Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trainspotting: Ten vlak už ušiel

.filip Olšovský .kultúra .film

Prvý Trainspotting bol filmom, ktorý okrem generácie vtedajších dvadsiatnikov spätne zasiahol aj ďalšie generácie. Jeho pokračovanie však na mladších divákov zvysoka kašle.

Trainspotting: Ten vlak už ušiel pressfoto falcon Ewen Bremner, Ewan McGregor, Tommy Lee Miller a Robert Carlyle ako Spud, Renton, Sick Boy a Begbie po dvadsiatich rokoch vo filme T2 Trainspotting.

čisto matematicky by to sedelo. Keď robil profesor Roy Robertson z edinburskej univerzity výskum na bývalých užívateľoch heroínu, zistil, že ich dnešný život sa takmer zhodoval s osudmi pôvodnej partie z Trainspottingu. Každý štvrtý medzičasom zomrel, každý tretí si naďalej pichal heroín a iba jeden z piatich dokázal s drogami prestať. V bande okolo Rentona, Sick Boya a Spuda to po vyše dvoch dekádach vyzerá takmer identicky. Zmenilo sa akurát všetko okolo nich. A oni to ani za ten svet nedokážu pochopiť.

Hneď v úvode to naznačí Spud – len čo sa pokúsil zaradiť do normálneho života, dostal od sveta facku, po ktorej sa radšej vrátil späť k drogám. Ostatní síce odolali, prípadne presedlali na modernejší kokaín, no s realitou sú na tom podobne ako najpopletenejší z partie. Na prvý pohľad teda nič nové, karty sú rozdané rovnako ako pred dvadsiatimi rokmi. Jedinou formou úteku z bludného kruhu konzumného sveta zostávajú tvrdé drogy alebo vidina veľkej sumy peňazí, s ktorou sa dá začať nový život. Na to však už v druhom pokuse nemajú energiu. Ani oni, ani tvorcovia filmu, ktorí si to tvrdohlavo odmietajú priznať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite