Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Starosta s dušou tuláka

.andrej Bán .reportáže .profil

Vladimíra Ledeckého (50) môžete stretnúť obvykle na dvoch miestach. V „jeho“ slávnej dedine Spišský Hrhov. Alebo kdesi na Kaukaze či na Ukrajine, kde sa rád túla.

Starosta s dušou tuláka ANDREJ BÁN Výnimočný starosta Vladimír Ledecký vie, ako byť úspešný.

na čele samosprávy je od roku 1998. Na prvý pohľad nič výnimočné (podobne dlho slúžiacich starostov je viac), no kto ho pozná, ten vie, že jeho meno je už celoslovenský pojem. O spolužití s Rómami hovorí jasne, stručne aj tvrdo. Má pritom výsledky, aké nedosiahol azda žiadny iný starosta či primátor. Do slávneho Spišského Hrhova sa za ním chodia radiť mnohí. Ako to dosiahol? Jedným slovom – vytrvalosť. A druhým, tretím – tvrdý, no férový prístup. Ku každému.

„Do žiadnej miery Rómov nezvýhodňujeme ani nediskriminujeme,“ odpovedá Ledecký na otázku, či vo svojich úspešných obecných firmách rozlišuje medzi Rómami a Nerómami. Pokračuje: „My človeka zamestnáme a až potom, na základe jeho pracovných výsledkov, sa rozhodneme. Musí mať v prvom rade ,chcenie do práce´. Nemusí nič vedieť, my ho zaučíme, no musí chcieť. Každý dostane šancu a je na ňom, ako sa ukáže.“

Sú to zdanlivo jednoduché recepty, ale za nimi nájdete roky skúseností a poznania z terénu. Tie sa nedajú nahradiť nijakými teoretickými poznatkami či workshopmi. Ak to trochu preženieme, tak pre Ledeckého čosi také ako „rómska otázka“ neexistuje, a práve preto je pri jej riešení taký úspešný. A nejde len o ocenenia typu Dedina roka či Gypsy Spirit.

„Ak chcete dnes nájsť kvalitnú pracovnú silu, tak ju častejšie nájdete medzi Rómami ako medzi Nerómami.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite