Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Masaker v Mumbaji
Teroristické útoky v indickej metropole Mumbaj šokovali – krvavosťou, rozsahom a množstvom nejasností. Do uzávierky tohto čísla .týždňa sa okolo pôvodcov útokov stále vznášali dohady. Indická vláda obvinila pakistanských islamských militantov, sú však aj iné možnosti. K tým najhrozivejším patrí predstava, že by za útokmi mohli stáť nejaké nové domáce teroristické skupiny.
Útoky sa začali v stredu 26. novembra, keď sa v Mumbaji vylodili desiatky teroristov s ručnými zbraňami, granátmi a výbušninami. Zhruba o pol desiatej večer zaútočili na reštauráciu Leopold Café, zakrátko prepadli hlavnú stanicu. Zabíjali cestujúcich aj policajtov, ktorí sa proti nim postavili. Ďalšia skupina teroristov obsadila Židovské kultúrne centrum a zajala rabína s rodinou. Dve skupiny prepadli hotely: jedna Oberoi-Trident, druhá Tádž Mahál. V obidvoch strieľali na hostí aj zamestnancov a brali rukojemníkov. Hoci sa indickým protiteroristickým komandám podarilo do piatku obnoviť kontrolu nad všetkými týmito miestami a oslobodiť tých rukojemníkov, ktorí masaker prežili, bilancia je strašná: zhruba stopäťdesiat mŕtvych.
Kto za celou hrôzou stojí? Aj Západ sa musel nutne opýtať, či neboli útoky v Mumbaji v skutočnosti namierené proti nemu. Naznačoval by to výber miest, na ktoré sa teroristi sústredili: hotely a kaviareň, kde je vysoký výskyt zahraničných turistov, a židovské centrum. Na druhej strane, streľba na železničnej stanici by naznačovala, že teroristi chcú radikalizovať miestne obyvateľstvo a vyostriť medzi hinduistami protimoslimské nálady. Zrejme aj preto, aby nedošlo k nepokojom a vraždeniu nevinných moslimských rodín, ukazuje indická vláda prstom na Pakistan, tradičného rivala Indie. Ešte stále zostáva otázka, či krvavý kúpeľ náhodou nepripomína akcie al-Káidy. Nemusí to znamenať, že al-Káida za útokmi priamo stojí, ale môže byť pravdepodobné, že teroristi sa ňou inšpirovali.
Kabinet premiéra Manmohana Singha má pred sebou náročnú úlohu: udržať aký-taký pokoj medzi obyvateľmi. V neposlednom rade myslí aj na to, ako sa udržať pri moci. Opozícia často a rada hlása, že táto vláda nebojuje proti terorizmu tak tvrdo, ako by mala. Na budúci rok v máji čakajú Indiu všeobecné voľby a ich výsledok určite ovplyvní aj to, ako vláda zareaguje v tejto ťažkej chvíli.
.mg

Agenti v Kosove
Nemecká vláda oficiálne priznala, že traja nemeckí občania, ktorých 20. novembra zatkli v kosovskej Prištine, sú spolupracovníci Spolkovej spravodajskej služby. Odmietla však prezradiť, aké úlohy plnili. Kosovské úrady ich podozrievajú z prípravy bombového útoku, ktorý sa odohral 14. novembra pred prištinským sídlom osobitného vyslanca EÚ Pietera Feitha.
.mg

Medvedev hosťom
Cesta po Latinskej Amerike zaviedla ruského prezidenta na Kubu aj do Venezuely. Rokovania s Fidelom Castrom sa týkali najmä investícií, ktoré Kuba potrebuje. S Hugom Chávezom sa zase Dmitrij Medvedev porozprával o vytváraní multipolárneho sveta, o ktorého stvorenie sa usilujú politickou aj vojenskou spoluprácou. Spája ich najmä spoločný vzdor voči USA.
.mg

Za mreže
Osem izraelských mladíkov, ktorí patrili k neonacistickej skupine a napádali ortodoxných Židov, ázijských prisťahovalcov, homosexuálov a narkomanov, strávi vo väzení od 15 mesiacov po sedem a pol roka. Existencia skupiny Izrael šokovala. Odsúdení pochádzali najmä zo židovských rodín, ktoré sa do Izraela prisťahovali z územia bývalého Sovietskeho zväzu po roku 1990.
.tg

Azyl pre kresťanov
Európski ministri vnútra prisľúbili, že na dobrovoľnej báze ponúknu v štátoch EÚ až desaťtisíc azylov irackým kresťanom, ktorí utiekli do Sýrie a Jordánska. S iniciatívou prišlo Nemecko, jej schválenie trvalo takmer pol roka a aby bol návrh pre dnešnú Úniu prijateľný, nehovorí sa v ňom o kresťanoch, ale Iračanoch. Minister Kaliňák na rokovaní chýbal.
.jd

Regulujme futbal!
Navrhuje to francúzsky minister športu Bernard Laporte a má podporu aj nášho komisára Figeľa. Francúzom prekáža, že anglické futbalové tímy boli posledné štyri roky vždy vo finále Ligy majstrov a lákajú lepších hráčov vyššími mzdami vďaka menším reguláciám, než sú na kontinente. Riešením má byť regulácia z Bruselu. Únii naozaj nie je nič sväté, ani futbal. Zavedie aj paritu mužov a žien či začiatky zápasu so skóre 0:1 pre slabšieho?
.jd



Nicolas Sarkozy
Francúzsky prezident robí, čo môže, aby sa neznepáčil svojmu ľudu, pre ktorý sú revolučné tradície sväté a Bastilla večne živá. A tak ohlásil návrat štátnych zásahov do voľného trhu. „Aký návrat?“ pýtajú sa realisti. Zmizli vari niekedy?

Čínsky bankár
Čína je bankárom Spojených štátov. V septembri tohto roku sa totiž stala najväčším zahraničným veriteľom USA a kontroluje asi 10 percent amerického verejného dlhu. Osud globalizácie teda do značnej miery držia v rukách čínski komunisti.

Condoleezza Rice
Ministerka zahraničia USA vyhlásila, že rozširovanie NATO sa spomalí a vstup Ukrajiny a Gruzínska sa odkladá. Ruský prezident Medvedev na to, že je rád, že prevládol zdravý rozum. Je za posunom vstupu augustový konflikt Gruzínska s Ruskom?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite