Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecká voľba

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Výsledky politického barometra televízie ZDF rozdali koncom minulého týždňa nemecké predvolebné karty. Ich výsledky už zahrnujú Schulzov raketový nástup a vzostup jeho SPD.

Nemecká voľba Natália Ložeková / natalialozekova.sk

CDU/CSU má najnovšie 34 percent, SPD 30, strana Ľavice 7, Zelení 9, Slobodní demokrati 6, AFD 10, pričom trend naznačuje možný vzostup SPD a pokles CDU/CSU.

Médiá sa prvý raz odvrátili od Angely Merkelovej. Sprevádzajú to rétorikou minimalizácie vecných a maximalizácie osobných rozdielov. Martina Schulza prezentujú ako autentického a dynamického politika, pri Merkelovej si všímajú najmä jej únavu.

Skutočnosť je však iná. Schulz je typický populista. Tvári sa síce ako protivník establišmentu, no v posledných rokoch bol predsedom Európskeho parlamentu, takže väčší establišment si možno len ťažko predstaviť. Prezentuje sa tiež ako bojovník za spravodlivosť a proti rozpoltenosti nemeckej spoločnosti, akoby nebol celý ten čas významným predstaviteľom vládnej SPD.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite