Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti zahraničie

.redakcia .časopis .týždeň vo svete

Nemotorné monštrum
Európska únia bude v roku 2025 vyzerať ako nemotorné monštrum: gigantická, no krívajúca prestarnutá organizácia, neschopná robiť svetovú politiku. To nie je citát z článku Václava Klausa ani z blogu írskeho vlastenca. Tvrdí to v správe o vyhliadkach sveta v roku 2025 hlavná americká spravodajská agentúra National Intelligence Council (NIC). A pokračuje: Únia bude ochromená „medzištátnym hašterením“ svojich členov a „euroskeptickými náladami obyvateľstva“. Ale nie všetky problémy prídu z Bruselu. Najmenej jednu členskú krajinu bude ovládať východoeurópsky organizovaný zločin a Európa nebude schopná suverénnej politiky voči Moskve. Pre energetickú závislosť od ruských uhľovodíkov bude Únia voči poslednej imperiálnej veľmoci v predklone, prípadne na kolenách. Hlavnými spojencami Ruska budú Nemecko a Taliansko. EÚ síce bude mať obrovskú ekonomickú moc, ale malú vojenskú silu a ochotu byť svetovým hráčom. Ústredným problémom má byť problém legitimity Únie. Nielen voči očakávaniam vlastného, podľa NIC euroskepticky naladeného obyvateľstva, ale aj v oblasti stability sociálnej politiky. To prvé nazývajú autori „demokratickým deficitom“, to druhé „demografickým deficitom“. Deficit demokracie, ktorý každá ďalšia európska zmluva posilňuje, bude naďalej spôsobovať vnútornú rozorvanosť. Ako tvrdí americká spravodajská služba, Brusel nedokáže „presvedčiť skepticky naladenú verejnosť o pozitívach prehlbujúcej sa ekonomickej, politickej a sociálnej integrácie“. Dôsledkom bude nielen napätie medzi národnými agendami, ale aj neschopnosť „transformovať ekonomickú moc do globálneho vplyvu“. Problém starnúcej populácie bude podľa NIC zásadným testom pre európsky model sociálneho štátu a politickú súdržnosť západoeurópskych spoločností. Správa sa ďalej venuje Turecku a spája jeho ne/členstvo v Únii so správaním moslimských menšín v členských štátoch a nárastom nacionalizmu, aj so správaním moslimských štátov voči Únii na Blízkom východe.
Toľko správa americkej agentúry. Netreba dodávať, že základom prognózy je zveličenie problémov súčasnosti, a teda všetko môže byť inak. Alebo ani nemusí: všetky opísané problémy sú v Európe dlhodobo prítomné a euroelity namiesto ich riešenia stále budujú ďalšie poschodia bruselskej veže.
.jd

Lisabon finišuje
EÚ si robí fajočku: Švédsko podporilo Lisabonskú zmluvu. Pravdaže, nie švédski občania, ale parlament: za bolo 243 poslancov, proti 39 a 67 sa zdržalo hlasovania. Zostáva Česko a Poľsko – a už aj euroskeptický prezident Lech Kaczynski poslušne hlási, že Varšava nebude stáť Lisabonu v ceste. V Česku zmluvu preveruje Ústavný súd, či neprotirečí českej ústave.
.mg

Topolánkeš?
Siedmy december sa blíži a s ním kongres českej ODS, otrasenej po krajských a senátnych voľbách. Proti predsedovi Topolánkovi kandiduje primátor Prahy Pavel Bém. Bém si teraz za skepsu voči Lisabonskej zmluve od Topolánka vyslúžil obvinenie, že pod jeho vedením by v ODS stúpli „národovecké a eurofóbne nálady“ – a za to prirovnal Topolánka k demagógovi Milošovi Jakešovi.
.mg

Yankees go home
Iracká vláda schválila návrh novej bezpečnostnej dohody s USA. Požaduje sa v nej, aby sa Američania stiahli z irackých miest do konca roka 2009 a z krajiny do roku 2011. Prezident Afganistanu Karzai zase ponúkol ochranu vodcovi Talibanu Mullahovi Omarovi, ak sa vráti do krajiny a prijme ponuku na mierové rokovania. S odchodom prezidenta Busha sa mení situácia v Iraku aj Afganistane.
.jd

Nešťastní Bulhari
Bulhari sú najmenej šťastným národom v Európe, vyplýva z prieskumu zverejneného EÚ. Menej šťastní sú aj Rumuni a Portugalci, na opačnej strane sú Dáni, Fíni, Švédi a Nóri, proti Balkánu tak stojí Škandinávia. Pesimizmus vládne aj Taliansku, Francúzsku či strednej Európe vrátane Slovenska. Čím to vysvetliť? Zdá sa, že  v socializme ani kuchyni a vo víne to nebude.
.jd

Obamova vláda
Či bude Hillary Clinton ministerkou zahraničných vecí, je veľká špekulácia, no kongresman Tom Daschle bude zrejme ministrom zdravotníctva, Janet Napolitano ministerkou domácej bezpečnosti a „clintonovci“ Peter Orszag a Eric Holder budú zodpovední za rozpočet a rezort spravodlivosti. Hoci sa veľa hovorí o spore clintonovci vs. obamovci, je jasné, že v kultúrno-etických otázkach, napríklad v podpore interrupcií, sa klany zhodnú.
.jd


Fidel Castro - nielenže žije, ale stále dokáže prekvapiť. Jeho posledná fotografia bola zverejnená na  internetovej stránke ruskej ortodoxnej cirkvi pri príležitosti vysvätenia ortodoxnej katedrály v Havane koncom októbra. Žeby veľký revolucionár hľadal zmierenie s Bohom?

Cem Ozdemir - je prvým Turkom vo vedení nemeckej strany. Nový líder Zelených má 43 rokov, bokombrady ako zo seriálu Profesionáli z 80. rokov a porovnávajú ho s Barackom Obamom. Bude celkom zaujímavé sledovať, čo to bude znamenať pre nemeckých Turkov a spory o imigráciu.

Arigul Tursun - prípad ujgurskej ženy pritiahol pozornosť k núteným potratom v Číne. Arigul Tursun, ktorá je v šiestom mesiaci tehotenstva, chceli čínske úrady prinútiť k potratu, lebo má dve deti. Protesty, najmä z USA, ju a jej dieťa zachránili. O koľkých obetiach sa však nikto nedozvie?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite