Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pozornosti

.vladimír Potančok . .časopis .hudba

TANEC STANICA_DVE PREMIÉRY
PONDELOK 8. DECEMBER
V pondelok môžete zájsť v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie na dve premiéry tanečných predstavení. Slovenskí choreografi a tanečníci Jaro Viňarský a Tomáš Krivošík predstavia svoje najnovšie projekty. Uväznený Trickster a Melting Into Reality sú predstavenia, ktoré dávajú šancu divákovi utvoriť si vlastný názor na ich obsah.

AKCIE ŽIJEME V SPOLOČNEJ KRAJINE
UTOROK 9. DECEMBER
V utorok, deň pred Dňom ľudských práv, bude v Bratislave niekoľko akcií pripomínajúcich fakt, že žijeme v spoločnej krajine. O 13. hodine diskusia v Pálffyho paláci (zahrajú aj Živé kvety), o 16.30 meditácia v synagóge (rabín Myers, Jozej Lupták, Fedor Gál), o 18. hodine koncert v kostole Cirkvi bratskej (o. i. Vlasta Třešňák, Sváťa Karásek, Kvapôčky).

FILM A HUDBA QUE VIVA MEXICO!
UTOROK 9. DECEMBER
Nedokončený, no nesmierne zaujímavý nemý film sovietskeho režiséra Sergeja Ejzenštejna Da zdravstvujet Meksika z r. 1931 si môžete pozrieť v bratislavskom kultúrnom priestore A4 so živým soundtrackom v podaní niektorých členov projektu afterPhurikane. Béla Pokuta, Boris Lenko, Jozef Lupták a Karaoke Tundra sa na vás tešia!

HUDBA THE MANHATTAN TRANSFER
UTOROK 9. DECEMBER
Štyri mená, ktoré sú zárukou najvyššej kvality džezového vokálu: Tim Hauser, Janis Siegel, Alan Paul a Cheryl Bentyne, prvýkrát vo svojej viac ako tridsaťročnej profesionálnej histórii zavítajú na Slovensko. Uvidieť a hlavne počuť legendárny The Manhattan Transfer budete môcť v komornom prostredí bratislavského Divadla Aréna.

VÝSTAVA SVETOZÁR ILAVSKÝ – SOCHY A OBRAZY
UTOROK – NEDEĽA 9. – 14. DECEMBER
Svetozár Ilavský patrí medzi najvýraznejšie osobnosti svojej generácie slovenských výtvarníkov. Cíti sa rovnako doma pri maľbe i soche, ba nepohŕda ani multimediálnymi technikami. O tom, kam dospel v najnovšom štádiu svojho umeleckého vývoja, sa môžete presvedčiť na nedávno otvorenej výstave v bratislavskej Galérii Danubiana.

VÝSTAVA MAREK ORMANDÍK – VEĽKÉ a MALÉ VECI
UTOROK – NEDEĽA 9. – 14. DECEMBER
Ďalším výtvarníkom, ktorý verejne rekapituluje svoju najnovšiu tvorbu, je Marek Ormandík. Tento mesiac môžete vidieť v Bratislave dve výstavy jeho obrazov: v Dome umenia visia  Veľké veci, ktoré sa opierajú o kolekciu veľkých plátien s figurálnymi motívmi a v Stredoeurópskom dome fotografie zase pre zmenu Malé veci.

HUDBA POĎME BRATIA DO RANDALU
STREDA – ŠTVRTOK 10. – 11. DECEMBER
V bratislavskom klube Randal nachystali čosi pre pamätníkov. Miestne rockové skupiny z 80. rokov (Dereš, Isabelle, Krokoband, Krakatit, Gemer, Makar Čudra, Čenkovej deti a ďalší) oprášia svoje nástroje a pobavia publikum. O deň neskôr spravia randál Tomáš Sloboda so skupinou Sounds Like This a hosťujúce dievčenské duo You Coco.

HUDBA OTVÁRACÍ KONCERT SLOVENSKEJ FILHARMÓNIE
ŠTVRTOK 11. DECEMBER
Krátko po skončení Bratislavských hudobných slávností otvorí jubilejnú 60. koncertnú sezónu Slovenská filharmónia. V budove Reduty zaznejú majestátne tóny Nemeckého rekviem od Johannesa Brahmsa v naštudovaní dirigenta Petra Feranca a Slovenského filharmonického zboru pod vedením zbormajsterky Blanky Juhaňákovej.

HUDBA KONCERT NA PAMIATKU TOMÁŠA MUNKA
SOBOTA 13. DECEMBER
V Organovej sieni rektorátu Katolíckej univerzity v Ružomberku odznie Koncert na pamiatku Tomáša Munka. Oživiť spomienku na deportovaných židovských obyvateľov mesta by mala pomôcť okrem iného hudba Petra Machajdíka, Ilju Hurníka či G. Gerschwina, ktorú zahrajú  harfistka Adriana Antalová a flautistka Silvia Stašková.

KINO DEŇ, KEĎ SA ZASTAVILA ZEM
Štrajk hollywoodskych scenáristov a oprašovanie starých filmov určite nemajú nič spoločné.  V novej verzii klasického sci-fi z roku 1951 stvárňuje Keanu Reeves mimozemšťana, ktorý prichádza na našu planétu s mierovým posolstvom.
The Day the Earth Stood Still (USA, 2008)
Réžia: Scott Derrickson. Hrajú: Keanu Reeves, John Cleese, Jennifer Connelly

KINO SIROTINEC
Ak sa vám páčil film Faunov labyrint, nevynechajte ani Sirotinec. Mexicko-španielska mystika v kombinácii s hororovou témou vám môžu pekne rozhádzať a znovu poskladať videnie sveta. Sú záhady, ktoré je lepšie neriešiť...
El orfanato (Mex./Šp., 2007)
Réžia: Juan Antonio Bayona. Hrajú: Belén Rueda, Fernando Cayo, Geraldine Chaplin

KINO VIANOCE NA ŠTVRTÚ
Vianoce a podpásový humor? Proti gustu žiaden dišputát – Reese Witherspoon a Vince Vaughn sa namiesto exotickej dovolenky vyberú na sviatky navštíviť pokrvných príbuzných. Kultúrne šoky sa dajú zažiť aj bez použitia cestovného pasu. 
Four Christmases (USA, 2008)
Réžia: Seth Gordon. Hrajú: Reese Witherspoon, Vince Vaughn, John Voight
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite