Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Celosvetová vojna proti hotovosti

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

Kým na Slovensku niektorí žijú v dobe kešu, inde prebieha útok na hotovosť. V USA sa diskutuje o zrušení stodolárovky, Európska centrálna banka zrušila produkciu päťstovky.

Celosvetová vojna proti hotovosti Natália Ložeková / natalialozekova.sk

„Hotovosť je pre kriminálnikov, treba zrušiť veľké bankovky,“ ozýva sa už aj z Austrálie. A maximálne limity na držanie hotovosti platia už aj na Slovensku. No zatiaľ najdrsnejší útok zažila India. Štátny peňažný monopol tam zrušil zo dňa na deň platnosť 86 percent hodnoty existujúcej hotovosti. Staré bankovky 500 a 1 000 rupií (sedem, respektíve 14 eur) tam nahradí nová päťstovka a nová dvetisícka. Na výmenu nechali ľuďom niekoľko týždňov. Do konca novembra bolo možné staré bankovky v obmedzených objemoch (cca 55 eur) zameniť na pošte, s preukazom totožnosti a preukázaním pôvodu peňazí ich možno do konca decembra uložiť v banke. Hotovosť, ktorej príjem nebudú vedieť ľudia zdokladovať, bude predmetom až takmer 50-percentného zdanenia.

V ekonomike, kde prebieha 97 percent transakcií v hotovosti, kde polovica ľudí nemá účet v banke a štvrtina populácie nemá oficiálnu identitu, to znamená zemetrasenie. Predaje áut, nehnuteľností a iných statkov sa zmrazili a ľudia namiesto práce vystávajú pred bankami. Čierny trh ožil, končiace bankovky sa predávajú s 30- a viacpercentným diskontom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite