Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

Bude to...21. marec
Takže už vieme, na ktorý deň si ešte do zánovných diárov môžeme zaznačiť voľbu nového prezidenta. Volebné urny pre prvé kolo budú k dispozícii v sobotu 21. marca. Voliči, ktorí sa rozhodne nechcú vyhnúť tejto občianskej povinnosti, by teda v tento deň rozhodne nemali vycestovať kamsi na Bali či na Kanárske ostrovy.
Predseda parlamentu Pavol Paška si pri vyhlasovaní termínu vraj vychutnával fakt, že mohol rozhodnúť celkom slobodne – a zvolil marcový termín. Zhodou okolností tento termín viac vyhovuje dosluhujúcemu prezidentovi Gašparovičovi ako novým uchádzačom. Aj preto si Paška za svoje rozhodnutie hneď vyslúžil kritiku z opozičných radov. Lebo aj jeho vinou bude na kampaň málo času, bude ju treba robiť narýchlo (a ešte s absurdným legislatívnym obmedzením). Paškovo rozhodnutie je hodné kritiky aj z meteorologického hľadiska. Koncom marca býva často ešte zima, dažde, pľušte, ľudia po zime oslabnutí často bojujú s chorobami – a tak stačí trošku silnejší dážď či nepríjemnejší vietor a voliči ostanú doma. Počasie je niekedy – ak nejde o existenčnú záležitosť ako v roku 1998 – dôležitejšie ako dobrá kampaň. Navyše je tu ešte predpoklad, že do marca sa terajší prezident nestihne výraznejšie zdiskreditovať. A ak sa mu nič mimoriadne trápne neprihodí, mohol by Ivan Gašparovič vyhrať dokonca už v prvom kole, ako ohlásil prieskum MVK a druhé kolo (plánované na 4. apríla) sa vôbec neuskutoční. Tento nepriaznivý vývoj preferencií sa bude snažiť zvládnuť nový volebný tím Ivety Radičovej.
Mená, ktoré Radičová zverejnila, nie sú neznáme, akurát sú prekvapujúce vedľa seba a v tejto úlohe. Šéfom volebného tímu bude publicista a hovorca exprezidenta Schustera Ján Füle. Hlavným organizátorom kampane bude majiteľ Forzy Ján Kováčik. Kreatívu bude mať na starosti Simona Bubnová z reklamnej agentúry CD Ogilvy & Mather, v tíme je aj Maroš Kemény, Pavol Gmitter a Igor Urbančík. „Čím viac ľudí príde k voľbám, tým bude výsledok spravodlivejší," vysvetlil stratégiu mobilizačnej kampane Füle. Ak bude počasie zlé a 21. marca bude pršať, prídu len tí najvernejší, a to sú zvyčajne voliči HZDS či SNS. Neprídu zrejme mladí a skôr v mestách žijúci ľudia, ktorí by mali radšej iného prezidenta, ako je Ivan Gašparovič, ale až tak o to zas nestoja, aby sa kvôli voľbe unúvali k urnám aj v zlom počasí. Možno ak bude svietiť slnko a jar sa ohlási predčasne...
.eč

Kto bude druhý?
Premiér Robert Fico v rozhovore pre agentúru SITA nevylúčil, že po voľbách v roku 2010 môžu vládnu koalíciu tvoriť len dve strany. K otázke možných predčasných volieb poznamenal, že ide o nezmysel: „Veď toto je úspešná vládna koalícia. Všetko, na čo sme siahli, nám vyšlo. A prečo by takáto vládna koalícia mala ísť do nejakých rozhovorov o rozpustení? To je nelogické.“
.tg

Kaucia za milión
Údajný bankový lupič Roman Červenka je opäť na slobode. Polícia ho sice v máji dolapila po štvormesačnom úteku, minulý týždeň ho však súd prepustil z vyšetrovacej väzby na miliónovú kauciu. Hovorca Okresného súdu Bratislava III nevysvetlil, prečo si súd myslí, že obžalovaný, ktorému sa pred rokom podarilo policajtom ujsť cez záchodové okienko v nemocnici, už neutečie.
.tg

Demänovské starosti
Situácia v Demänovskej doline sa zrejme dostáva do normálu. Staronový starosta Štefan Šramka prevzal v piatok opäť úrad, ktorý doteraz zastával Ivan Šimko. Ten bol v roku 2006 zvolený najmä vďaka desiatkam narýchlo prihlásených obyvateľov – lyžiarov. Takéto konanie označil Ústavný súd koncom minulého roka za protiústavné a komunálne voľby vyhlásil za neplatné.
.tg

Obľúbené dvojky
Agentúra MVK ziskovala dôveryhodnosť dvojíc politikov. Najviac veríme Robertovi Ficovi a Ivanovi Gašparovičovi, na druhom mieste skončil Fico s Robertom Kaliňákom, na treťom Fico s Jánom Slotom a na štvrtom Fico s Mečiarom. To, že nie je všetko stratené, dokazujú najnedôveryhodnejšie dvojice. Dno dôvery obsadili páry Slota – Mečiar, Dzurinda – Mikloš a Fico – Slota.
.tg

Zásadný spor
Podpredseda vlády pre ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič povedal, že vláda Roberta Fica robí lepšiu menšinovú politiku ako jej predchodkyňa. Kým predošlá vláda sa vraj sústreďovala len na maďarskú menšinu, súčasná to napravila. SMK vydala stanovisko, podľa ktorého je zhrozená úrovňou demencie Dušana Čaploviča. Ten odpovedal, že je najvyšší čas, aby sa SMK prestala pasovať za jediného ochrancu práv národnostných menšín v SR. Vzrušujúca debata.
.tg



Michal Hrbáček/
Bývalý príslušník SIS Michal Hrbáček, ktorého polícia viní z pokusu o ublíženie na zdraví, sa vďaka bratislavskému Krajskému súdu dostal z väzby na slobodu. Hrbáček je podľa prokuratúry v kontakte s mnohými vysokopostavenými policajtmi, čím by mohol mariť vyšetrovacie úkony.

Pál Csáky/
Podľa predsedu SMK Pála Csákyho by mal na Slovensku pôsobiť katolícky biskup maďarskej národnosti. Konferencia biskupov na Csákyho evergreen reagovala slovami, že politik „opätovne prekročil hranice, ktoré sú možné pre predsedu politickej strany“ a názor cirkvi sa nemení.

Katarína Tóthová/
Poslankyne za HZDS Katarína Tóthová a Ludmila Mušková chcú znova presadiť zákaz popíjania alkoholických nápojov ľuďom mladším než 18 rokov. Ich podobný návrh síce prešiel pred časom parlamentom, ale prezident, presvedčený o jeho nevykonateľnosti, ho vtedy nepodpísal.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite