Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Radio_Head Awards

. .časopis .hudba

Slávik či Aurel — je to skoro jedno: „ľudové“ či „odborné“ ceny za popmusic dostávajú na Slovensku skupiny ako Desmod či Elán, speváci ako Kuly či Peter Cmorík, speváčky ako Zuzana Smatanová či Jana Kirschner. Proti oceneným nič nemáme (niektorí si ho aj zaslúžia), no napriek tomu nám tu niečo chýba..

Slávik či Aurel — je to skoro jedno: „ľudové“ či „odborné“ ceny za popmusic dostávajú na Slovensku skupiny ako Desmod či Elán, speváci ako Kuly či Peter Cmorík, speváčky ako Zuzana Smatanová či Jana Kirschner. Proti oceneným nič nemáme (niektorí si ho aj zaslúžia), no napriek tomu nám tu niečo chýba..
.

To, čo chýba, je ocenenie, o ktorom rozhodnú ľudia, ktorí hudbou skutočne žijú, teda fanúšikovia s otvorenými ušami a hudobní publicisti s otvorenými hlavami. Jedných aj druhých možno vybrať viacerými spôsobmi, ten najjednoduchší súvisí s Rádiom FM, denníkom SME a časopisom .týždeň. „Ef emko“ je hudobné rádio (v tom zmysle, že hudba je jeho podstatou, zmyslom, obsahom, a nie iba nevyrušujúcim hitovým šumom medzi reklamami), ktoré sa zaujímavej slovenskej hudbe na pomedzí popu a všetkých možných alternatív venuje dôsledne a programovo. Pre SME a .týždeň (a zrejme aj pre ich čitateľov) je hudba tiež oveľa viac, než len zvukový ornament či soundtrack k správam o celebritách.
Preto sme sa — kolegovia a kamaráti z Rádia FM, Sme a .týždňa — stretli v jedno decembrové popoludnie v kaviarni a intenzívne debatovali. Výsledkom je Radio_Head Awards.

Toto ocenenie je dvojaké: v prvom rade ide o „rádio_hlavu“ (pôjde o sošku, ktorú vyrobila známa šperkárka Betty Majerníková, ináč známa aj ako Bet-Maj Sepja zo skupiny Noisecut) za najlepší slovenský album roku 2008 podľa hlasovania poslucháčov Rádia FM, čitateľov .týždňa a SME (hlasuje sa do 1. februára, na stránke radiofm.sk/album je  kompletný zoznam albumov, ktoré minulý rok na Slovensku vyšli a za ktoré je možné hlasovať, ako aj pravidlá samotného hlasovania). Druhá „hlava“ bude za najlepší slovenský album podľa hudobných redaktorov Rádia FM, .týždňa a SME.
Víťazi budú vyhlásení a ceny odovzdané v piatok 6. februára na zvláštnom koncerte v Štúdiu 5 Slovenského rozhlasu. Vystúpi tu desať kapiel, ktoré nás minulý rok oslovili a každá prinesie niečo špeciálne — hosťa, cover verziu či prekvapujúcu koncertnú spoluprácu. Celé to bude moderovať hviezdna dvojica Baláž & Hubinák, v zákulisí bude s hudobníkmi a hudobnými redaktormi diskutovať ďalšia rozhlasová dvojica Katika & Ego.
Radio_Head Awards si určite nerobí nárok na „absolútnu objektívnosť“ či „nepochybnú reprezentatívnosť“. Význam tejto ceny spočíva len v médiách, ktoré ju vyhlasujú. Je to cena ich tvorcov, poslucháčov a čitateľov, ktorí majú radi dobrú hudbu. Víťazom nedávame žiadnu finančnú odmenu ani im nesľubujeme nahrávací kontrakt či nejakú špeciálnu mediálnu podporu. Dostanú len „rádio_hlavu“ od Bet-Maj Sepje a my, ktorí hudbu počúvame (redaktori, čitatelia, poslucháči) a nevieme bez nej žiť, tak povieme čo sa nám minulý rok najviac páčilo.
Takže: choďte na www.radiofm.sk/album, pozrite si, čo všetko vlani vyšlo a pošlite hlas svojmu favoritovi. No a 6. februára príďte do Štúdia 5, alebo aspoň v ten večer počúvajte Rádio FM. O tom, ako to všetko dopadne, kto odíde s Hlavou a kto s dlhým nosom, budeme, samozrejme, informovať aj v .týždni.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite