Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pod lupou Petra Zajaca: Sila hudby

.peter Zajac .časopis .klub

Juraj Mojžiš organizuje už niekoľko rokov v Stredoeurópskom dome fotografie stretnutia Schôdzky s umením. Vedome si vyberá témy, ktorými chce vyprovokovať nepredstierané myšlienkové spory. 

Pod lupou Petra Zajaca: Sila hudby MATÚŠ ZAJAC

preto si vybral aj napoly sprofanované slovo angažovanosť. Daniel Fischer ho preniesol do intímnej životnej sféry a uchopil ako paralelnú kontempláciu založenú na synoptickom princípe, pri ktorom v mysli prebieha, korešponduje, prelína sa viacero myšlienkových a emocionálnych dráh. Pustil nám skladbu Ilju Zeljenku Tri slová a sprevádzal ju premietanými sprievodnými textami. Náhoda vyprovokovala omyl, bol to však šťastný omyl. Na powerpointovej prezentácii sa objavil názov 3. slová. Bodka zmenila základnú číslovku tri na radovú číslovku tretí, čím sa názov skladby zmenil na Tretie slová.

„Tretie slová Ilju Zeljenku sú lamentáciou. Kvílením, nárekom, horekovaním, ponosou.“

Ten náhodne vzniknutý názov nevyjadroval počet, ale poradie (a poriadok) v čase a v chronológii ľudského života, no aj istú životnú postupnosť. Prvé slová sa rodia v premene zvukov na slová v hlase malého dieťaťa. Druhé prichádzajú neskôr ako plnovýznamové slová dospelého človeka, ktorý sa snaží svet racionálne zdisciplinovať v nádeji, že pomenovanie sveta znamená jeho pochopenie, uchopenie a ovládnutie. V Zeljenkovej skladbe však šlo o tretie slová – o skladbu, ktorú zložil Ilja Zeljenka rok pred koncom života vo vedomí, že sa blíži smrť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite