Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity: No pasarán nestačí

.filip Olšovský .časopis .rozhovor

Formálne je stále podriadeným Roberta Kaliňáka a reprezentantom vlády, ktorú si veľa jeho rovesníkov neželalo. Tvrdí však, že by svoj krok bez váhania zopakoval znova. Nový podpredseda Mostu Ábel Ravasz.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity: No pasarán nestačí BORIS NÉMETH

posledné dva týždne patrili na domácej politickej scéne najmä kauze ministra Lajčáka a slečne Hlávkovej, ktorá na ňu upozornila. Ako vníma túto kauzu rovesník Zuzany Hlávkovej a človek, ktorý je na tej druhej strane?

Stále pre mňa zostáva najdôležitejšia moja odborná práca. Som splnomocnencom vlády a prácu iných ministerstiev by som radšej komentoval menej.

tipujem, že v okruhu vašich priateľov či bývalých spolužiakov sú tiež ľudia, ktorí študovali v zahraničí a kauza okolo Zuzany Hlávkovej sa stala aj témou vašich rozhovorov.

Samozrejme, tiež som študoval v zahraničí a som v kontakte s takýmito okruhmi ľudí. Treba však povedať aj to, že ja som bol rozhodnutý, že sa vrátim na Slovensko a dokonca ani v štátnej správe som sa neocitol náhodou. Keby som si myslel, že moja dnešná agenda sa v predchádzajúcich rokoch robila dobre, nikdy by som ju nezobral na seba. A keby som si myslel, že v našej politike je všetko v poriadku, nikdy by som do nej nešiel.

k vašej práci sa ešte dostaneme. Vaším nadriadeným je stále Robert Kaliňák. Asi nie je pohodlné byť podriadeným niekomu, o kom sa od vzniku vlády hovorí prakticky iba negatívne.

Nemyslím si, že táto vláda by bola pre hocikoho pohodlná. Sme nútení robiť kompromisy. Čo sa týka pána Kaliňáka, od vzniku vlády som ho videl veľmi málo. Za posledný mesiac sme sa nestretli ani raz a jeho osoba má na moju prácu minimálny vplyv. Úrad splnomocnenca je v štátnej správe autonómnou jednotkou, aj keď administratívne robíme veci cez Ministerstvo vnútra. Určite však moju prácu kauzy pána Kaliňáka nijako neovplyvnili.

to je ten administratívny pohľad. Z politického ste však nominantom vlády a podriadeným ministra, ktorý kšeftuje s daňovým podvodníkom.

Som splnomocnenej vlády, teda ak som niečím nominantom, tak je to premiér Fico. A v realite aj nominantom strany Most a Bélu Bugára. To, že sme zaradení pod ministra vnútra, je len administratívny fakt života. S ministrom Kaliňákom nemáme konflikty, ale ani silnejšie vzťahy.

stojí vám to množstvo kompromisov, ktoré musíte pre fungovanie v tejto vláde robiť, ešte za to?

Nie som politik z povolania, aj keď som k tomu každým mesiacom bližšie. Od apríla, odkedy som vo svojej funkcii splnomocnenca, si uvedomujem, že je to aj výrazne politická pozícia. No stále je to viac odborno-politická funkcia. A už niekoľko týždňov som aj podpredsedom strany, takže to opäť otvára nové úrovne. No verte mi, keď vám hovorím, že zatiaľ som nemal nutkanie riešiť svoje veci politicky. Moja pozícia sa ťažko vykonáva aj pri ideálnych podmienkach. Aj preto zatiaľ nepotrebujem otvárať iné fronty.

takže neľutujete, že ste do toho pred polrokom išli a prijali zodpovednosť za rómsku otázku?

Určite nie. Bez zaváhania by som to urobil znova. Nie preto, že spím lepšie alebo mám lepšie podmienky. Tento rozhovor, koniec koncov, robíme v priestoroch policajnej stanice a na takýchto miestach som sa v živote necítil komfortne. Ide o to, že toto celé beriem ako veľmi dôležitú tému a zatiaľ mi nikto moju prácu neblokuje.

vyhovuje vám táto vláda aj po ideologickej stránke? Inými slovami, nebolo by vám lepšie v pravicovejšej alebo naopak ľavicovejšej vláde?

Zatiaľ sa ma na to ani veľa ľudí nepýtalo, no som ľavičiar. Dokonca ľavicový liberál a ešte k tomu aj Maďar. To tiež do veľkej miery ovplyvňuje, ako sám seba politicky zaraďujem. Rozhodnutie spolupracovať so stranou Most, najprv ako poradca a potom ako straník, bolo pre mňa preto logické. Aj keď to nie je ľavicová strana, no ani krajná pravica.

čo znamená byť v roku 2016 ľavicovým liberálom?

Pre mňa je dôležité, aby sme všetci mali možnosť žiť v normálnych podmienkach nezávisle od toho, kto sme. Na to potrebujeme určité podmienky a sieť, čo je v mojich očiach primárna agenda politickej ľavice. A liberál som v tom, že mi je úplne jedno, aký je kto starý, akú ma etnicitu či sexualitu. Zdá sa mi, že aj keď máme tieto garancie v Ústave, ešte stále je priestor pracovať na tom, aby to tak naozaj bolo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite