Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusi hrajú o veľa

.rži . .časopis .týždeň v ekonomike

O

O tom, prečo Rusi hrajú vabank a do akej miery ide o hru, ktorou Kremeľ sleduje svoje politické ciele, hovorí riaditeľ Výskumného centra SFPA a expert na Rusko Alexander Duleba.


.o čo v tejto kríze ide?
To, čo Rusi chceli celou touto hrou povedať, akýsi odkaz Európe, podľa mňa znie: aj keď cena ropy išla dole, vy budete za plyn platiť viac, tak, ako keby ten hospodársky boom ďalej pokračoval. Pretože všetky plány Gazpromu aj ruskej vlády predpokladali, že ceny surovín budú vyššie a nerátali s dôsledkami finančnej krízy.

.prečo by však Európa mala platiť Rusom viac, keď dopyt klesá?
Tá cena, o ktorej dnes hovorí ruský premiér Putin a šéf Gazpromu Miller, tých 450 dolárov za tisíc kubických metrov plynu, nemá žiadnu logiku. Ona možno mala logiku pri cene ropy vysoko nad 100 dolárov za barel, ale dnes je cena menej ako polovičná. To je však pre Rusov vážny problém. Takže skúšajú vyvolať trochu paniky v Európe a chcú takto prinútiť európskych zákazníkov, aby boli ochotní za plyn zaplatiť viac.


.sú si Rusi tak veľmi istí svojou nenahraditeľnosťou, že použili takúto... nazvime to taktiku? Možno dosiahnu svoje, ale nezaplatia za to aj oni príliš vysokú cenu v tom, že sa výrazne zvýši európska snaha získať zdroje energie odinakiaľ?
Sú zrejme v takej situácii, že asi nemali na výber, že musia hrať tento vabank. Keby neurobili nič a cena by ďalej klesala, nemali by zdroje, s ktorými na nasledujúce roky rátajú. Hrajú naozaj o veľa, pretože toto je doslova historický precedens. Je to prvýkrát, čo sú kohútiky zatiahnuté celkom na nule, prvýkrát za viac ako 40 rokov od postavenia plynovodu Bratstvo.

.problémy s dodávkami surovín cez Ukrajinu sa opakujú od Oranžovej revolúcie, ktorá Ukrajinu „obrátila na Západ“. Asi to nie je náhoda, však?
Určite to nebude náhoda, vzťahy sú od Oranžovej revolúcie napäté. Je to však príliš zjednodušujúci pohľad, ktorý nevedie k videniu reálnych súvislostí.

.prečo?
Rusi prvýkrát zastavili plyn nie na plynovode Bratstvo, ale na plynovode Jamal, ktorý ide cez Bielorusko a Poľsko na západ. Bolo to v roku 2004 a urobili to kvôli Lukašenkovi, ktorého určite nemôžeme označiť za nejakého prozápadného alebo protiruského politika. A aj neskôr, na jar v roku 2006, Gazprom na Ukrajine jednoznačne podporil verbálne prozápadného Juščenka v spore proti Júlii Tymošenkovej. Takže áno – opakovane vidíme používanie suroviny ako nástroja nátlaku, ale vtedy aj teraz ide v prvom rade o peniaze a až v druhom o politické záležitosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite