Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nebezpečné rastliny na cestách

.tomáš Čejka .časopis .lifestyle

Najmä v súvislosti s pádom európskych komunistických režimov a nasledujúcim otvorením hraníc získali okrem nás vyššiu slobodu pohybu aj viaceré druhy rastlín a živočíchov. Presnejšie, voľný pohyb mali vždy, len sa od tej doby značne zrýchlil.

Nebezpečné rastliny na cestách STEVE NUDSON/ALAMY/PROFIMEDIA V USA je najnebezpečnejšia invazívna rastlina menom kudzu. Vyrastie za deň až tridsať centimetrov, svojím kobercom pokryje všetko, čo sa nehýbe. Nezaberá vysekávanie, vypásanie ani vypaľovanie, spoľahlivý je len postrek silnými herbicídmi.

väčšina živočíšnych, ale aj rastlinných druhov sú duše neposedné. Len čo zistia, že sa v okolí zmenili podmienky prostredia v ich prospech, začnú sa tam sťahovať, často aj s početným príbuzenstvom. Keď príde taký druh na územie, kde predtým nežil, stáva sa z neho automatický druh nepôvodný. Ak sa tam začne nekontrolovateľne šíriť a pritom napríklad konkurovať domácim druhom, stáva sa z neho druh invázny.

Invázne organizmy dokážu meniť vlastnosti celých ekosystémov, ohrozujú biodiverzitu, veľký je ich vplyv na ekonomiku a často aj zdravie. Známa je napríklad statná, až päť metrov vysoká rastlina, boľševník obrovský, pochádzajúca zo západného Kaukazu. Celá rastlina obsahuje fotosenzibilizujúce látky furanokumaríny, ktoré pri kontakte so slnkom ožiarenou pokožkou vyvolávajú bolestivé, ťažko sa hojace pľuzgiere. Tým najnebezpečnejším druhom, ktoré pôvodným rastlinám výrazne škodia, prípadne ich nemilosrdne likvidujú, prischol prívlastok invazívny a botanici ich nazývajú aj trifidy.

trifidy prichádzajú

V známej sci-fi novele Deň trifidov od Johna Wyndhama sa na Zemi rozšírili trifidy, apokalyptické rastliny, ktoré sa dokázali odpútať od pôdy, presúvať sa a dokaličiť alebo zabiť človeka svojím jedovatým žihadlom. Pôvodne ľudia vyšľachtili trifidy kvôli produkcii kvalitného oleja, ale neskôr sa im ich pestovanie jednoducho vymklo z rúk. Počas istej noci sledujú ľudia na celej Zemi úžasné vesmírne divadlo – množstvo zvláštnych zelených meteorov. Na druhý deň sa však zobudia slepí a stávajú sa tak ľahkou korisťou nenásytných trifidov. Zrak zostal iba tým, ktorí sa na úkaz z určitých dôvodov nepozerali. Pre posledné zvyšky ľudstva sa začína postapokalyptická budúcnosť, v ktorej majú trifidy, noví húževnatí nepriatelia človeka, značnú prevahu.

Žiadny rastlinný druh nie je zlý ani dobrý a každý robí, čo je v jeho silách.“

Táto vedecká fantastika sa stáva v mnohých kútoch sveta sčasti krutou realitou. Spomeňme aspoň jedného zo súčasných najobávanejších trifidov. V Spojených štátoch je to rastlina menom kudzu (Pueraria montana var. lobata). Táto enormne životaschopná rastlina, ktorá vyrastie za deň až tridsať (!) centimetrov, je doma v Číne, Japonsku a na viacerých ostrovoch Pacifiku. Zakrátko svojím kobercom pokryje všetko, čo sa nehýbe. Jej korene siahajú až tri metre hlboko. Odstránenie je často prakticky nemožné. Nezaberá vysekávanie, vypásanie ani vypaľovanie, spoľahlivý je len postrek silnými herbicídmi, ktorý treba opakovať po celých desať rokov. Plochy a budovy dokáže počas jednej sezóny úplne zakryť nepreniknuteľnou húštinou výhonkov. Od roku 1970 je rastlina v USA vyhlásená za najnebezpečnejšiu invazívnu rastlinu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite