Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

28 hodín so Samprasom

.michaela Grendelová . .časopis .šport

Čakali sme ho na letisku celí premrznutí. Báli sme sa, či mu nebude zima. Predsa len, letel zo slnečnej Kalifornie. Priletel súkromným lietadlom aj s dvojčlenným sprievodom – so svojím osobným asistentom a s fyzioterapeutom fenomenálneho Michaela Phelpsa.

Čakali sme ho na letisku celí premrznutí. Báli sme sa, či mu nebude zima. Predsa len, letel zo slnečnej Kalifornie. Priletel súkromným lietadlom aj s dvojčlenným sprievodom – so svojím osobným asistentom a s fyzioterapeutom fenomenálneho Michaela Phelpsa.


Pistol Pete nás odzbrojil už po prílete na bratislavské letisko. Napriek mrazu a únavnému letu sa usmieval naplno. „Pozrite sa na to auto!“ potešil sa pristavenej luxusnej limuzíne Hummer. Legendárny Pete Sampras je vo svojich 37. rokoch už šesť rokov na dôchodku. Zvláštny pocit.
„Snažím sa stále niečo robiť. Máme s bratom Gusom rozbehnutých viacero projektov týkajúcich sa tenisu. Občas si aj zahrám, venujem sa golfu, cvičím. Byť iba doma s deťmi, to by som určite nevydržal,“ priznal sa. Dominikovi Hrbatému, ktorý sa budúci rok tiež chystá zavesiť kariéru na klinec, však mimo mikrofónov prezradil: „Tri-štyri roky na dôchodku a uvidíš, začneš sa nudiť.“
Možno aj preto si 14-násobný grandslamový víťaz po štyroch rokoch oddychu začal čas spestrovať exhibíciami. Navyše, dá sa nimi aj slušne privyrobiť. Veď len za tú bratislavskú zinkasoval do 15 miliónov korún. Okrem toho s bratom Gusom založili športovú marketingovú spoločnosť Pure sports management. Pete vložil do firmy meno a Gus 18 rokov skúseností z inej podobnej známej marketingovej spoločnosti IMG, v ktorej bol viceprezidentom pre tenis.

Vie, ako na to
Kým aktívne hral, bol síce pred divákmi džentlmenom na dvorci, ale rozhodcovia o tom vedia svoje. Každý zápas prežíval, najmä, ak išlo o „veľké peniaze“. A vedel to pri empajri náležite zdôrazniť. Sám priznáva, že prehry ho neuveriteľne hnevali. Za tú najhoršiu považuje svoj posledný zápas vo Wimbledone – v 2. kole podľahol v päťsetovej dráme Švajčiarovi Bastlovi, navyše na „pohrebisku favoritov“ — poprednými hráčmi nenávidenom – na kurte číslo 2. „Dosť dlho som sa z toho spamätával,“ priznal zrejme najlepší tenista histórie.
Prehry v exhibíciách ho až tak netrápia. „Už to tak neprežívam,“ priznáva s úsmevom na tvári. Bodaj by aj, veď na slovensko-českom výlete sa tým zaoberať nemusel. Najprv vyhral nad dvestopäťdesiatym štvrtým hráčom Dominikom Hrbatým a o dva dni na to zdolal v Prahe aj svetovú dvadsaťsedmičku Čecha Radka Štěpánka.
Pete sršal dobrou náladou. Novinárom sa priznal, že synom vie natrieť akurát chlieb s arašidovým maslom, a preto ich radšej s manželkou zoberie do reštaurácie. Zároveň je však obyčajný muž, ktorý má rodinu a svoj „dôchodok“ si na bujarých zábavách rozhodne neužíva. Ako nám prezradil, poslednou veľkou „párty“ bola nedávna oslava šiestych narodenín staršieho syna Christiana.

Bratislava
Sampras býval v päťhviezdičkovom hoteli v centre mesta. Po tlačovej konferencii, keď mu meškalo auto, sa chcel dokonca prejsť cez práve otvorené Vianočné trhy. „Je to len päť minút peši? Tak to by som zvládol.“ Odhodlanie mu však zmarilo auto, ktoré ho po desiatich minútach čakania na mraze a nespočetných fotografiách a podpisoch odviezlo do hotela. Pôvodne si totiž Pete chcel zahrať obľúbený poker, napokon však dal po náročnej ceste cez oceán prednosť masáži. Na druhý deň ho čakala prechádzka Bratislavou, ale počasie bolo proti. A tak sa pobral rovno na tréning.

V bratislavskej Inchebe sa Sampras srdečne zvítal so svojím súperom Dominikom Hrbatým. Potme. Na kurte totiž práve bez svetiel trénovali akrobati, ktorých pred zápasom čakala vlastná šou. Pri rozhovore s Dominikom tak Petovi posvietila iba naša kamera.
Bol pripravený. Zaujímal sa o Hrbatého ruku po operácii, dokonca priznal, že videl na obrázku jeho dom. „Je najväčší v Bratislave, že?“ pýtal sa s úsmevom. „Sú aj väčšie,“ kontroval 30-ročný Bratislavčan s upresnením, že výhľad z domu na Kolibe stojí za to.
Zahádzali si loptou na americký futbal, ktorá však v Dominikovi vzbudila rešpekt. „Aby som si ešte pred zápasom ,neodpálil´ lakeť. Som rád, že ma chvíľu nič nebolí,“ priznal s úsmevom.
Vidieť hrať naživo legendu svetového tenisu, ktorá sama seba zaraďuje medzi najlepšiu trojku (spolu s Laverom a Federerom), je stále zážitok. Suverénny štýl servis – volej, ktorý už z dnešného tenisu takmer zmizol, je niečo, čo musí pohladiť dušu každého milovníka tenisu. Najmä v podaní muža, ktorého pohyb na dvorci je aj v 37. rokoch taký prirodzený a nenútený, akoby ste pozorovali balet v štátnej opere.
Škoda, že povrch, ktorý pripravili organizátori v Bratislave, bol prirýchly – možno by sa diváci, ktorí za lístok zaplatili takmer dvetisíc korún tešili zo svetového tenisu viac, ako len čosi vyše hodiny. Sampras napokon zaslúžene vyhral nad Hrbatým vo dvoch setoch 6:3 a 7:5 a po 28 hodinách na Slovensku odletel so svojím tímom do Prahy.

Praha
Dve mestá, dve exhibície, dva rôzne svety. Bratislava bola skromná. Peta čakala na letisku hŕstka novinárov, organizátori a jeden ochrankár. Zápas sledovalo v hľadisku okolo tritisíc divákov. Väčšinu času strávil na hoteli, na dvoch tlačovkách či v hale. Exkluzívne päťminútové rozhovory poskytol Sampras trom médiám.
Praha, to bola celkom iná káva. Zápas so Štěpánkom sledovalo v O2 Aréne 12-tisíc divákov. Kým v Bratislave sa o Peta okrem športových nadšencov a novinárov nik nezaujímal, v Prahe ho prijal sám prezident Václav Klaus. Od Samprasa dostal raketu s vlastnoručným podpisom, a potom sa takmer pol hodinu zhovárali bez médií. Organizátori mu udelili korunu pre kráľa svetového tenisu, s ktorou následne žartoval pred novinármi. „Či je lepšie byť kráľom ako prezidentom? Tak to určite,“ smial sa tenisový velikán. Ani prechádzku českou metropolou mu počasie neskazilo. Sampras si počas dvojdňovej návštevy Prahy našiel čas aj na nahrávanie programu Na plovárně pre Českú televíziu i on-line rozhovor pre jednu internetovú stránku. A ešte jeden podstatný rozdiel. Kým vstupenka na zápas v Bratislave stála dve tisícky, v Prahe ste sa na Samprasa mohli pozrieť už za 290 českých korún.


Muž od Michaela Phelpsa
Žiadalo by sa mi napísať – nenápadný pán po boku Peta Samprasa... ale statný Afroameričan Brian Campbell bol všetkým iným, len nie nenápadným. „To je jeho bodyguard?“ zaznela nevinná otázka z publika. Nie, masér. A vôbec sa ho netreba báť.
Že legenda svetového tenisu Pete Sampras pracuje so špičkovými ľuďmi, o tom sme nepochybovali. Do Európy si so sebou priviezol amerického masérskeho majstra. Muža, ktorý bol tento rok pri ôsmich olympijských zlatých medailách fenomenálneho amerického plavca Michaela Phelpsa. Masíroval ho na olympiáde v Pekingu, rovnako ako aj pred štyrmi rokmi v Aténach. Aké je to byť dôležitou súčasťou tímu momentálne najvýraznejšieho svetového športovca? „Michael je milý chalan. Pre mňa je to normálna práca. Nejako nad tým nerozmýšľam,“ povie skromne. Brian Campbell pôsobí na kalifornskej univerzite UCLA, kde má na starosti aj tenistov, gymnastov či basketbalistov. „Páči sa mi, že univerzitní športovci, najmä z tých športov, ktoré mám na starosti, sú v podstate skromní ľudia. Žiadne veľké hviezdy, žiadne maniere.“ Možno s výnimkou basketbalistov. „S nimi je aj viac práce – predsa len sú vyšší,“ zasmeje sa člen komisie pre športovú medicínu pri americkej plaveckej asociácii (USA Swimming). Sympatický masér spolupracuje s Petom Samprasom dva roky. „Takto na cestách som s ním po prvý raz,“ priznal sa nám v exkluzívnom rozhovore. Počas Samprasovho oddychu sa vybral aj na bratislavské vianočné trhy. Nechal si poradiť, ktoré miestne špeciality treba ochutnať, na tradičnú medovinu prišiel sám. „Čo je to tá medo...?“ na celý názov si spomenúť nevedel. Po našom uistení, že ochutnávka stojí za to, dodal, že fľašku musí priniesť aj domov. A možno z nej ochutná aj Michael Phelps.

Autorka pracuje v TV Markíza
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite