Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trpí dieťa v jasliach?

.redakcia .spoločnosť .polemika

Kontroverzný jasličkový zákon, ktorý reguluje fungovanie súkromných jaslí, prešiel v parlamente aj napriek vetu prezidenta Kisku. Zároveň rozprúdil debatu o tom, ako takáto raná socializácia ovplyvňuje vzťah detí a matiek.

Lucia Gomez
majiteľka súkromnej škôlky v Limbachu, zakladateľka Aliancie kvalitných súkromných škôlok.

Takmer každý z nás kedysi strávil detstvo v jasličkách, ktoré boli súčasťou vzdelávania približne do roku 1993. Vtedy sa schválila trojročná materská dovolenka a matky začali tráviť viac času s deťmi doma. Aj keď nepochybujem o benefitoch, ktoré deti získavajú z intenzívneho a dlhodobého kontaktu s matkou, táto forma nemusí vyhovať úplne všetkým. Podľa mňa by mali mať ženy na výber.

Všimla som si, že ženy v zahraničí nepociťujú taký morálny tlak okolia, ktoré ich odsudzuje, ak pri deťoch nezostanú čo najdlhšie. V zahraničí si ženy tľapkajú po pleci, keď dojčia tri mesiace. Šesť mesiacov je už fakt dobrý výkon a dvanásť mesiacov – to je už pomaly na medailu. O deti sa môžu už po príchode z nemocnice postarať nočné sestričky, ktoré síce stoja nemálo peňazí, ale pohoda matky je často na prvom mieste. Takisto aj oteckovia sú viac prítomní počas prvých dní. Napríklad v Anglicku dostanú dvojtýždňovú oteckovskú dovolenku, o čom my na Slovensku možeme len snívať. Platená materská v mnohých krajinách nie je viac ako šesť, maximálne dvanásť mesiacov. V Amerike či v Kolumbii žiadna.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite