Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dilema pána Dokonalého

.filip Olšovský .michal Magušin .témy

Uhladený, inteligentný a úspešný manažér prijal post Ficovho ministra zdravotníctva. Po roku už poodhalil, čoho je schopný. Kto je Tomáš Drucker? Darí sa mu meniť toxický rezort?

Dilema pána Dokonalého Ilustrácia Natália Ložeková/natalialozekova.sk Najzaujímavejšou otázkou, ktorá vyvstáva z Druckerových opatrení, je to, akou filozofiou sa pri ich zavádzaní riadi. Otázkou týždňa je, ako sa vyrovná s premiérom, ktorý pre jeho „zajacoviny“ nemá pochopenie.

keď sme po minuloročných voľbách hodnotili jednotlivých ministrov novej vlády, vybrali sme z nich dve trojice. V prvej boli potenciálne najprijateľnejší ministri, v tej druhej časované bomby nového kabinetu. Tomáš Drucker, prekvapivý nominant z pošty na ministra zdravotníctva, bol súčasťou druhej trojice spoločne s Robertom Kaliňákom a Petrom Plavčanom.

No zatiaľ čo pri ministroch vnútra a školstva sa predpoveď opakovane potvrdzuje, s Druckerom je to komplikovanejšie. Nielenže ho doteraz obchádzajú škandály a udržiava si imidž krízového manažéra, ktorý upratuje jeden z najtoxickejších rezortov, pozitívny dojem vyvolávajú aj náznaky zmien, ktoré začína opatrne komunikovať.

Spoplatnenie niektorých vyšetrení na urgentných príjmoch či možnosť objednať sa k lekárovi za poplatok na konkrétny termín sú opatrenia, s ktorými časť odborníkov súhlasí. A pritom sa oveľa viac než na kroky nominanta Smeru podobajú na agendu reformného ministra. Kto je teda v skutočnosti Tomáš Drucker? Do akej miery je jeho schopnosť pozdvihnúť zdravotníctvo reálna a kde ide iba o dokonalé PR?

Minister Tomáš Drucker na výjazdovom rokovaní vlády v Lučenci. Jeho skutočná politická sila vo Ficovej garnitúre sa ešte naplno neprejavila.Jakub Julény/SITAMinister Tomáš Drucker na výjazdovom rokovaní vlády v Lučenci. Jeho skutočná politická sila vo Ficovej garnitúre sa ešte naplno neprejavila.

šťastnejší než dedovia

O svojom súkromí Tomáš Drucker príliš nerozpráva. Ak ho za posledný rok predsa len okrajovo spomenul, išlo skôr o bulvárnejšie plátky, ktorým stačilo strohé vyjadrenie. Pre pochopenie Druckerovej raketovej kariéry, ako i jednotlivých krokov v nej, však môže byť rodinné pozadie kľúčové. Do veľkej miery totiž vysvetľuje jeho cieľavedomosť a pracovitosť, o ktorej rozprávajú prakticky všetci, ktorí s ním prišli do kontaktu.

Tomáš Drucker mal iba osem rokov, keď do Kanady emigroval jeho otec. Mame, ktorá sa rozhodla s dvoma synmi zostať v Bratislave, vzali komunisti cestovný pas a jasne jej naznačili, že synovia môžu na priemyslovku či nebodaj vysokú školu zabudnúť.

„Vnímal som socializmus a celú tu dobu, keďže som každé tri týždne s mamou sedával U dvoch levov. Domové prehliadky a prepadnutie polovice bytu socialistickej republike... Mama mala dve práce, aby nám nenasťahovali niekoho do bytu,“ opisuje svoje detstvo Drucker. Hoci popiera, že by zostal vďaka podobným skúsenostiam zatrpknutý, detstvo so skúsenosťou neustáleho tlaku zo strany režimu ho určite poznačilo. Keď ho ako šiestaka na základnej škole zastihla Nežná revolúcia, dovtedy zatvorené dvere boli odrazu dokorán. Tomášovi Druckerovi sa zrazu otvorilo čosi, na čo jeho starí rodičia šťastie nemali.

„Drucker detailne dbá na svoju komunikáciu a dokáže ju prispôsobovať tomu, kto ho počúva.“

Rovnako ako osobná skúsenosť s totalitným režimom totiž Druckera formoval aj príbeh jeho dvoch dedov. Ten z otcovej strany prežil Osvienčim a potom, v roku 1948, dostal ako buržoázny živel doživotie v Jáchymove.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite