Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vplyv na ekonomiku

.juraj Barta . .časopis .týždeň v ekonomike

Aký bude mať odstavenie veľkých firiem vplyv na slovenskú ekonomiku? Mohlo by sa zdať, že veľký. Pred rokmi sme počúvali, aký dôležitý je pre hospodárstvo počet pracovných dní.

Aký bude mať odstavenie veľkých firiem vplyv na slovenskú ekonomiku? Mohlo by sa zdať, že veľký. Pred rokmi sme počúvali, aký dôležitý je pre hospodárstvo počet pracovných dní.
Keď náhodou niektorý zo sviatkov pripadol na inak bežný pracovný deň, boli sme nútení takéto voľno si nadrobiť cez „pracovnú sobotu“. Inak by naše národné hospodárstvo mohlo utrpieť nenapraviteľné škody. (Nedávno som s prekvapením zistil, že v Maďarsku ešte stále uvažujú podobne – vianočné voľno, ktoré u nich trvá iba dva dni, si čiastočne museli nadrobiť v sobotu 20. decembra...)

Odvtedy sa počet sviatkov rozšíril a ich manifestačné nadrábanie sa zrušilo. A neprišla žiadna apokalypsa, skôr naopak. Pre objem výroby v priemysle či v službách totiž nie je limitujúcim faktorom počet odpracovaných dní, alebo v širšom zmysle výrobná kapacita. Určuje ho dopyt po výrobkoch a službách. Pokiaľ firma nepracuje na hraniciach svojich kapacitných možností, čo sa stáva len zriedka, je schopná výpadok nahradiť vyšším využitím svojich kapacít inokedy.
Isteže, krátkodobo bude mať odstavenie výrobných liniek vo všetkých firmách naraz výrazný negatívny efekt. Dá sa očakávať, že priemyselná produkcia – tak či tak tlačená nadol svetovou hospodárskou krízou – v januári v medziročnom porovnaní výrazne poklesne, a ak sa situácia s plynom rýchlo nezmení, tento pokles bude mať vplyv aj na hospodársky rast v prvom štvrťroku. Aj v spätnom pohľade však bude len ťažko možné od seba oddeliť vplyv hospodárskej krízy (a teda pokles produkcie bez ohľadu na problémy s plynom) a dodatočný efekt zatvorenia plynových kohútikov.
A to sme vôbec nehovorili o tom, že aj bez hospodárskej krízy by sa slovenská ekonomika spomaľovala...

Autor je hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite