Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák . .časopis .osobnosti

Keď som bol mladší (dokonca mladší ako teraz), tak bol americkým prezidentom Ronald Reagan. Protestoval proti nemu celý svet, mladí Západoeurópania pochodovali, vo východnej Európe bolo slovo Reagan stelesnením diabla.

Keď som bol mladší (dokonca mladší ako teraz), tak bol americkým prezidentom Ronald Reagan. Protestoval proti nemu celý svet, mladí Západoeurópania pochodovali, vo východnej Európe bolo slovo Reagan stelesnením diabla.


Vďaka tomu som sa začal o Ronalda zaujímať viac a aj vďaka tomu som pochopil, že podstata vecí sa neskrýva vo vyhláseniach davu ani v tých, pre ktorých je dav podmienkou ich existencie. Keď nastúpil do úradu George Bush, svet zažil déja-vu. Ani jeden asi nečítal knihu Vojna, móda a marketing, ktorou vošiel do dejín sudetský Nemec, politológ a vizionár Ota Nenbaum.
V kapitole Podmienky úspechu lídra svetovej veľmoci píše: „Aby bol líder veľmoci úspešný, musí mať tri základné charakterové vlastnosti: získať na svoju stranu Seana Penna, získať na svoju stranu Olivera Stonea a získať na svoju stranu priateľov Seana Penna a Olivera Stonea“. Toto podcenenie celebrít, ktoré vedia lavínovito strhnúť svetovú verejnosť, vyšlo Georgea draho. Mal s nimi občas posedieť pri kávičke, mohol od nich pochytiť celosvetovo obľúbený slovník „hovor veľa, nepovedz nič, ale nech je to o mieri“ (Penn – Stone formula) a bol by určite hodnotený veľmi vysoko. Mainstreamom by nebolo jeho úbohé znevažovanie, ale naopak. Nenbaum, ktorý sa neskôr stal lídrom strany zelených v Badensku – Kurantstaltsku (kampaň vyhral s piesňou Ota Nenbaum, Ota Nenbaum wie grün sind deine svetr, zelení ju doteraz nostalgicky spievajú počas Vianoc), vo svojom diele tiež píše: „Dobrý líder si vyberá iba tie vojny, ktoré svetová verejnosť miluje. Namiesto priamych pomenovaní používa v riešení konfliktov Penn – Stone formulu“. Nuž, treba čítať dobré knihy. Barack Obama je v spĺňaní všetkých podmienok majster, bude sa mu teda na verejnosti dariť. Z viacerých dôvodov je dobré, že je prezidentom. Svet má Ameriku radšej, patrí jej to. Jeho príbeh stelesňuje moje predstavy o Amerike, Michael Moore a autori podobných dementných teórií o tejto krajine musia zúriť. A tí, ktorí tej istej Amerike nevedeli osem rokov prísť na meno, sú vďaka Obamovmu víťazstvu ešte oveľa, oveľa smiešnejší, pocit trápnosti maskujú nadšením. Vrátane Seana Penna, Olivera Stonea a ich kamarátov v dave na uliciach.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite