Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do pozornosti

.vladimír Potančok .redakcia .časopis .ostatné

.do pozornosti
(1. —7. 12. 2008)


HUDBA ANGELI FUKUSHIMA DUO
PONDELOK 1. DECEMBER
Hneď na začiatku týždňa môžete ukojiť žiadzu po nevšedných umeleckých zážitkoch na žilinskej Stanici. Čaká vás najprv dokumentárny film o živote a tvorbe Milana Adamčiaka, potom rozhlasové vysielanie naživo a nakoniec koncert japonskej speváčky a huslistky Takumi Fukushima s talianskym gitaristom Paolom Angelim.


VÝSTAVA MESTSKÉ ZÁSAHY
ŠTVRTOK — NEDEĽA 4. — 7. DECEMBER
V Slovenskej národnej galérii v Bratislave sa môžete ísť pozrieť na nevšednú výstavu architektonických návrhov s názvom Mestské zásahy. Architektonický ateliér Vallo Sadovsky Architects zorganizoval projekt, v ktorom skupina nadšencov ukazuje, ako by sa dal vylepšiť život v hlavnom meste aj bez monštruóznych developerských zásahov. 


HUDBA EUROFION LIVE – O. RÓZSA QUARTET
ŠTVRTOK 4. DECEMBER
Združenie Eurofion pripravilo v petržalskom Klube Za zrkadlom veľkú multimediálnu párty, na ktorej uvidíte krátke filmy, výstavy obrazov a fotografií, vídžejing i koncerty. Okrem iných vystúpia skupina Rhantisi Franklin či kvarteto v zložení Oskar Rózsa – basgitara, Emil Frátrik – bicie, Ondrej Krajňák – klavír a Michal Bugala – gitara.


FESTIVAL FLAMENCO FESTIVAL
ŠTVRTOK — NEDEĽA 4. — 7. DECEMBER
Jubilejný desiaty ročník medzinárodného Flamenco festivalu sa odohrá na viacerých miestach Bratislavy. Na programe sú filmy, tanečné zábavy, ale hlavne koncerty. Zahrá napríklad česko-španielske duo Petr Vít a Antonio Heredia, skupina Remedios s hosťami, španielsky spevák Francisco Molina a tanečníci Ramón Martinéz a Carmen Ríos.

OPERA ORFEUS A EURYDIKA
PIATOK — SOBOTA 5. — 6. DECEMBER
V bratislavskom SND čaká na milovníkov opery nové naštudovanie Orfea a Eurydiky od Christopha Wilibalda Glucka. Táto inscenácia vznikla v spolupráci s Varšavskou operou – režíroval ju poľský režisér Mariusz Treliński, hudobnú réžiu majú Jaroslav Kyzlink a Marián Lejava a v hlavných rolách alternujú slovenskí i poľskí sólisti.


DIVADLO MŔTVE DUŠE
PIATOK — SOBOTA 5. — 6. DECEMBER
Slovenské alternatívne divadlo SkRAT pripravilo v koncepcii a réžii Dušana Vicena novú kolektívnu hru s povedomým názvom Mŕtve duše. V centre Bratislavy v priestore A4 tentoraz uvidíte divadlo bez slov, ale s o to väčším výrazom. Konečne sa môžete pozrieť na seba samých bez toho, aby ste museli večne otravovať zrkadlo.


FESTIVAL ALTERNATÍVNE VIANOCE
PIATOK — NEDEĽA 5. — 7. DECEMBER
V trenčianskom klube Lúč, Galérii M. Bazovského a v Artkine Metro Hviezda vás čakajú predčasné kultúrne Vianoce. Uvidíte tam filmy, výstavy fotografií, koncerty (Lavagance, Skaprašupina, Chiki Liki Tu-a, Sto múch, CHVM, Vladimír Václavek), divadlá (Divadlo Pôtoň), diskotéky (Bandaska Sounds Systém) a iné prekvapenia.

DISKUSIA PRÍBEH SPIRITUALITY – VIANOCE
SOBOTA 6. DECEMBER
Pomerne malá skupina levočských aktivistov robí velké věci. Už deviatykrát napríklad v krásnom miestnom divadlo organizujú Levočské fórum. To aktuálne bude venované Vianociam a zúčastní sa ho Anton Srholec, Iveta Radičová, Peter Osuský, Daniel Pastirčák, Ladislav Snopko a Vladimír Merta. Levočské fóra majú vždy zvláštnu, príjemnú atmosféru. Je takmer isté, že aj toto ju bude mať.

HUDBA KONCERT PRE ZUZANU
NEDEĽA 7. DECEMBER
V bratislavskom Klube Za zrkadlom sa v nedeľu chystá naozaj mimoriadny koncert. Zuzane Homolovej prídu s piesňou zagratulovať veľmi zaujímaví hudobníci – okrem Miloša Železňáka to bude napríklad duo Longital, z Čiech pricestujú Vlasta Redl a Vladimír Merta a z Chorvátska pesničkárka Dunja Knebl. Príďte aj vy, neoľutujete!

HUDBA ZVOŇTE, ZVONKY
PONDELOK 8. DECEMBER
Tohto roku ubehlo štyridsať rokov nielen od okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy, ale aj od vydania prvej platne skupiny Prúdy. Zvonky sa rozzvonia v bratislavskom PKO vďaka Pavlovi Hammelovi, Mariánovi Vargovi, Fedorovi Frešovi, Františkovi Griglákovi a ich početným hosťom z rôznych muzikantských generácií.

KINO NEBEZPEČNÝ SUSED
Prejavy rasizmu rozoberá americká dráma o nebezpečnom susedovi. Paradoxne, tento chlapík pracuje ako policajt, no svojim novým susedom žijúcim v rasovo zmiešanom manželstve sa chystá poriadne znepríjemniť život.
Lakeview Terrace (USA, 2008)
Réžia: Neil LaBute. Hrajú: Samuel L. Jackson, Patrick Wilson, Kerry Washington

KINO NIKO A CESTA KU HVIEZDAM
Animovaný príbeh pre rodičov i deti o sobíkovi Nikovi a jeho kamarátoch. Niko by sa rád naučil lietať tak ako jeho domnelý otec, ktorý vraj vozí sane so Santa Clausom. A tak sa Niko s veveričkou Júliusom vyberú na nebezpečnú výpravu.
Niko — Lentäjän poika (Fín./Dán./Nem./Írsko, 2008)
Réžia: Michael Hegner, Kari Juusonen.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite