Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naši Thurzovci

.eva Čobejová .časopis .reportáž

Počas komunizmu sme sa tvárili, akoby na slovenskom území ani žiadni šľachtici nežili, akoby v našich dejinách bol dôležitý len prebejský statočný ľud. Ale postupne sme si adoptovali aj zopár uhorských šľachticov.

Naši Thurzovci Michal Pišný Detail epitafu Juraja Thurza na Oravskom hrade, kde je s rodinou pochovaný.

z uhorských šľachticov sme za komunizmu tolerovali možno ešte tak Matúša Čáka Trenčianskeho, pána Váhu a Tatier, ktorý bojoval proti kráľovi a cirkev ho dala do kliatby. Asi sme si ho osvojili najmä preto, že si ho za svojho romantického hrdinu kedysi vyvolili štúrovci. No nebola to šťastná voľba. Až v posledných rokoch si už začíname šľachticov lepšie vyberať. A niektoré regióny si na niektorých atraktívnych menách budujú aj svoju marketingovú značku.

Bojnice sa prihlásili k čudáckemu milovníkovi umenia Jánovi Pálfimu, v Krásnej Hôrke uctievajú charitatívne založenú Františku Andrássyovú, v blízkom Betliari sa zas hlásia k podnikavej vetve Andrássyovcov, kým na Strečne vyzdvihujú obetavú a štedrú Žofiu Bosniakovú. V Starej Ľubovni si pripomínajú poľský kniežací a magnátsky rod Zamoyski...

Mimoriadne atraktívneho šľachtica má k dispozícii mestečko Bytča a Orava a v tomto roku bol dôvod si ho pripomenúť. Na Štedrý deň uplynie 400 rokov od smrti veľkej postavy uhorských dejín – palatína Juraja Thurza, pána Lietavského, Hričovského a Oravského hradu, ako aj Bytčianskeho zámku.

filmári a zlý palatín

Juraj Thurzo znesie veľa prívlastkov – udatný protiturecký bojovník, vzdelaný aristokrat s dobrou výchovou, vynikajúci diplomat a politik, cisársky radca, veľký obranca kresťanstva, presadzovateľ náboženskej slobody, budovateľ evanjelickej cirkvi v Uhorsku, štedrý mecén umelcov a študentov.

Samozrejme, Thurzo nebol anjelom a jeho bohatstvo i vplyv pochádzajú nielen z jeho obchodníckeho talentu či dobrej správy rodových majetkov, ale za skvelú kariéru môže vďačiť aj silnému ťahu po moci, chladnokrvnosti či schopnosti robiť i zákulisné dohody.

„Thurzovci neboli len zemepáni, ale aj podnikatelia, obchodovali s poľskou soľou, s pivom, vínom, šindľami, drevom...“

Obraz Juraja Thurza – iba ako človeka chorobne zažiadaného po majetkoch, ktorý sa neštíti ničoho – vykreslil vo svojom filme Bátoryčka Juraj Jakubisko. Thurzo, dokonale stvárnený Karlom Rodenom, bol vo filme chladnokrvným intrigánom bažiacim po majetkoch a žensky zvodná Bátorhyová bola nešťastnou obeťou, ktorá svoju nevinu nemohla dokázať pred riadnym súdom.

Poradkyňou filmárov bola historička Tünde Lengyelová, ktorá nie je až taká presvedčená o vine Báthoryovej a skôr podozrieva z úkladov „ctibažného a karieristického palatína“, hoci aj ona to tvrdí s istou rezervou. No veľa historikov je opačného názoru. Pavel Dvořák v knihe o palatínovi píše, že Thurzovci boli veľmi príjemnou súčasťou slovenských dejín.

Veľkým zástancom Juraja Thurza bol historik Jozef Kočiš, ktorý bol presvedčený, že v kauze Alžbety Báthoryovej postupoval Thurzo veľmi férovo. Mučeniu a vraždeniu dievčat zabránil palatín tým, že sadistickú Báthoryovú pristihol in flagranti, využil svoju právomoc palatína a dal ju doživotne internovať. Neposlal ju však pred súd, hoci o to žiadal aj panovník. Vysvetlenie má Kočiš jednoduché: manžel Alžbety Báthoryovej František Nádašdy bol kedysi Thurzovým spolubojovníkom v protitureckých vojnách, a palatín preto cítil zodpovednosť voči jeho deťom, ktoré by po odsúdení Báthoryovej prišli o majetky, nehovoriac o hanbe, ktorá by rodinu postihla.

Pri hodnotení Juraja Thurzu vždy záleží na tom, kto to hodnotenie píše. Pre maďarských historikov bol Juraj Thurzo nedôveryhodnou persónou, dokonca až zradcom, lebo sa nepridal k protihabsburskej vzbure Štefana Bočkaja. Pre odborníkov na diplomaciu bol zaujímavou osobou, ktorá stála pri zrode Viedenského i Žitavského mieru.

Pre cirkevných historikov z evanjelickej cirkvi bol zas hrdinom, pretože všemožne podporoval reformáciu a najmä jeho zásluhou sa dobudovala štruktúra Evanjelickej cirkvi a.v. v Uhorsku. Pre slovenských historikov je Thurzo pozoruhodný tým, že slovom i písmom ovládal slovenčinu (aj jeho rodina) a do Bytče si za farára pozval slovenského kňaza a literáta Eliáša Lániho.

Keď sa do diskusie zapoja pamiatkari, pripomínajú ešte najreprezentatívnejšiu pamiatku renesančnej architektúry na Slovensku – skvostný Svadobný palác v Bytči. Pre ľudí z tohto mestečka, ale aj z Oravy je Thurzo priam miestny dobrodinec, lebo bez jeho Svadobného paláca by dnes bola Bytča nudným malomestom a bez thurzovského hradu by na Oravu každý rok nemierilo také množstvo turistov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite