Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.redakcia .časopis .udalosti

Stretnutie
Napätie v slovensko-maďarských vzťahoch, ktoré sa zostrilo po policajnom zásahu na futbalovom zápase v Dunajskej Strede, primalo premiérov oboch krajín k stretnutiu. Robert Fico a Ferenc Gyurcsány sa stretli na radnici v Komárne a hovorili o extrémizme, nacionalizme, učebniciach, ale aj o zásahu v Dunajskej Strede. Z toho, čo odznelo po stretnutí na tlačovej konferencii, sa dá usudzovať, že nešlo o žiadnu selanku. Maďarský premiér odovzdal Ficovi šesť návrhov, ktoré by podľa neho mali podporiť obidve strany. Je medzi nimi napríklad požiadavka, aby menšinové školy mohli používať učebnice vydané v druhej krajine, prehodnotenie zákazu používania národných symbolov na športových podujatiach na Slovensku či vytvorenie akéhosi národnostného kódexu správania sa. Fico sľúbil, že požiadavky posúdi expertný tím.
Na tlačovke z oboch strán zazneli aj tvrdé slová. Podľa slovenského premiéra je neakceptovateľný export nacionalizmu i fašizmu z Maďarska na Slovensko, ako aj napojenie Maďarskej gardy na opozičné politické strany v Maďarsku. Ferencovi Gyurcsányovi zase prekáža, že na Slovensku sú nacionalisti priamo vo vláde. „ Ich prejavy na uliciach sú bežný jav všade vo svete, no ich účasť vo vláde už taká bežná nie je. Slovenská vláda nielen flirtuje s nacionalizmom, ale sa s ním rovno zasnúbila,“ vyhlásil maďarský premiér. Ten na tlačovej konferencii preukázal aj väčšiu schopnosť sebareflexie, ako jeho slovenský kolega. Zatiaľ čo Gyurcsány priznal, že jeho vláda mohla v boji proti extrémistom urobiť viac, Robert Fico sa tváril, akoby on a jeho druhovia v koalícií na zhoršení vzťahov medzi oboma krajinami nemali žiadny podiel. Akurát prisľúbil, že Slovensko problém učebníc pre národnostné školy vyrieši na „spokojnosť všetkých.“
To, že extrémizmus a jeho export za hranice nie je len problémom Maďarska, ukázali už nasledujúce dni. V Bratislave 17. novembra pochodovali desiatky radikálov a v českom Litvínove sa vyzbrojení neonacisti zase pobili s policajtmi, ktorí im bránili v pochode cez rómske sídlisko. Medzi účastníkmi tejto akcie nechýbali ani členovia Slovenskej pospolitosti a šéf tejto organizácie z obdobia, keď ešte bola politickou stranou, Marián Kotleba, si na akcii dokonca zarečnil. Jeho príspevok sa niesol v duchu nadávok na „špinavých cigánov“.
.jm

Zomrel Dodo Šošoka
Vo veku 65 rokov zomrel po ťažkej chorobe hudobník Jozef „Dodo“ Šošoka. Hoci sa etabloval ako džezový bubeník, zároveň odvážne prekračoval hranice džezu. Zbieral bicie a perkusie z rôznych kútov sveta a spájal džez s autentickou domorodou hudbou. Často spolupracoval so zahraničnými džezmenmi. Prišli sme o jedného z našich najoriginálnejších hudobníkov.
.vg

Neplatné voľby
Ústavný súd SR rozhodol, že voľby primátora Dunajskej Stredy, ktoré sa konali v decembri 2006, sú neplatné. Vyhovel tak sťažnosti protikandidátky Agoty Antal, ktorá namietala neústavnosť a nezákonnosť volieb. Dôvodom malo byť kupovanie hlasov rómskych voličov. Primátor Péter Pázmany svoju vinu nepripúšťa. Primátorom Dunajskej Stredy je už štvrté volebné obdobie, ktoré skončí predčasne.
.eč .sita

Dohoda
Konzervatívni demokrati Slovenska a Občianska konzervatívna strana sa dohodli na vytvorení volebnej koalície pre voľby do Európskeho parlamentu. „Dôvodom podpísania koaličnej dohody nie je len programová zhoda vo veciach EÚ. Hlavným dôvodom je odkaz novembra 1989, ktorý sme sa počas devätnástich rokov snažili spoločne napĺňať, “ povedal predseda KDS Vladimír Palko.
.jm

Prehra
Takmer dve miliardy musí Slovensko zaplatiť českému podnikateľovi Radovanovi Vítekovi, ktorý kúpil pohľadávku voči štátnej firme Tipos. Dôvodom je prehratý spor pôvodne medzi športovými zväzmi (a ich Športkou) a MF SR, resp. štátom (Tipos), ktorý sa začal ešte za Mečiarovej vlády, formu súdneho sporu získal v roku 2000 a vláda ho prehrala teraz, po dlhých rokoch a po nedávnej výmene právnikov. Žeby aj za toto mohli len bývalí ministri?
.rži

Mlčať zlato
Súdna rada rešpektuje právo slobody prejavu a konštatuje, že návrh JUDr. Dubovcovej v SME (aby minister Harabin odstúpil, keďže klamal) je len jej osobným názorom. Podľa Súdnej rady však Dubovcová týmto názorom spochybňuje svoju nestrannosť. Nie je vylúčené, že sudkyňa napokon bude aj disciplinárne stíhaná. Jej postup bude posudzovať ešte sudcovská rada pri Okresnom súde v Banskej Bystrici.
.eč


Iveta Radičová – symbolicky 17. novembra začala svoju prezidentskú kampaň. Zákon síce povoľuje kampaň len 14 dní pred voľbami, ale Radičová nepovažuje za zodpovedné predstavovať sa voličovi iba dva týždne. Svojím spôsobom – prezidentským – si robí kampaň aj Ivan Gašparovič.

Motorista – sa môže v tieto dni len usmievať. Vďaka finančnej kríze ceny benzínu a nafty utešene klesajú a pokles cien sa údajne ešte nekončí. Ceny benzínu sú už na úrovni roka 2005. Ale pravda je aj to, že ceny paliva sú na Slovensku – v porovnaní s krajinami EÚ – stále veľmi vysoké.

Vladimír Wänke - bývalý futbalový funkcionár pôjde pred súd. Prokuratúra ho obžalovala z brania úplatkov. Tohto deliktu sa mal dopustiť sedemkrát. Podľa informácií, ktoré publikoval denník Pravda, sa vraj funkcionárovi dalo zavďačiť nielen peniazmi, ale aj vínom či jablkami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite