Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Michael Novak: Najvplyvnejší Slovák na svete

.lukáš Krivošík .klub

Načúval mu pápež i americký prezident. Jeho myšlienky rezonovali od stredovýchodnej Európy po Latinskú Ameriku. Hoci slovenčinu už neovládal, k svojmu pôvodu sa vždy hrdo hlásil a do vlasti svojich predkov sa často vracal.

Michael Novak: Najvplyvnejší Slovák na svete Natália Ložeková/natalialozekova.sk Teológ a filozof Michael Novak zomrel vo veku 83 rokov. Nie náhodou ho prezývali Svätým Michaelom. Kto to bol a prečo by ho Slováci mali poznať?

michaelovi priatelia, medzi nimi aj mnohí Slováci, ktorých ovplyvnil pri svojich návštevách, jeho zápas s rakovinou už niekoľko mesiacov sledovali s obavami. V novembri mu diagnostikovali nádor na hrubom čreve. Podstúpil operáciu i chemoterapiu. No choroba sa zrejme rozšírila ďalej, než sa na začiatku zdalo. Minulý týždeň jeho dcéra Jana zverejnila na fejsbúku zdrvujúcu správu: „Dúfame, že sa nám podarí dostať ho čoskoro z nemocnice, aby sme doma mohli začať s hospicovou starostlivosťou počas jeho posledných dní.“ V piatok napokon prišla správa o jeho odchode. Zomrel v pokoji a obklopený rodinou.

Kto bol Michael Novak? A prečo by ho Slovensko malo poznať?

ruženec a krucifix

„Rodina môjho otca pochádza z dedinky Dúbrava, ležiacej tesne pod horským vrcholom, z ktorého možno vidieť zrúcaniny Spišského hradu,“ napísal v roku 1991 Michael Novak v predslove k českému prekladu jeho najznámejšej knihy Duch demokratického kapitalizmu. „Rodina mojej matky pochádza z malej, vysoko položenej dedinky Brutovce.“

Obce sú od seba vzdialené len dvadsať kilometrov. Dúbrava je väčšia. Má asi tri stovky obyvateľov. V Brutovciach žije približne dvesto ľudí. „Máme všetko, čo si život v obci vyžaduje – pekný kultúrny dom, obecný úrad, je tu pošta aj dom smútku,“ hovorí s hrdosťou brutovecký starosta Jozef Komara. Dedinka dnes čelí podobným výzvam ako mnohé iné obce na Spiši: prestarnutej populácii a nízkej ponuke ekonomických príležitostí. Niektorí Brutovčania robia na družstve, ďalší dochádzajú za prácou do Levoče.

Keďže sa pýtam na vysťahovalectvo, Fabián Gordiak, ktorý sa zaoberá dejinami Brutoviec, ma upozorňuje na zaujímavosť: Obec je spomenutá aj v knihe rakúskeho spisovateľa Martina Pollacka Americký cisár, ktorú v slovenčine vydalo vlani vydavateľstvo Absynt. A to hneď na prvých stránkach. Začína sa totiž príbehom štyroch mužov, pochádzajúcich práve z Brutoviec, ktorí majú v roku 1888 namierené do Spojených štátov, ale neďaleko Osvienčimu ich zadržia úrady. Koncom 19. a začiatkom 20. storočia odtiaľto množstvo ľudí odchádzalo za obživou do Ameriky.

Kostol stojí v Brutovciach od 14. storočia. Obnova jeho interiéru bola vlani ocenená prestížnymi cenami ARCH a CE.ZA.AR. Na jar roku 1900 sa skupina dedinčanov zhromaždila pri tomto kostole, aby sa pomodlila ruženec za 16-ročného Benedikta Sakmara. Mladík sa pešo vydal do nemeckého Bremerhavenu, odkiaľ sa chystal vyplaviť loďou do Ameriky. Pred odchodom pripevnil na jeden strom pri ceste kríž. V roku 1974 ho tam objavil jeho vnuk Michael Novak, hoci cesta už viedla inokadiaľ. Bolo to naposledy, čo mu úrady socialistického Československa umožnili vstup do krajiny jeho predkov. Vrátil sa sem až po Nežnej revolúcii.

Michael Novak počas svojej prednášky Kapitalizmus a Katolícka cirkev – dohoda alebo nepriatelia v bratislavskom hoteli Tatra v roku 2005.Peter Hudec/SITAMichael Novak počas svojej prednášky Kapitalizmus a Katolícka cirkev – dohoda alebo nepriatelia v bratislavskom hoteli Tatra v roku 2005.

americkí Slováci

Pre pochopenie diela Michaela Novaka je kľúčové poznať jeho pôvod, rodinu a prostredie, v ktorom vyrastal. Narodil sa 9. septembra 1933 v pensylvánskom Johnstowne, meste uhlia a ocele. Rodinná história Novakovcov je príbehom spoločenského vzostupu. „Moji predkovia boli nevoľníci, robotujúci pre šľachtica, ktorý žil na Spišskom hrade,“ napísal Novak. „Všetci štyria moji starí rodičia sa narodili na Slovensku a prisťahovali sa do Ameriky v dobe, keď boli ešte veľmi mladí.“

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite