Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cena za zodpovednosť

.lea Dianová .časopis .rozhovor

Aj na Slovensku sa dá podnikať zodpovedne a férovo. Každoročne to dokazuje Nadácia Pontis udeľovaním ocenení Via Bona firmám, ktoré robia pre okolie a svojich zamestnancov viac ako zákon prikazuje. O tom, ako sa u nás rozvíja zodpovedné podnikanie, hovoríme s programovým riaditeľom nadácie Michalom Kiššom.

Cena za zodpovednosť NADÁCIA PONTIS/SITA Riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak počas tohtoročných odovzdávaní cien Via Bona.

ceny Via Bona pre najzodpovednejšie firmy sa budú odovzdávať už sedemnástykrát. Ako vznikla myšlienka založiť túto cenu?

Chceli sme mať nástroj, ktorým vyzdvihneme firmy, aby sa o nich viac hovorilo. Pôvodne bolo ocenenie zamerané najmä na filantropiu, respektíve podporu komunity. Teraz už nie je prioritou, ako svoj zisk firma prerozdeľuje, ale ako ho vytvorí. Zodpovedné firmy sú totiž dlhodobo úspešnejšie. To sa ich snažíme naučiť, a to aj oceňujeme.

naplnili sa vaše počiatočné očakávania?

Áno. Podujatie je prestížne a zvyšuje povedomie o zodpovedných firmách a celkovo o zodpovednom podnikaní, čo bolo naším cieľom.

ocenenia udeľujete v šiestich kategóriách, ale tie kategórie sa menia. Prečo?

Keď vidíme, že v spoločnosti rezonujú nejaké témy a chceme, aby firmy na ne reagovali, vytvoríme na to kategóriu. Naopak, ak sa niektoré aktivity rozbehnú podľa našich očakávaní, cenu prehodnotíme. Napríklad ocenením firemného dobrovoľníctva sme chceli podporiť zapájanie sa zamestnancov firiem do aktivít v komunite a vytvoriť dlhodobejšie spojenia. Tento rok je novinkou ocenenie za sociálne inovácie. Hľadáme príklady firiem, ktoré podnikajú tak, aby vyriešili sociálny alebo ekologický problém. Ich služba či produkt sú síce ziskové, no zároveň riešia určitý problém.

čo si máme pod tým predstaviť?

Mladá dizajnérka napríklad vytvorila pexeso pre nevidiacich. Príkladom môže byť firma, ktorá stavia outdoorové ihriská a pripája k nim aj program. Učí tak ľudí aktívne tráviť svoj voľný čas. Minulý rok vyhrala hlavnú cenu pre zodpovedné malé a stredné firmy spoločnosť Alfa Bio. Jej produkty zdravej výživy sú na trhu veľmi úspešné, teda aj ziskové. Zároveň pomáha vytvárať zdravšie stravovacie návyky.

firma mala pred časom škandál s nátierkou, ktorý sa napokon ukázal ako neoprávnený. Čo v prípade, že sa ocenená firma s odstupom času niečím previní. Môžete ocenenie odobrať?

Doposiaľ sme na to nemali dôvod, no stať sa to môže. My sa sústreďujeme na aktivity za posledný rok a tie oceňujeme. Pýtame sa tiež na to, či firma nebola v posledných troch rokoch odsúdená, nedostala pokuty a podobne.

odpovede aj overujete?

Naša cena je založená na dôvere. Snažíme sa nepristupovať negatívne v zmysle, že nás chcú oklamať. Ak sa napokon ukáže, že firma nehovorila pravdu, bude mať reputačný problém. Komisie, ktoré ceny udeľujú, sú zložené zo zástupcov firiem, mimovládnych organizácií, štátnej správy. Sú to ľudia, ktorí majú prehľad o tom, čo sa v našej krajine deje. Ak mala firma vážny škandál, alebo sa správala neeticky, nehlasujú za ňu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite