Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Trump: Tyrania alebo reality šou?

.dalibor Roháč .stĺpčeky .týždeň v ekonomike

Čo odhalil prvý mesiac prezidentovania Donalda Trumpa? Predovšetkým, mýlili sa tí, ktorí dúfali, že úrad Trumpa zmení. Od kampane nič nezabudol – a ani sa nič nenaučil.

Trump: Tyrania alebo reality šou? Natália Ložeková / natalialozekova.sk

šokovať a burcovať emócie v tvrdom jadre svojich podporovateľov aj v opozícii ide Trumpovi výborne. Vládnuť o poznanie menej. Pokiaľ si myslíme, že Trump chce posunúť Spojené štáty nebezpečným smerom, toto je, paradoxne, dôvod na opatrný optimizmus. Koncentrácia moci nie je jednoduchá záležitosť, zvlášť v krajine veľkosti Spojených štátov. Federálna vláda je moloch, vyznačujúci sa veľkou dávkou zotrvačnosti. Riadiť ju a mať reálny dosah na výkon verejnej politiky, to je niečo úplne iné, ako stavať hotely alebo predvádzať sa na sociálnych sieťach.

Mimochodom, jedným z dôvodov, pre ktoré nebol Obama veľmi efektívnym prezidentom, bola jeho predstava, že politika sa robí v Západnom krídle Bieleho domu ako v seriáli West Wing. Realita je nudnejšia: oveľa viac sa deje v kuloároch ministerstiev a bezpočte federálnych agentúr. A o ich fungovaní Trump nemusí mať potuchy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite