Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pilulka z Himalájí

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Je krásne zimné doobedie. Čerstvý otec s batoľaťom v kočíku sa prechádza po cintoríne, pardon, teraz už mestskom parku, a čo nevidí. Dôchodcovia, čo sa tu v júni vrhali na kvitnúce lipy, teraz pomaly visia z nejakého kra s malými oranžovými plodmi. Zbierajú rakytník.

Pilulka z Himalájí Bon Appétit/Profimedia Zdá sa, že tvar bobuľky rakytníka nepripomína pilulku len tak náhodou.

majú v tvári výraz plný sústredenia a radostného očakávania. Človek pomaly pochytí podozrenie, či náhodou nejde o nejakú halucinogénnu bobuľu, ktorá im v týchto krušných časoch preferujúcich mladosť prináša aspoň trochu uvoľnenia, tak uvzato a zanietene oberajú ten tŕnistý ker. Musí to byť riadna sila, tento rakytník, keď aj v mínus päť, čo je v Bratislave pocitovo mínus pätnásť, sa postarší spoluobčania načahujú za jeho malými guľôčkami.

Niet sa však čo čudovať. Za normálnych okolností sa totiž zbiera ešte ťažšie, dokonca jeho krásne plody podobajúce sa na čarovné pilulky, nie je vôbec možné obrať. Pokiaľ totiž neodmrznú, pri ťahaní z kríka posiateho tŕňmi sa človek nielen riadne dodriape, ale ešte aj z plodov nič nemá, pretože mu popukajú v ruke. Držia sa konára, akoby tam boli prilepené sekundovým lepidlom. No keď udrú mrazy, zrazu je všetko inak a rakytníkové pilulky sa pekne nechajú pooberať, dokonca samy padajú do ruky.

„Čínski športovci na posledných olympiádach prisahali na energetický drink pripravený z rakytníka.“

Rakytník pochádza spod Himalájí. Presnejšie z Nepálu, a asi to je dôvod, prečo je taký otužilý a tvorí s mrazom nerozlučnú dvojku. No keby sme pri ňom hovorili iba o zime, krivdili by sme mu. Dokázal sa totiž prispôsobiť takmer každej klíme. Po ľadovej dobe sa mu podarilo rozšíriť po celej Eurázii a nájdeme ho naozaj všade. Či už na rozpálených brehoch Stredozemného mora, na kopcoch v sychravom Anglicku alebo v nepredstaviteľných mrazoch na Sibíri. Všade sa mu darí a všade ho majú radi. Treba však povedať, že tam, kde vládne nepredstaviteľná zima a krutý mráz, rakytník majú najradšej. Nielen preto, že je jedna z posledných jesenných plodín, ale najmä vďaka jej neuveriteľným liečivým účinkom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite