Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ich očami

.filip Olšovský .denisa Gdovinová .časopis .spoločnosť

Búrajú stereotyp, že pred kamerou musí stáť iba pekný moderátor s dobrou výslovnosťou. Aj na Islande, aj u nás testujú mentálne znevýhodnení ľudia svoje prezentačné schopnosti. A získavajú sebavedomie.

Ich očami BORIS NÉMETH Jedna z moderátoriek relácie Međ okkar augum Steinunn Ása Thorvaldsdóttir s producentkou programu Elín Sveinsdóttir.

elín Sveinsdóttir pracovala v televíznom prostredí vyše dvadsať rokov. V islandských televíziách produkovala viaceré spravodajské programy. Keď jej však v roku 2009 zomrela nevlastná dcéra, pocítila potrebu vymyslieť niečo nové a vymaniť sa z dovtedajšieho stereotypu. Keďže Elína dcéra bola mentálne znevýhodnená, napadlo jej vymyslieť televízny program, v ktorom by boli hlavnými hrdinami práve ľudia s rôznymi postihnutiami. O niečom podobnom sa už predtým bavila s režisérom Fridrikom Sigurdssonom, ktorý si všimol, že v Dánsku už predtým takíto ľudia príležitostne organizovali televízne volebné štúdio. Elín sa nápad zapáčil a okamžite si ho v hlave vymodelovala ako plnohodnotný spravodajský program s jasnou dramaturgiou. A tak o rok neskôr natočila pilotný diel a dúfala, že islandská štátna televízia zareaguje.

spravodajstvo s pridanou hodnotou

Prešlo sedem rokov a spokojná Elín nám vo svojom dome s výhľadom na centrum Reykjavíku rozpráva o tom, ako sa procedúra s presviedčaním ľudí v televízii aj túto jeseň opakuje. Inak je však optimistická, veď štátna televízia práve dovysielala šiestu sériu jej programu Með okkar augum (Našimi očami) a z odvážneho nápadu sa stala zavedená značka. Pätica ľudí s mentálnym znevýhodnením v rámci nej vysiela vlastné spravodajstvo, robí rozhovory s najvýznamnejšími islandskými osobnosťami či testuje nové jedlá. Celý tím sa v novom zamestnaní našiel (niektorí pred kamerou, niektorí za ňou) a už teraz má vymyslené novinky pre ďalšiu sériu, ktorá by sa mohla začať natáčať na budúci rok.

„Čosi podobné však existuje aj v našom slovenskom svete. Aj keď v menej vážnom duchu, aj u nás sa mohli pred kameru postaviť ľudia, ktorým by to nikdy ani len nenapadlo.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite