nerealizovaným spôsobom.

Veľké záhady: Mala zlatá archa neuveriteľnú silu?
Dvojka, Štvrtok, 18:05
Keď Indiana Jones začal v slávnom filme hľadať bájnu Archu zmluvy, tento dlho stratený a všetkými zabudnutý artefakt z ranej biblickej literatúry prebral znovu k životu. Množstvo spisovateľov, dobrodruhov, archeológov a teológov v ostatných rokoch deklarovalo, že pozná miesto výskytu Archy. Niektorí sú presvedčení, že spočíva v malej svätyni v Etiópii. Ďalší tvrdia, že je ukrytá v tajnej komnate pod Chrámovou horou v Jeruzaleme. V tomto programe tvorcovia bližšie preskúmali každý z týchto postojov ako aj niekoľko ďalších. Pozornosť však nezamerali len na spory o tom, kde sa archa nachádza, ale aj na otázku, či vôbec niekedy existovala.

Európa dnes: Francúzsko
ČT2, Piatok, 15:45
Maud študuje na parížskej polytechnike, prestížnej, ba až elitnej vysokej škole. Bude z nej manažérka, kapitánka priemyslu? To ešte netuší, ale ani nerieši. Caroline je bezpečnostnou inžinierkou programu Ariane a pracuje v Kourou vo Francúzskej Guyane. Naplno sa venuje práci v stredisku kozmického výskumu, ale predsa len trochu smúti za Francúzskom. Táto časť dokumentárneho seriálu nám predstaví dve mladé ženy, veľmi odlišné, ktoré reprezentujú mladých Francúzov a ich pohľad na život a na svet.

Zlatá šedesátá: Věra Chytilová
ČT2, Sobota, 20:00
Prvá dáma českého filmu bude mať 2. februára rovných osemdesiat, a práve chystá nový film. Pôvodne študentka architektúry, neskôr technická kreslička, laborantka, manekýnka, štatistka, skriptka, asistentka réžie, študentka FAMU u profesora Otakara Vávru a nakoniec režisérka, ktorá toho roku zavŕši polstoročie aktívnej filmárskej dráhy. Vždy schopná a provokatívna až na hranice znesiteľnosti, ale takisto aj nekompromisná v umeleckých a občianskych nárokoch aj v presadzovaní práva na vlastný názor. Takisto aj matka, babička a dodnes všetkými obletovaná žena.

Svetové pobrežia zhora: Farby Francúzska
Dvojka, Nedeľa, 15:40
Francúzsko je jednou z najvyhľadávanejších turistických destinácií v Európe. Na tunajšie pláže prichádzajú v húfoch ľudia zo severnejšie položených krajín. Pobrežné oblasti by o týchto sezónnych migráciách vedeli rozprávať. Pobrežie v žiadnej inej krajine Európy nie je tak jasne ovplyvnené najrôznejšími zásahmi človeka ako vo Francúzsku. Poznačené dejinami a rozmanitými prírodnými podmienkami odhaľujú francúzske pobrežia širokú škálu rôznych foriem, tvarov a vplyvov. V krajine ustanovili špeciálnu štátnu agentúru a prijali zákon,  aby chránili svoje úchvatné prírodné oblasti.

 
.tip .týždňa

Deň, keď bol zavraždený Theo van Gogh
ČT2, Streda, 23:10
Druhého novembra 2004 bol uprostred Amsterdamu, na rušnej ulici, za bieleho dňa, popravený muž. A mohlo sa to stať kdekoľvek inde v Európe. Obeťou bol holandský režisér Theo van Gogh. Páchateľom bol mladý moslim Mohammed Bouyeri. Krajina bola v šoku. Počas svojho života bol režisér považovaný za provokatéra, ktorý ustavične skúšal medze slobody názoru a nebál sa ničoho. Každý v krajine vedel, prečo k tomu došlo: Theo van Gogh bol zavraždený pre film Submission o utláčaní moslimských žien. Scenáristkou dokumentu je bývalá poslankyňa holandského parlamentu Ayaan Hirsi Ali, ktorá sa musí ukrývať v USA a zároveň pripravuje druhé pokračovanie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite