Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzske voľby: Tu nejde o makrónky

.marína Gálisová .slovensko

Francúzsko sa blíži k prezidentským voľbám, ktorých výsledok môže predurčiť ďalší vývoj Západu. Proti jednej žene stojí v kampani niekoľko mužov a vôbec nie je isté, či ju porazia.

Francúzske voľby: Tu nejde o makrónky MICHAEL PROBST/AP/SITA 21. január 2017, Koblenz, Nemecko: Marine Le Pen na stretnutí európskych pravicovo-populistických strán.

marine Le Pen je hlavným strašiakom týchto volieb. Líderka Národného frontu, ktorá svoju stranu od otca ani nie tak prevzala, ako mu ju vytrhla z rúk. Prieskumy verejnej mienky tvrdia, že sa dostane do druhého kola. Víťazstvo Marine Le Penovej by bolo pre Francúzsko takmer ako brexit pre Britov – radikálne vyjadrenie faktu, že veľká časť spoločnosti je nespokojná so svojím súčasným životom a s tým, čo očakávajú, že im prinesie budúcnosť.

metóda pokus-omyl

Marine Le Pen je nádejou „zabudnutých voličov“, ktorých niekto označuje za obete globalizácie. Neraz ide skôr o obete informačného veku. Sú to ľudia denne zahŕňaní negatívnymi informáciami, konzumenti krvavého bulváru, senzačných „správ“ a analýz typu „5 vecí, ktoré potrebujete vedieť o svojom živote, aby ste sa v ňom vyznali“. Nemusia to byť hlupáci. Jednoducho sú v informačnej oblasti, v ktorej nedokážu odfiltrovať fakty od fám. K presvedčeniu, že sa niečo dozvedeli, im stačí, keď si prečítajú titulok a lajkujú text na Facebooku. Posmievať sa im môže len ten, kto nikdy nezažil pocit, že už nevládze čítať x-tý návod na spotrebič či študovať pokyny k inštalácii programu – jednoducho si kúpenú vec zapne a čaká, čo bude. Lebo takto nejako, metódou pokus-omyl, títo ľudia hlasujú vo voľbách. A v spoločnosti, kde je informácií priveľa a ich kvalita je často pochybná, je ich čoraz viac. Ich sila rastie.

Mnohí politici o tomto potenciáli inštinktívne vedia. Marine LePen už roky trpezlivo pretvára samu seba a svoju stranu, aby takýchto voličov oslovila. Vysunula sa zo strany svojho otca, lebo bránil tomu, aby sa z Národného frontu stalo niečo širšie a použiteľnejšie, než len hlásna trúba radikálov. Postavila sa za Francúzov ako novodobá Jana z Arku a hurá na Brusel! A ešte aj hurá na Moskvu, ale priateľsky – financie zo zdrojov blízkych ruskému štátu totiž nutne potrebovala na kampaň. Putinovci vedia, že sa ju oplatí podporovať, pretože jej zvolenie ďalej oslabí Európsku úniu (a tá už aj tak notoricky nezvláda svoje problémy).

LePenovej pritom na úspech stačí, že ukazuje existujúce problémy (imigrácia, kriminalita, bruselská byrokracia, nezamestnanosť) a obviňuje z nich abstraktné entity ako „establišment“ či „mainstream“. Volič, ktorý má všetkého plné zuby, ju berie.

„Víťazstvo Marine Le Penovej by bolo pre Francúzsko takmer ako brexit pre Britov – radikálne vyjadrenie faktu, že veľká časť spoločnosti je nespokojná.“

Aké sú riziká, keby zvíťazila? Posilnil by sa vplyv odborov, a ten vo francúzskej ekonomike už narobil dosť ťažkostí. Konkurencieschopnosť francúzskych firiem by utrpela ešte viac ako doteraz. Je veľmi otázne, ako by sa riešili etnicky podmienené spory vo francúzskom štáte, dlhodobo tlejúca rozbuška, ktorá opäť rozpútala nepokoje. Ale najväčšie riziko súvisiace s Marine LePenovou je zahraničnopolitické: jej triumf v prezidentských voľbách by hrozivo posilnil vplyv režimu Vladimíra Putina na Západe. V situácii, keď panuje podozrenie, že proruských duší je až priveľa napríklad v okolí Donalda Trumpa, si také čosi Francúzsko ozaj nemôže dovoliť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite