Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Michael Phelps

. .časopis .šport

Vie, ako na to. Má svoju stránku na Facebooku, robí reklamu najspoľahlivejšiemu spôsobu, ako sa naučiť cudzie jazyky a

Vie, ako na to. Má svoju stránku na Facebooku, robí reklamu najspoľahlivejšiemu spôsobu, ako sa naučiť cudzie jazyky a na chvíľu sa objavil aj v najnovšej sérii obľúbeného amerického seriálu Klinika Grace.
Len tak mimochodom, tento rok vyhral na olympiáde osem zlatých medailí v siedmich svetových rekordoch.
Michael Phelps má len dvadsaťtri, ale za sebou už tri olympiády. Na tej prvej sa „rozkukával“, na tej druhej vyhral osem medailí, z toho šesť zlatých, a na tej tretej – tohtoročnej v Pekingu – kráčal iba po zlatom koberci. Štrnásť zlatých medailí sa doteraz nepodarilo na olympiádach vyhrať nikomu. Latku nastavil tak vysoko, že mu medzičasom ostal jediný súper – on sám.
„Netúžim po ničom inom, len ísť domov do Baltimoru, chvíľu nič nerobiť a zabávať sa s kamarátmi,“ povedal ešte v Pekingu. Veľa toho vo svojom rodisku, kde podľa neho pomenovali aj ulicu, však nestihol. „Stále som zaneprázdnený rozprávaním o všetkom, čo sa udialo cez leto, ale snažil som sa aj trochu relaxovať,“ píše Phelps na svojej facebookovej stránke. Ak sa prihlásite, môžete sa stať jedným z vyše milióna sedemstotisíc fanúšikov sympatického Baltimorčana. Môžete si tam objednať aj DVD o jeho živote, kúpiť si originálnu fanúšikovskú šiltovku či plagát. Michaelov marketing nič nenecháva na náhodu. Vie, že jeho fanúšikmi sú najmä mladí, ktorých treba osloviť modernými technológiami. Navyše, kde by mohol fenomenálny plavec získať ešte viac sympatií, ak nie v televízii. Takmer sme uverili, že bude účinkovať v najnovšej sérii obľúbeného seriálu z lekárskeho prostredia Grey´s Anatomy (Klinika Grace), kde si mal zahrať doktora s menom McSwimmy. Upútavku s Phelpsom v hlavnej úlohe zverejnil vo svojej večernej šou obľúbený moderátor ABC Jimmy Kimmel. Napokon išlo len o žart, ale ako sa zhodli fanúšikovia (zrejme najmä ženského pohlavia), Michaelovi to pred kamerami v plavkách naozaj seklo. „Hrať je ťažšie, ako plávať. Predsa len, v bazéne sa cítim ako doma,“ vysvetľoval vysmiaty mladík, ktorý sám o sebe hovorí, že je len normálny chalan, ktorý rád pláva.
Z Phelpsa zatiaľ herec nebude. Naopak, v januári sa chce opäť vrhnúť do bazéna a začať prípravu na ďalšiu olympiádu v Londýne 2012. „Od Pekingu som netrénoval,“ priznal plavec, ktorého augustové olympijské víťazstvá naživo sledovala jedna miliarda divákov. Prestížny americký magazín Sports Illustrated ho vyhlásil za športovca roka 2008.
„Ja sa len zabávam,“ tvrdí bezstarostne. Ale pravda je taká, že Phelps je v prvom rade veľmi cieľavedomý chlapík, ktorý si s trénerom Bobom Bowmanom stavia jasné méty. „Už ako malý chlapec som veril, že každého môžem zdolať, či bol o hlavu vyšší, alebo rýchlejší,“ vysvetľuje svoju filozofiu. Jeho tajomstvo je vo vôli, ale aj v telesných dispozíciách. Tento 193-centimetrový muž má nadpriemerne dlhé torzo aj ruky, ktorých rozpätie je vyše dvojmetrové (presne 201 cm). Má dlhé chodidlá, ale naopak, krátke nohy. „Taká telesná konštrukcia sa len tak nevidí,“ povedal nám v nedávnom rozhovore Phelpsov olympijský masér Brian Campbell.
Osem zlatých medailí. Dá sa tento úspech zopakovať? „Michaelovi sa to v Londýne nepodarí, to vieme. Rozhodol sa totiž, že jednu trať už plávať nebude. Svoju najdlhšiu — 400 metrov polohové preteky. Je príliš únavná,“ potvrdil Campbell.
.mig



Elena Kaliská/
Vodná slalomárka Elena Kaliská na OH v Pekingu obhájila prvé miesto z Atén. Zlato z olympiády získal aj Michal Martikán. Vodní slalomári Hochschornerovci stáli na najvyššom olympijskom stupni už tretíkrát. V tejto smutnej krajine môžeme byť hrdí aspoň na športovcov.

Vladimír Weiss/
Slovenská futbalová reprezentácia toho roku dosiahla pod jeho vedením viacero dobrých výsledkov. Najväčším úspechom bolo víťazstvo 2:1 v kvalifikačnom zápase proti Poľsku. Aj Weissovou zásluhou je Slovensko v kvalifikačnej skupine na MS 2010 zatiaľ na prvom mieste.

Martin Škrtel/
Aj napriek zraneniu bol toho roku najlepším slovenským futbalistom. Takmer okamžite po prestupe zo Zenitu Petrohrad do FC Liverpool získal stabilné miesto v základnej zostave tohto  veľkoklubu. Pomohol aj reprezentácii a v zápase proti Severnému Írsku strelil gól.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite