Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bernadeta Soubirousová alebo prečo sú Lurdy miestom číslo 1 pre chorých?

.hermana Jaroslava Matláková .stĺpčeky .svätí sestry Hermany

Keď som bola prvýkrát v mestečku Lurdy v južnom Francúzsku, pripadala som si ako z iného sveta. Prednostné právo na vstup do nemocnice, do hotelov, do chrámov či len tak, na uliciach, mali chorí. Tu som sa stretla prvýkrát s ozajstným dobrovoľníctvom.

Bernadeta Soubirousová alebo prečo sú Lurdy miestom číslo 1 pre chorých? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

príbeh nie je až taký starý. Dňa 11. februára 1858 išlo dievčatko Bernadeta so svojou sestrou a kamarátkou zbierať drevo na kúrenie. Smerujú za mesto k Massabielle (čo v tamojšom nárečí znamená „stará skala“), na miesto, kde sa pasú mestské svine. Kým dievčatá prebrodia rieku, Bernadeta zaostáva (bola silná astmatička) a začína si dávať dolu pančuchy. V tej chvíli sa niečo stalo. Prišiel vietor a zároveň ticho.

Z výklenku na skale vyšlo jemné svetlo, v ktorom Bernadeta uvidela mladé dievča. Bola taká vystrašená, že z vrecka vytiahla ruženec a chcela sa modliť, no nemohla. Modlila sa až neskôr. Po modlitbe všetko to, čo videla, zmizlo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite