Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Džentlmeni hrajú snooker

.marián Šarközy .redakcia .časopis .šport

V piatok 28. novembra sa bude v Prahe konať exhibícia jednotky a enfant terrible svetového snookru Ronnieho O

V piatok 28. novembra sa bude v Prahe konať exhibícia jednotky a enfant terrible svetového snookru Ronnieho O´Sullivana. „The Rocket“ je na Britských ostrovoch hviezdou porovnateľnou s Beckhamom a na ostrovanov sa škerí zo všadeprítomných reklám.


Nárast popularity snookru sa už prejavil aj na Slovensku. Počet snookrových stolov v baroch a kluboch tu len nedávno stúpol do tej miery, že na ich spočítanie už nevystačíte s prstami jednej ruky. A keď už spomíname štáty, kde vládnu komunisti, veľkú popularitu má táto hra v Číne, ktorá má po Británii a Írsku najviac hráčov počítaných medzi špičku.
Jedným z dôvodov, prečo sa na snookrový zápas vydržia diváci pozerať aj celé hodiny, je jeho technická náročnosť. V profesionálnom podaní pôsobia ostatné biliardové hry nudne. Špičkový hráč nemá problém ukončiť napríklad poolovú hru v priebehu minúty, len čo sa dostane k strku. (Pool je to, čo sa pod názvom biliard zvykne hrávať vo väčšine slovenských krčiem.)
V snookrovej hre si ani taký hráč, akým je O´Sullivan, nevystačí s presným potápaním gúľ do dier (aj keď to vie zo všetkých najlepšie) a musí zapojiť taktiku a premýšľanie na niekoľko strkov dopredu. Slovo snooker, ktoré dalo tejto hre meno, je anglickým označením dôležitej pozície, z ktorej sa nedá zasiahnuť nasledujúca guľa priamočiarym pohybom bielej (cue-ball). Práve do tejto pozície sa snažíme dostať súpera a „vytrieskať“ z nej buď body, alebo dobrú nahrávku.

.tradícia
Snooker je hrou džentlmenov. Nielen preto, že v porovnaní s poolom sú gule menšie a tága majú tenšiu špičku, ale najmä pre nepísané pravidlá a atmosféru hry, ktoré odrážajú tradičný britský štýl. Hráči vždy upozorňujú rozhodcov na vlastné fauly. Výnimočne dobrý strk súpera býva ocenený uznanlivým poklepaním na okraj stola. Steven Hendry raz poklepal aj pri úplne nepodarenom strku, ale podarený vtip sa tu neberie ako podceňovanie. Nosí sa nadhľad a brať zlý strk či prehru príliš vážne rozhodne nie je in.

Snooker je hrou jemných gest a suchých hlášok prehodených spod „stiff upper lip“. Snookristi mávajú pevné nervy. Veteráni ako Jimmy White či Steve Davis sú vášnivými a dobrými hráčmi pokru. Výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo, je práve O´Sullivan, ktorý by asi v pokri prehral všetky peniaze, ktoré si zarobil v snookri.
Naposledy sa mu podarilo spôsobiť mimoriadny rozruch, keď sa uprostred nevydareného zápasu s Hendrym vzdal a odišiel. Nasledovala vlna oficiálnych vyhlásení a ospravedlnení. Snookru sa však celkom úspešne darí svoju kultúru si udržať, čo vidno aj z toho, že O´Sullivan zatiaľ nikoho netresol tágom po hlave.
Živou legendou a stelesnením tradície tohoto športu je sir Steve Davis, šesťnásobný majster sveta a pravý gentleman. Jeho prezývka „The nugget“ vyjadruje jedným slovom dve veci. Steve je prvým hráčom, ktorého zárobky sa v 80. rokoch začali šplhať do miliónov a zároveň hráčom, ktorý nezvykne ani vo vypätých situáciách dávať najavo emócie. Svoju pražskú exhibíciu začiatkom roka okorenil komickou pantomímou a z rukáva vysypal záplavu hlášok a vtipov.
A tak to má byť. Suchý humor sa očakáva nielen od hráčov, ale aj od televíznych komentátorov. Podľa názoru väčšiny snookrových fanúšikov sa tí českí zo stanice Eurosport (Tomáš Kejla, Michal Šíma a Jakub Vančura) vyrovnajú svojim britským kolegom. Jeden z nich komentoval širokú účasť Hendryho rodiny v hľadisku mojou najobľúbenejšou hláškou: „Hendry je takový snookrový Hujer.“

.prezývky
Najlepší hráči majú svoje prezývky, pod ktorými bývajú moderátormi bombasticky uvádzaní na scénu na začiatku zápasu. Prezývka odráža nielen jedinečný štýl a stratégiu hry toho-ktorého šampióna, ale často i jeho povahu.
Úradujúcemu majstrovi sveta O´Sullivanovi, ktorý sa preslávil nielen impulzívnym správaním, ale hlavne najrýchlejšie zahraným najvyšším možným počtom bodov (147) v histórii, sedí jeho prezývka The Rocket dokonale. Podobne ako Higginsovi (majster sveta 2007) alias „Čarodejníkovi z Wishaw“, ktorý zvykne zvrátiť hru dobre nacvičenými odvážnymi fintičkami.
Azda iróniou osudu sa ušla prezývka „The Street fighter“ Graemovi Dottovi, subtílnemu hráčovi s tenučkým hláskom. Táto prezývka je nevyčerpateľným zdrojom duchaplných poznámok jeho internetových neprajníkov. Po tom, čo ho britský bulvár nachytal, ako po prehratom zápase rozlámal svoje tágo na blízkej benzínke, český komentátor výstižne zadrel: „Ten nevypadá, že by mohl něco zlomit.“
Keď sa tento Dott stretol vo finále majstrovstiev sveta 2006 so suverénne najnudnejším hráčom Petrom Ebdonom, prezývaným Psycho, podarilo sa im vďaka obojstrannému prefíkanému taktizovaniu zohrať najdlhší zápas v snookrovej histórii. Predstavte si, že by sa futbal hral nie na čas, ale na počet gólov a vo finále MS by sa stretli dve slovenské reprezentácie.

.dievčatá
Hráči vo vestičkách, ktorí sa zamyslene pohybujú okolo stola, odborne sa nakláňajú, múdro pokyvkávajú a so šibalskými či tajomnými úsmevmi kriedujú svoje tága, pôsobia veľmi elegantne. Nie div, že snookrová hra priťahuje ženy a dievčatá, ktoré plnia oddané fankluby šampiónov.
Snooker, samozrejme, hrajú aj ženy a pôsobia pri tom nemenej dobre. Ak by ste sa aj vy z toho či onoho dôvodu chceli zahrať na snookrového džentlmena či lady, potom na to máte v Bratislave podstatne viac príležitostí ako na ostatnom Slovensku, kde je zatiaľ počet hladových dolín vyšší ako počet snookrových stolov. Vhodné stoly sú podstatne väčšie a najmä nákladnejšie ako stoly poolové (takže ak chcete zapôsobiť dojmom veľmi bohatého džentlmena, môžete svoj nadhľad vyjadriť odklepávaním cigaretového popola na plátno). Pravidlá a zoznam herní nájdete na internete. A ak sa vám nebude dariť tak, ako hráčom na Eurosporte, vôbec to neprekáža. Hlavne sa nezabudnite tváriť, že vám je to jedno.

Autor je robotník
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite