Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slota je zaujímavý politik

.jozef Majchrák .časopis .téma

Rozhovor s Danielom Krajcerom, moderátorom De Facto na TV JOJ aj o jeho relácii a o tom, prečo do nej pozýva Jána Slotu.

Rozhovor s Danielom Krajcerom, moderátorom De Facto na TV JOJ aj o jeho relácii a o tom, prečo do nej pozýva Jána Slotu.


.politické diskusie moderuješ už vyše desať rokov. V čom sa za ten čas zmenili?
Zmenili sa moderátori, politici, ale aj klíma v krajine. Začal som moderovať pred voľbami v roku 1998, keď sa rozhodovalo o základných otázkach smerovania krajiny. Dnes to až také vyhrotené nie je.

.v čom sa za obdobie posledných desiatich rokov zmenili moderátori?
Nechcem hodnotiť svojich kolegov.

.a politici?
Sú viac sofistikovaní a lepšie verbálne vybavení. Viacerí už pracujú smodernými metódami komunikačnej prípravy.

.baví ťa to ešte?
Zväčša áno, ale nie vždy. Závisí to od sily konkrétnej relácie.

.s mnohými politikmi máš kamarátsky vzťah, s viacerými si aj tykáš. Neovplyvňuje ťa to pri výbere hostí a pri vedení diskusií?
Nejde o kamarátsky vzťah. Nechodím s nimi na dovolenky, ani s nimi netrávim voľný čas. Skôr by som povedal, že v niektorých prípadoch sme dobrí známi. Tým, že si s niektorými tykám, som sa nikdy netajil. Je logické, že každý novinár, ktorý to robí viac ako desať rokov, si s niektorými politikmi tyká. Podstatný je výsledok, teda moja práca. Tá je tak pod drobnohľadom, že by bolo až smiešne, keby som v relácii uprednostňoval politikov, s ktorými si tykám.


.z našich moderátorov máš medzi politikmi asi najväčší rešpekt. V poslednom čase sa však napriek tomu zdá, že v reláciách nejdeš do zásadnejších konfrontácií. Prečo je to tak?
Nie je to celkom tak. Niekedy však takýto pocit môže súvisieť aj s tým, že nie vždy tí dvaja politici, ktorých mám v štúdiu, po sebe ostro idú. Posledným príkladom bola napríklad dvojica Robert Kaliňák a Béla Bugár. Vyznel by som smiešne, keby som sa za každú cenu snažil vyvolať konflikt u dvoch politikov, ktorí sa evidentne vzájomne rešpektujú. Druhá vec je, že niektorí politici do relácií nechcú chodiť so svojimi prirodzenými súpermi.

.nejde o tlak televízie, aby relácia bola viac šou než ostrá diskusia, ktorá ide na podstatu veci?
Televízia na mňa nikdy netlačila. Dramaturgiu mám so spolupracovníkmi pevne v rukách. Ak aj používam prvky šou, tak je to zámerne. Najmä ak sú tam dvaja politici, ktorí nedokážu ľudí zaujať. Moderujem reláciu, ktorá je v neskorších večerných hodinách, teda je moderátorsky celkom prirodzené, že občas využijem aj tieto prvky. Keď si však napríklad zoberieš naše posledné dve špeciálne relácie o svetovej hospodárskej kríze a o dôchodkovom systéme, tak to boli seriózne diskusie na vážne spoločenské témy.

.prečo do relácií pozývaš predsedu SNS Jána Slotu?
Pretože je ako politik zaujímavý. Reprezentuje istú skupinu voličov a ani si nedokážem predstaviť efektívny kľúč, podľa ktorého by som selektoval politikov.

.ale veď on si tam robí iba marketing.
To viacerí politici. Je to veľmi otvorený politik, ktorý ma rešpektuje ako moderátora, čo v jeho prípade nie je úplne automatické. Často povie zaujímavé veci.

.v debatách však vulgárne uráža celé skupiny ľudí, najmä Maďarov.
To je otázka na neho. Ja som moderátor a nie ten, ktorý vyslovuje nejaké názory. Som však ten typ moderátora, ktorý sa snaží korigovať politikov, ak to už presiahne medze únosnosti.

.neprekáža ti, že Slota si aj cez tvoju reláciu robí nacionalistickú politickú kampaň?
Nevnímam to ako primárne robenie kampane. Prezentuje tam svoje názory, a tak ako nejakých ľudí zaujme, nejakých aj odpudí. Tým, že Slota otvorene hovorí svoje názory, umožňuje, aby si ľudia na neho urobili názor. Veď tú reláciu robím so zámerom, aby som čo najviac poodhalil, čo si politik myslí.

.kde je hranica, keď by si politika už nepozval?
Keby prekročil nejaké legislatívne hranice. Keby napríklad vyzýval na násilie voči iným osobám. Toto Ján Slota v mojej relácii nikdy neurobil.

.televízne diskusie čoraz viac prestávajú byť diskusnými fórami a stávajú sa len marketingovými kanálmi pre politikov. Prečo?
Má to viacero atribútov, ktoré som spomínal. Politici sú sofistikovanejší, lepšie trénovaní a pripravení. Viacerí nechcú diskutovať s prirodzenými protivníkmi. No a kľúčový je, samozrejme, aj moderátor. Ten sa musí snažiť politika čo najviac zreálniť vo vzťahu k tomu, čo hovorí a čo si naozaj myslí. Vždy sa bude dať diskutovať, či sa mu to podarilo, alebo nie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite