Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Album roka 2008

. .časopis .hudba

Bol to úrodný rok. Doma aj vo svete vyšlo oveľa viac zaujímavej muziky, než nielen jeden človek, ale ani celý kŕdeľ hudobných novinárov, publicistov, hudobníkov a

Bol to úrodný rok. Doma aj vo svete vyšlo oveľa viac zaujímavej muziky, než nielen jeden človek, ale ani celý kŕdeľ hudobných novinárov, publicistov, hudobníkov a tých, ktorí bez hudby nevedia žiť, nedokáže vypočuť a zhodnotiť.
Na ďalších stranách nájdete to, čo ľudia, ktorých hudobný vkus si vážime, začuli tento rok a zostalo to v nich.
Z domácich albumov (1.) sa viacerým páčila Gloria od Longitalu, 12+1 od Živých kvetov, BLIIIZKO od Noisecutu, rusnacké od Miloša Žalezňáka,  Ľahkým krokom od Slide & Udu, filipovský album Müllera a Lasicu, či Rev rokenrolu od Vandalov. Zo sveta (2.) priniesli viacerým najviac radosti Sigur Rós.
Najzaujímavejším, možno šokujúcim faktom je to, že ani jeden-jediný zo slovenských albumov, ktorý by stál za zmienku, nevyšiel v miestnej pobočke niektorého z „major labels“. Dovoľujeme si preto odvážne tvrdenie: Warner Music, Universal, SONY/BMG a EMI v roku 2008 pre ináč živú a zaujímavú slovenskú hudobnú scénu neurobili nič. Vydávajú iba hity a tie nás až tak veľmi nezaujímajú. Keby tu tieto, vo svete rešpektované vydavateľské domy neboli, ani by sme si to nevšimli.
Víťazom hudobného roku 2008 sú vydavateľstvá Slnko Records, Hevhetia, Azyl, Vagon Records a muzikanti, ktorí si svoju hudbu vydávajú viac-menej sami. Vyšlo v nich všetko, čo minulý rok na Slovensku stálo za vypočutie.

1. Tu v dome: Neskorý zber (Slnko records). Potešilo ma, aké zaujímavé zvuky vydávajú  a piesne pritom ostávajú normálne, jasné, priamočiare.
2. Avishai Cohen: Gently Disturbed. Je to muzikant, ktorého hudba, aj keď sa vyvíja, má vždy silný obsah na rozdiel od mnohých iných. Ešte ma v mori nových cd zaujal komplet Haydnových sláčikových kvartet v podaní Kodály Quartet-u, ktorý síce vychádza v Naxose len teraz, ale jednotlivé cd najprv vychádzali samostatne a z toho, čo som zatiaľ počul, som bol nadšený. Je to povznášajúca hudba, liek, môjmu dobrému kamarátovi zaberá aj na kocovinu.
Samo Alexander, frontman Pressburger Klezmer Band

Soundtrack Cartera Burwella ku gangsterskej rozprávke In Bruges, kdesi medzi snom a realitou, klasickou hudbou a ambientom a Vecov Funčkný veterán, pre životnú skúsenosť i bláznovstvo, aj preto, že znie inak než predtým.
Daniel Baláž, hudobný redaktor Rádia FM

1. Vandali: Rev rokenrolu. Ak niekto vymyslí také skvelé songy, ako Na kraj sveta, Sex na jednu noc, Rev rokenrolu a Športová hymna, tak si môže byť istý, že mu budem pred koncertom ladiť gitary! Zadarmo!
2. Fleet Foxes: Fleet Foxes. Na prvé počutie to znie ako vianočná koleda, na päťdesiate ako jeden z najlepších albumov posledných rokov. Ich songy sú presným opakom dnešnej skúmavkovej muziky. Veľa kapiel dnes ponúka hudbu na úrovni jedného dielu sitcomu, Fleet Foxes vám dajú rovno celý svet.
Peter Bálik, hudobník a novinár

1. Longital: Gloria. Dano Salontay a Šina hrajú to, v čo veria a to, čomu veria, vedia autenticky preklopiť do albumu. Už na prvý posluch je zrejmé, že Gloria je oproti predchádzajúcim albumom  pozitívnejšia, hravejšia a viacej otvorená ľuďom. Pri každom ďalšom počúvaní objavujete nové zákutia zdanlivo jednoduchých skladieb, nádherne zladené dvojhlasy, sláky, klavír… Exportný album nahrávaný v paneláku. Neuveriteľné.
 2. The Dandy Warhols: Earth to the Dandy Warhols. Šiesty rádový album portlandskej bláznivej štvorky prináša akýsi vesmírny rock, tradične veľmi originálny. Je presne takým typom albumu, aké mám najradšej — po prvom počutí rozčarovanie, prekvapenie, neskôr prichádza pocit, ako keby  ste vkročili do myšlienok hudobníkov a ste s nimi na jednej emocionálnej lodi. Vstúpiť do sveta Dandy Warhols nie je jednoduché, ale stojí to za to.
Juraj Cagáň, hudobný publicista

1. Môj osobný slovensky rebríček sa skladá z kapiel s krásnymi menami, ktoré majú osobitý prejav, nemajú problém so slovenským textom a robia to dobre. Môžeme byť radi, že ich tu máme.
Nové Mapy: Veselé (Azyl), Modré Hory: Modré hory (Slnko records), (Dlhé diely) Longital: Gloria (Slnko records), Živé Kvety: 12+1 (Slnko records), Čisté tvary: Rita Von Anarchia (Vagon records).
2. Vo svete je toho neúrekom a všetko za tento rok ešte ani nevyšlo, takže spomeniem iba jeden album, ktorý je podľa mňa dôležitý.  Je to album Third od Portishead . Vychádza po dlhom čase (11 rokov), má suverénny názor, nieje poplatný trendom a predsa veľmi súčasný.
Bet Maj-Sepja, speváčka skupiny Noisecut

1. Noisecut: BLIIIZKO (Slnko records). Kompletná nahrávka: texty netápu, zvuková zložka našla správneho producenta.
2. TV On The Radio: Dear Science(4AD). Album nielen do tanca, ale aj na počúvanie.
Demeter, hudobný riaditeľ Rádia FM

1. Nie som priaznivcom rôznych „bestofov", ale Karpatským chrbátom sa výberové 2CD vskutku podarilo, aj preto, že staré piesne boli nanovo nahrané. Zvládli aj výber skladieb, obal, celkovú štruktúru výberovky, ktorú by som zrejme pasoval za naj album roku 2008.
2. Top albumom bol pre mňa Death Magnetic od Metallicy. Po slabom (či skôr divnom) St. Anger, ktorý však zachránil kapelu od zániku, sa nedalo čakať nič inšie, ako návrat ku koreňom, len s lepším zvukom a to nová nahrávka spĺňa.
Michal Frank, hudobný publicista


1. Appendix: I. (Hevhetia). Album síce oficiálne vyšiel koncom roka 2007, ale do života bol uvedený v roku 2008. Potešilo ma, že zaujímavá slovenská kapela konečne vydala svoj debut.
2. Nedokážem vybrať jeden zahraničný album roka, ale z množstva nahrávok ma zaujali trebárs tieto dve. King's X: XV (InsideOut Music) ako príklad zvláštneho spojenia tvrdosti, melodickosti a duchovného obsahu, a Big Cock: Motherload (Driver Wild Music) ako príklad dobrej zábavy a živočíšneho rokenrolu.
Vladislav Gális, redaktor .týždňa

1. Noisecut: BLIIIZKO (Slnko records). Kapela urobila veľký krok vpred v tvorbe piesní, v textoch a, samozrejme, veľmi pomohla aj produkcia Ecsona Waldesa.
2. KLOQ: Move Forward (Out Of Line) a Leila: Blood, Looms & Blooms (Warp). Dva rovnako dobré albumy.
Biba Grebeňová, hudobná redaktorka Rádia FM

Najviac ma zaujal album rusnacké  Miloša Železňáka. Výborne zahraté, zvláštne úpravy, skvelý obal (Maria Rojko)...
Zuzana Homolová, pesničkárka

Radio Dead Ones: Radio Dead Ones. Priamočiary punkrock jednej ukričanej chasy. Je tam všetko, na čo sa väčšina ostatných už iba hrá.  Melódie. Pravdy. Perly. Srdce. Úprimnosť. Neuveriteľné nasadenie. Obyčajné potetované chlapčiská z Berlína sa zdá vedia, čo je rock´n´roll.
Tomáš Jančúch, hudobník

1.  Save The Cookie: Phantastic (Ghost Park). Aj u nás môže vzniknúť svetový pop, nielen gumákový poprock (to nemôžem).  Sofistikovaná produkcia, výborný spev Cookie Baarovej, výrazné refrény. Jediná chyba asi je, že ľudia z rádia nezistia, že je to slovenská skupina, lebo sa spieva anglicky.
2. Victor Wooten: Palmystery. Pre tohto medvedíka s basgitarou som mal slabosť vždy, ale nový album je dokonalý nielen z hráčskeho, ale aj z kompozičného a dramaturgického hľadiska. Nie je v ňom ani náznak prázdnych jázd a virtuozita je dôkladne obalená muzikalitou a zmyslom pre neodolateľný motív.
Marián Jaslovský, hudobník a hudobný publicista

1. Najviac ma oslovil album Gloria od skupiny Longital. Všetko je v ňom také skutočné a uveriteľné a strašne sa mi páči, že Šina s Danom dokážu do svojej tvorby vložiť ich pohľad na veci a na svet bez akéhokoľvek pátosu a štylizácie. V ich hudbe je niečo nesmierne prirodzené.
2. Jednoznačne Animage od Dana Bártu. Bol to pre mňa dlho očakávaný album a musím povedať, že som z neho nadšená, aj keď som si naň zvykala dlhšie ako napr. na Entropicture (ktorý ma dostal hneď na prvýkát). Je žánrovo pestrejší, idem sa zblázniť z aranžov a spevu Dana Bártu.
Katka Koščová, speváčka

1. Slide & Udu: Ľahkým krokom (Slnko Records). Maťko s Ajdžim týmto albumom znova dokázali, že im to takto svedčí. Múdrosť, hráčska vyzretosť, empatia tónov a zvukov, to sú pre mňa hlavné devízy tohto albumu. Aj keď obohatia každého, s kým hrajú, vlastná podoba ich vnútorného hudobného súzvuku je neopakovateľná. Krásny album....
2. Phil Keaggy: Phantasmagorical (Master & the Musician II). To, že Phil je skutočne výnimočný hudobník, som zistil hneď, ako som sa pred dvadsiatimi rokmi pustil skúmať jeho tvorbu a korene toho, čo robí. Jeho najnovší album je krásny a zas len napĺňa starú pravdu, že dozrieva ako víno… Phil Keaggy skrátka dávno otvoril pre mňa ako človeka duchovnú stránku hudby a pre mňa ako hudobníka akustickú nádheru hudby, čo mi ostalo dodnes. Jeho najnovšia nahrávka je pre mňa tou najkrajšou v roku 2008.
Peter Kriška, organizátor festivalu Jazz&Blues Fest

1. Noisecut: BLIIIZKO (Slnko records) ako pars pro toto za osem tohtoročných majsterštykov najslnečnejšieho zo všetkých vydavateľstiev.
2. Sigur Rós: Med Sud Í Eyrum Vid Spilum Endalaust, lebo je to najkrajší album, aký som tento rok počul. A pritom vyšlo toľko krásy: (OH) Ohio od Lambchop, Dear Science od TV On The Radio, Carried To Dust od Calexica alebo nádherný debut Fleet Foxes…
Juraj Kušnierik, redaktor .týždňa

Foals: Antidotes. Debutový album oxfordských intelektuálov, z ktorých, okrem jedného člena, sa všetci vykašľali na univerzitné autority a pustili sa do hudby. Minimalizmus, math-rocková odviazanosť, pocity osamelosti pretavené do nádherných textov, ale aj inšpirácia Steveom Reichom či kapelou Talking Heads robia z tejto platne tú najlepšiu indie nahrávku uplynulého roka.
Matej Lauko, spolupracovník .týždňa

1. Na slovenskej scéne ma nič neoslovilo.
2. Vo svete toho bolo viac. Napríklad Gnarls Barkley The Odd Couple, Beck: Modern Guilt, Goldfrapp: Seventh Tree, Miss Kittin: Batbox, Duffy: Rockferry... Každý z nich je niečím. Mám rád Beckove texty, jeho presmyčky a slovné hračky, milujem jeho hru so zvukmi a priestormi a zaujímavé chápanie pesničky ako celku. Duffy priniesla späť do popu dávno zabudnuté veci a nálady, bez ktorých sme si kedysi nevedeli dobrý pop ani predstaviť. Miss Kittin pripravila z triviálnych vecí zaujímavý originál a Gnarls sú jednoducho Frank Zappa dnešnej Popmusic.
Laco Lučenič, hudobník

Momentálne u mňa frčí nový album Živých kvetov a k tomu si sem-tam dám posledný H16  a MIG 21. Furt si dávam Chiki Liki Tu-A,  Horkýže slíže a Bez ladu a skladu.
Michal Malicher, hudobný promotér

1. Moje finálové trio tvorí Andrej Šeban: Sklony (Hevhetia), Slide & Udu: Ľahkým krokom (Slnko records) a Richard Müller/Milan Lasica: Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa (44 s.r.o.). Tieto tri nahrávky sú skutočne originálne. Šebanova prístupom a moderným rozvinutím hudobného odkazu ľudovej piesne, Slide & Udu príjemne novodobým pesničkárstvom a Müllerova s Lasicom (ale najmä hudobným dizajnérom Oskarom Rózsom) dokonalým zošansónovaním skvostného materiálu. Otáčajúc a počúvajúc skladby všetkých troch albumov sa moja váhavá prívetivosť nakoniec naklonila v prospech projektu Richarda Müllera a Milana Lasicu s nehynúcom dychom a duchom Jara Filipa.
2. Pri pátraní po najlepšom albume roku 2008 bez ohľadu na krajinu pôvodu prešla cez osobné výberové sito po viacnásobnom počúvaní trojica nahrávok: Jakob Dylan: Seeing Things (Columbia Records-Sony/BMG), Calexico: Carried to Dust  (Quarterstick Records/City Slang) a Bob Dylan: Tell Tale Signs (Sony/BMG). Návrat melódie a piesní do uší súčasného poslucháča, ktorý odmieta hiphopovú haravaru a smog laptopových výbojov, vyniesol na prvé miesto renesančného majstra siedmich remesiel Boba Dylana, k čomu niet čo dodať. Zbierka pesničiek, ktoré považoval pôvodne za paberky a skúšobný materiál, tvoria úžasný komplet, hovoriaci o tom, prečo je Dylan neustálym guru všetkých tvorivých muzikantov.
Pavol Malovič, hudobný a literárny publicista

1. Longital: Gloria (Slnko records). Tvorbu kapely Longital pozorujem od čias, keď sa ešte volali Dlhé diely. Myslím si, že na Slovensku sú jedineční tým, že každým albumom sa posunú niekam vyššie v rámci príjemného alternatívneho popu. 
2. Calexico: Carried To Dust. Country, mariachi a blues sú hudobné štýly, ktoré jednotlivo príliš neobľubujem, ale arizonská formácia Calexico ich zase spojila do nádherného celku. Je to jediný tohtoročný album, ktorý som schopná počúvať stále dookola.
Veronika Mészáros, hudobná publicistka

1. Ako domáceho zástupcu na album roka môžem označiť projekt rusnacké gitaristu Miloša Železňáka, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Hevhetia. Inštrumentačne strohé a introvertné pretavenie rusnáckych pesničiek pripadá možno na prvé počutie ako zneváženie originálov. Pozornejší posluch odhalí nuansy, ktorých výpovednosť funguje bez ohľadu na znalosť rusnáckeho repertoáru.
2. Väčšina mojích kandidátov na album roka 2008 pochádza z Poľska. Skvelé projekty ponúkli Marcin Wasilewski, Piotr Baron, Pawel Kaczmarczyk... Od augusta ma však drží fantastická zvukovosť ukotvená výrazným groove mladého kvarteta Soundcheck na albume Soundcheck II (BCD Records / Hevhetia). Zaujímavé je, že mnohé z poľských zoskupení možno na rozdiel od našich definovať počas prvých tónov
Peter Motyčka, hudobný publicista, spolupracovník .týždňa

1. Fantaghiro: Všecky zvieratká sú moji kamoškovia (benefit pre OZ Súcit a pomoc). Tentoraz bol môj výber veľmi jednoduchý: moji najlepší kamoškovia sú jednoducho pankáči a zvieratká.
2. Blaze Bayley: The Man Who Would Not Die (Blaze Bayley). Tvrdí rockeri nevymrú, ani keď sa po ich novinkách neprahne ako v prípade AC/DC či Metallicy. Keď sa bývalý spevák Iron Maiden po sérii osobných a umeleckých tragédií konečne vzchopil a vydal svoj ďalší sólový album, zasiahla ho definitívna rana v podobe smrti jeho manželky a manažérky. A hoci sa Blazeovi teraz do života zrejme veľmi nechce, mnohým tento životaschopný album pomôže prežiť nejednu ťažkú chvíľu.
Agda Bavi Pain, spisovateľ a hudobný publicista

1. Longital: Gloria (Slnko records). Svieži, vtipný, zrelý, smelý, bdelý, pestrý, jasný - jednoducho krásny.
2. Hector Zazou & Swara: In the House of Mirrors (Crammed Discs). Znie to, ako keby Hector pred smrťou stihol zložiť sám sebe rekviem. Hudbu, ktorá vás núti počúvať nielen ju, ale aj vlastné vnútro, nahralo niekoľko ázijských hudobníkov a pozvaných hostí, Hector ju len zľahka „ošetril" elektronickými efektami, ktoré nie sú až také efektné, ale o to viac emotívne.
Vladimír Potančok, spolupracovník .týždňa

1. V roku 2008 ma nenadchol žiadny slovenský album. Vo všeobecnosti sa mi páčia Mango Molas, Pressburger Klezmer Band, Živé kvety, Zuzana Mojžišová, Družina, Puding pani Elvisovej, Hudba z Marsu.
2. Najviac ma pohladila speváčka Mariana Ramos z Kapverdských ostrovov a jej album Mornador. Obsahuje hudbu originálnu, estetickú, citovo láskavú. Nadpriemerné albumy nahrali aj Club Des Belugas, Chicha Libre, Uxia. Rocku prinavrátili vôňu kvetov Ruby Suns, Yeasayer, Golden Animals a Fleet Foxes.
Miro Potoček, hudobný publicista


Rev rokenrollu od Vandalov. Podľa môjho názoru sa posunuli o dosť ďalej, hoci aj predchádzajúci album bol výborný. Trefné a vtipné texty, nenásilný spev a hlavne backing vocal, ktorý do rokenrolu patrí. Zahraté a zmastrované presne tak, ako to pri takejto hudbe treba. Celkový dojem, podporený zážitkom z koncertu, je 5 hviezdičiek.
Juro Ryban, šéf klubu Randal


1. Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Mullera, Lasica a Muller spievaju Filipa. O textoch a hudobných motívoch sa netreba zmieňovať. Čo ma však nadchlo, sú aranžmány Oskara Rózsu. Oskar potvrdil, že je extra trieda.
2. Skvelým hudobným zážitkom bol pre mňa album Terra, ktorý naspievala portugalská speváčka Mariza. Melancholické fado, pochádzajuce z lisabonských štvrtí Alfama a Mouraria, kde táto rodáčka z Mozambiku vyrastala, získalo úplne iný, dynamickejší rozmer s prvkami džezu. Mariza je úžasný zjav v hudbe a album Terra je toho dôkazom.
Richard Rybníček, hudobník a manažér


Bez ohľadu na krajinu alebo práve s ohľadom na krajinu pôvodu je u mňa albumom roka Med Sud Í Eyrum Vid Spilum Endalaust, tohtoročná novinka od Sigur Rós z Islandu. Tomu hovorím povznášajúca hudba.
Dano Salontay, hudobný vydavateľ


1. Peter Machajdík: NAMAH (Hudobný fond) a to nie preto, že na ňom účinkujú hviezdy ako Jon Anderson, ale pre jeho koncepciu a náladu, ktorá z neho sála. A ešte CD Miloša Železńáka Rusnacké (Hevhetia) — je mi blízka poetika rusnáckych piesní a páči sa mi organická fúzia folklóru a súčasných hudobných foriem.
2. CD z nemeckého vydávateľstva Winter&Winter Henry Purcell v interpretácii špičkových hudobníkov Vittoria Ghielmiho a Il Sounar Parlante. Úžasná interpretácia, skvelý výber skladieb a nádherný obal.
Ján Sudzina, hudobný vydavateľ

1. Foolk: Red Pills For Daddy. Veľká škoda, že viac nováčikov na našej scéne sa tento rok nedokopalo k viac ako trom vydaným skladbám.
2. Bloc Party: Intimacy. Zvukový bordel a texty, ktoré vlezú pod kožu. Osobne nepotrebujem ťažké experimenty, aby mi behal mráz po chrbte.
Nika Svorenčíková, hudobná redaktorka Rádia FM


1. Ján Boleslav Kladivo: Rozhľadňa (Slnko records). Je jasný, presný, citlivý, rozumný, zdržanlivý, skromný, rozvážny, otvorený, osobný, silný, opovážlivo jednoducho nahratý a naspievaný. Jednoducho presný opak toho zvukového znečistenia, čo som proti svojej vôli nútený počúvať v obchodoch, podchodoch, na benzínkach, na ulici, v kaviarňach a skoro všade.
2. Lambchop: (OH) Ohio. Hudba, texty (zvlášť cover I Believe In You) a aj fakt, ako sa tejto superskupiny okolo Kurta Wagnera nedotkla „neviditeľná ruka hudobného trhu". 
Braňo Špaček, hudobník, člen skupiny Kosa z nosa


1. Zo slovenských albumov ma tohto roku najviac oslovil album Universal Cure Oskara Rózsu, Martina Valihoru a Johna Shannona, ktorých hudobné úlety ma ešte stále, aj po mnohých rokoch, dokážu vytrhnúť z reality. Tiež sa mi veľmi páči nová platňa Živých kvetov, ktoré ani na albume 12+1 nesklamali a ponúkajú to, na čo sme u nich za tie roky zvyknutí: skvelú trojkombináciu hudby, textov a hlasu Lucie Piussi.
2. Zo zahraničnej tvorby stojí za povšimnutie viacero albumov. Od susedných Tata Bojs, ktorí sa spojili s kórejským dievčenským Ahn Triom a vytvorili tak naozaj zaujímavé verzie svojich už existujúcich skladieb, cez koncertné DVD sestier Ivy Bittovej a Idy Kelarovej, z ktorého zhliadnutia máte taký úžasný pocit, že si ani neviete predstaviť, aký by ten pocit bol, keby ste ten koncert zažili na vlastnej koži. Zo vzdialenejších by som určite nezabudla na jarný album mojich obľúbených Sigur Rós Med Sud Í Eyrum Vid Spilum Endalaust a jesennú novinku Jazzanovy Of All the Things.
Andrea Tokárová, majiteľka obchodu anarchy.sk

1. Ak vynechám novinky od Živých kvetov a Longitalu, ktoré sú tradične dobré, ale ničím neprekonali svojich predchodcov, tak ma zaujalo EP skupiny Billy Barman. Je to síce na prvý dojem obyčajná gitarovka, ale skladby majú svoju zvláštnu energiu a príjemnú melódiu. Myslím, že to bude objav roku 2009.
2. Najlepší album roka je pre mňa novinka od Sigur Rós Med Sud Í Eyrum Vid Spilum Endalaust. Album plný emócií a príjemných nálad, na ktorom sa nachádzajú aj rýchlejšie skladby, čo nebývalo u  Islanďanov zvykom a práve tie vyvažujú štruktúru platne, ktorá nepôsobí jednotvárne ako možno niektoré predošlé nosiče. A aj koncertný zážitok z leta vo viedenskej Arene podporil túto moju voľbu.
Janči Trstenský, prevádzkovateľ portálu hudba.info

Škoda, že posledný album Le Payaco pred ich rozpadom nevyšiel až tohto roku, ale stále ho hodnotím ako jedinečný počin v oblasti slovenskej popmusic posledného obdobia. Z nezávislej scény určite stojí za zmienku album skupiny Živé kvety 12+1. Pre objektivitu treba spomenúť, že sa realizoval v mojom štúdiu, ale práve preto ho dosť dobre poznám a oceňujem odhodlanie kapely ísť vlastnou cestou.
Peci Uherčík, hudobník a producent

Album, ktorý ma najviac zaujal, je nové cd Invisible Cinema, mladého klaviristu z NYC Aarona Parksa. Hneď pri prvom náhodnom započutí ma zaujal vnútornou energiou a nábojom, ktorý v sebe skrýva nadčasový odkaz tejto doby, ktorá pre nás ešte chystá veľa nečakaných prekvapení. Silné sú hlasy gitaristu Mika Morena či bubeníka Erica Harlanda, ktorí patria medzi najkreatívnejších hudobníkov súčasnej džezovej generácie.
Martin Valihora, hudobník

World wide je to pre mňa Kanye West: Graduation, ale slovenské fakt neviem.
Vec, hiphoper
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite