Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Príhoda z Jáchymova

.dušan Viest .spoločnosť .história

Krátky úryvok z nepublikovaného rukopisu Dušana Viesta predstavuje ukážku jeho štýlu. Zobrazuje spomienky účastníka protinacistického odboja a SNP na komunistické lágre a väznice.

Príhoda z Jáchymova Rukopis Dušana Viesta tvorí 358 strojopisných strán. Text nemá názov a nebol nikdy publikovaný.

do jedného lágru sme sa dostali mnohí s tými, proti ktorým sme pred pár rokmi bojovali. Tu musím spomenúť jednu zvláštnosť, azda kuriozitu, ktorá sa mi prihodila.

Pri apeloch (nástupoch), ktoré v týchto časoch neboli ešte také zlé a dlhé, držali sme sa po skupinkách, priatelia vždy pohromade a pravidelne každý na svojom mieste. Po nejakom čase dal sa so mnou do reči vedľa mňa stojaci väzeň, inteligentne vyzerajúci prešedivený človek, o ktorom som sa neskoršie dozvedel, že je to bývalý kapitán nemeckej armády Ing. Viktor Vick. Takto sme občas spolu chvíľu debatovali. Zrejme sa cítil priťahovaný k našej dôstojníckej partii svojím bývalým povolaním.

Po čase sa nám podarilo prepašovať do lágra pár kúskov dreva, z ktorých som vyrobil šachové figúrky. To bola potom jedna zo zábav, ktorú som denne vo voľnom čase mal s Viktorom. Vedel veľmi slušne po česky, ale ja som mu navrhol, aby pokiaľ on chce pestovať češtinu, nech hovorí po česky, ja ale budem na neho hovoriť po nemecky, aby som nemčinu úplne nezabudol. Takto sa z nás stala celkom známa dvojica. Až po nejakom čase pri nástupe, ktorý trval mimoriadne dlhšie, obrátil sa Viktor na mňa s tým, že vlastne som zradca a všetci Slováci so mnou. Samozrejme ma to rozčertilo a povedal som mu svoju mienku o Nemcoch. Výsledok bol ten, že nás museli od seba trhať a oddeľovať.

Od tejto epizódy prestalo hranie šachu a pri apeloch sme sa na seba ani nepozreli. Asi o desať dní, zase pri jednom takom dlhšom nástupe, obrátil sa Viktor na mňa so slovami, že by chcel so mnou hovoriť nezaujato a bez rozčúlenia, ale že niektoré veci sú mu nejasné a hlavne to, prečo sme vraj urobili Povstanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite