Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ctihodný prezident Siekel

.eva Čobejová .časopis .spoločnosť

Slovenský olympijský výbor má nového prezidenta. Po sedemnástich rokoch opustil funkciu František Chmelár a nahradil ho podnikateľ Anton Siekel. Zvíťazil s obrovským náskokom. Akoby bol ideálnym kandidátom. Ale je?

Ctihodný prezident Siekel MAREK MRVIŠ/SITA Anton Siekel je symbolom rýchleho podnikateľského úspechu v deväťdesiatych rokoch, keď slabá legislatíva priala ľuďom, ktorí nemali veľké zábrany.

anton Siekel porazil troch svojich konkurentov až deklasujúcim spôsobom, už v prvom kole voľby získal 88 zo 108 hlasov. Olympijské hnutie si teda vybralo kontinuitu, Siekela si totiž vyhliadol a vybral ako svojho nástupcu (ktorému bude pomáhať) dosluhujúci František Chmelár. Jeho pozícia je v hnutí stále evidentne silná, stále dokáže s prehľadom ovládať svoje okolie, a podarilo sa mu bez problémov presvedčiť voličov, že podnikateľ s kladným vzťahom k športu bude pre slovenský olympionizmus to pravé orechové.

Ani Anton Siekel neponechal nič náhode či lobovaniu Františka Chmelára. Pred samotnou voľbou vyšlo v médiách niekoľko rozhovorov, ktoré pripomínali skôr PR články ako klasické novinárske rozhovory. Dokonale tak presvedčil svojich voliteľov, že je naozaj ten najlepší z najlepších. Dokonca aj Danku Bartekovú, ktorá je členkou vedenia Slovenského, ale aj Medzinárodného olympijského výboru, potešilo, že na čelo olympijského hnutia sa dostal „človek s vysoko nadstavenými morálnymi hodnotami“. To už znelo trochu ako vtip.

Anton Siekel patrí k tej generácii podnikateľov, ktorá zbohatla na obchodoch s akciami z prvej vlny kupónovej privatizácie. Siekelovo zbohatnutie opísal časopis Trend (v roku 2013) asi takto: S priateľmi začal skupovať akcie investičných fondov, ktoré premenili na akciové spoločnosti hneď, ako to politici dovolili, a postupne z nich „povytriasali“ drobných akcionárov. Za extrémne výhodných podmienok získali kontrolu nad fondmi Slovenskej poisťovne. Nasúkali ich do svojich firiem Prominent Holding a BMI Securities, z ktorých vznikol investičný fond Istrokapitál. Táto skupina bola známa tým, že veľmi dobre komunikovala najmä s firmami, kde mali vplyv politici. Napríklad sa vedela dostať k zaujímavému balíku VSŽ z portfólia štátneho Transpetrolu v období, keď podnik kupoval americký investor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite