Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mladý pápež, Westworld a tí druhí

.juraj Malíček .časopis .kultúra

Seriálový trh je presýtený, superlatívy sa minuli, seriály prestali byť dôstojnou témou. Niežeby varili z vody, alebo sa vyčerpali, ale je podstatne zaujímavejšie ich sledovať, ako o nich čítať. Napriek tomu je tu zopár postrehov k aktuálnej ponuke.

Mladý pápež, Westworld a tí druhí IMAGE NETFLIX/FILM STILLS/PROFIMEDIA Seriál Black Mirror je poctivé a bystré satirické scifi.

seriál Black Mirror sa do širšej pozornosti médií dostal až teraz, hoci britská Channel 4 uviedla prvé tri epizódy už v roku 2011. Tretia séria pod krídlami Netflixu už mala epizód šesť. Ide o poctivé a bystré satirické sci-fi, vracajúce na ihrisko koncept seriálu, ktorého epizódy na seba nenadväzujú, ani v nich nehrajú tí istí herci. Spoločným motívom všetkých epizód je len ono žánrové vymedzenie. Ortodoxných scifistov zo starej školy síce ničím skutočne neprekvapí, ale poteší aj ich, lebo nezdržuje, nezaplieta sa do vlastných scenáristických pascí a dostaví sa i onen pocit úžasu, sense of wonder, teda kvalita, o ktorej už sa zdalo, že sa vytratila, lebo sme si na ňu až príliš zvykli.

Príjemným prekvapením zo zálohy je The Crown, veľkovýpravný, veľkorozpočtový historicko-politicko-imperiálny seriálový životopis kráľovnej Alžbety, toho mena druhej, ešte stále vládnucej britskej panovníčky. Herecké obsadenie to má dokonalé, výprava je britsky precízna, ale nie opulentne estrádna a scenár Petra Morgana miesi fikciu a fakty tak elegantne, že vlastne vôbec nie je jasné, čo je čím.

v pasci menom Quality TV

A potom už tu teda máme Westworld a Mladého pápeža, tie akoby top seriály dneška, obľúbené, adorované, ktorým by sa najviac hodilo, ak by im ktosi poriadne kriticky naložil. Lebo oba uviazli vo vlastnej pasci Quality TV, teda pojmu natoľko sprofanovaného, že už nikto presne nevie, čo vlastne znamená. Kráľ je nahý, žiada sa zvolať, akurát nie je jasné, či jeho nahota nie je len novým, ešte sofistikovanejším druhom odevu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite