Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Až vybuchnú Dukovany

.luboš Palata .redakcia .časopis .týždeň vo svete

Robil som si vo svojom okolí prieskum, či niekto videl nejaký rakúsky film. Okrem Komisára Rexa, seriálu priemerných tv-detektíviek, v

Robil som si vo svojom okolí prieskum, či niekto videl nejaký rakúsky film. Okrem Komisára Rexa, seriálu priemerných tv-detektíviek, v ktorých hrá pekný nemecký ovčiak, si nikto na nič nespomenul.

Teraz je však v Česku aj Rakúsku omnoho slávnejší iný film, Prvý deň, ktorý pred pár dňami vysielala rakúska verejnoprávna televízia ORF. V Česku ani nevadí, že ten film, okrem pár ľudí pri hraniciach s Rakúskom, nikto nevidel.
Stačí, že sa prevalilo, čo si tí Rakušáci dovolili nakrútiť. „Treba im dať po pysku,“ začul som v krčme U kozla u nás v Klánoviciach od staršieho muža v montérkach. „Sú to hajzli a vždy aj boli, majú nás za podľudí, fašisti jedni,“ dodal jeho podobne oblečený spolubesedník.

Podobným tónom, len inými slovami, sa na film sťažoval aj český prezident Václav Klaus, ktorý volal do Viedne rakúskemu prezidentovi Heinzovi Fischerovi. „Pokladám to za veľmi nešťastné. Také veci neprispievajú k budovaniu dôvery medzi našimi národmi,“ povedal podľa svojho hovorcu prezident Klaus, ale asi to vyjadril trochu inak, veď poznáte hovorcov. Český veľvyslanec vo Viedni Jan Koukal bol omnoho nediplomatickejší: „Považujem za nešťastné a priamo nemorálne takto miasť a strašiť rakúsku verejnosť.“
Čechov naštvalo, že film Prvý deň veľmi realisticky stvárnil výbuch atómovej elektrárne. Presnejšie, českej jadrovej elektrárne Dukovany a to, ako si to odnesie Rakúsko. Filmári sa síce vykrúcali po otázke, prečo práve česká jadrová elektráreň, ale faktom je, že keď sa povie jadrová elektráreň, Rakúšania si nepredstavia Slovákov, Maďarov, Bavorov (pritom v ich krajinách jadrová elektráreň tiež stojí), ale Čechov. Ku cti bavorským filmárom sa dá pripísať len to, že nenechali vybuchnúť Temelín, pre Rakúšanov symbol všetkého atómového zla. Voči Dukovanom je to však nefér, lebo je to podľa všetkých prieskumov jedna z najmenej poruchových a najlepšie vedených jadrových elektrární v strednej Európe.
„Po pysku“ by som však  Rakúšanom nedával. Len by som im nepredal ani kilowatt elektriny z tých našich strašných atómových elektrární. Myslím, že by po zime pri sviečkach na jar sami radi slávnostne otvorili aj tú svoju, pred tridsiatimi rokmi zabetónovanú atómovú elektráreň Zwentendorf.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite