Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď nadíde ten deň

.christoph Schönborn .časopis .osobnosti

Štyri adventné nedele nás pripravujú na príchod Ježiša, ktorého narodenie budeme sláviť počas Vianoc. Vždy znova sa na zmysel adventu a Vianoc zabúda.

Keď nadíde ten deň Natália Ložeková / natalialozekova.sk

začal sa advent. Vianočné trhy sú otvorené na mnohých miestach už od polovice novembra. No advent sa v skutočnosti začal až v nedeľu 27. novembra. Slovo „advent“ pochádza z latinčiny a označuje „príchod“. Okolo zmyslu adventu je však veľký zmätok. Čo alebo kto má prísť? Odpoveď bola predtým všetkým jasná: Štyri adventné nedele nás pripravujú na príchod Ježiša, ktorého narodenie budeme oslavovať počas Vianoc. Vždy znova sa však na tento skutočný zmysel adventu a Vianoc zabúda. Zostali len vianočné trhy, darčeky a adventná nálada – a najmä skutočne hektické obdobie, nad ktorým mnohí stenajú.

Evanjelium prvej adventnej nedele hovorí o celkom inom príchode: „Syn človeka príde v hodinu, o ktorej neviete.“ Ježiš sám seba často označuje za „syna človeka“. Zväčša sa tak pomenúva vtedy, keď hovorí o inom príchode. Nie o Vianociach, jeho narodeninách, ale o svojom „opätovnom príchode“, definitívnom príchode.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite