Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Utrpenie mladej Astrid

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Len nedávno nás nemecká kinematografia obdarila úžasným filmom Toni Erdmann, a už tu máme ďalší pozoruhodný kúsok – 24 týždňov režisérky Anny Zohra Berrached. Na plagáte má napísané, že je to film o práve na rozhodnutie sa a o práve na bolesť. A veruže je.

Utrpenie mladej Astrid Astrid vo filme 24 týždňov rozhoduje o živote svojho nenarodeného dieťaťa a o šťastí rodiny.

hlavnou hrdinkou toho filmu je mladá žena Astrid Lorenz. Úspešne sa živí ako komediálna zabávačka v rôznych televíznych šou. U publika je pomerne populárna. Integrálna bytosť. Sympaťáčka. Krásavica. Má asi osemročnú dcérku Nele. A vnímavého, milujúceho partnera Markusa, ktorý sa voľakedy pravdepodobne zaviazal, že bude svojej partnerke oporou v dobrom i zlom a – na počudovanie – je odhodlaný prísľub splniť nielen na koči, ale aj vo voze. Nádherná rodina. A v očakávaní. Astrid je samodruhá. Prechádzka ružovým sadom sa môže začať. Alebo radšej nie?

Téma toho filmu je ťaživá. Tehotná žena sa dozvie, že pod srdcom nosí viacnásobne postihnutý plod. Žije v krajine, v ktorej legislatíva povoľuje umelé prerušenie gravidity až do okamihu pôrodu. Keď lekári stanovia prvú diagnózu, Downov syndróm, budúca mama s budúcim otcom sa rozhodnú na ratolesť nesiahať. Lenže potom sa veci skomplikujú. Otázka prestáva vyzerať tak, či budú v budúcnosti môcť byť ešte šťastní rodičia – veď podstatné je aj tak to, či bude môcť byť šťastné dieťa. A práve to sa stane po vyhlásení nasledujúceho lekárskeho nálezu o zdravotnom stave plodu otázne. Veľmi otázne. Alebo vlastne jasné? Môže byť vôbec akékoľvek naše rozhodovanie sa o budúcnosti v čomkoľvek jasné?

„Nielen civilizovanosť, nielen demokracia, ale aj kresťanstvo nám podarovalo najzákladnejšiu slobodu: slobodu rozhodnúť sa.“

Interrupcie sú priestorom, kde je postavená hranica. Na jednej strane (zásadní) odporcovia, na druhej (zásadní) odporcovia odporcov, hore po múre pobehuje nebývalo početná skupina nerozhodnutých, zvažujúcich a aj tých nepremýšľajúcich. Astrid, na ktorej pleciach leží konečný verdikt, to má asi najťažšie zo všetkých ľudských skupín – je ženou, je tou konkrétnou matkou, nie je veriaca, ale je inteligentná, premýšľavá, schopná lásky a obety, zodpovedná... Nevýslovne nepriaznivý kokteil vzhľadom na nutnosť rozhodnúť sa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite