Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaro knihy z inej doby

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

Prednedávnom mi na stole pristála úžasná kniha. Volá sa Vyznania znovuzrodeného pohana a má úctyhodných 1 076 strán. Jej autorom je bývalý dekan Yale Law School Anthony Kronman.

Čaro knihy z inej doby Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v dobe, keď sa cenia skôr akademické špecializácie, ide o impozantnú a ambicióznu knihu. V čase, keď intelektuáli strácajú zmysel pre vyššie poslanie, tu máme intelektuálne dobrodružstvo založené na presvedčení, že idey sú tým, čo hýbe dejinami, a že oddať sa im znamená žiť ušľachtilejší, intenzívnejší život.

Kronman mal vždy obsedantné nutkanie zaujímať sa o jednu vec: pochopiť zmysel moderného sveta. „Odkedy som prvýkrát uvažoval o týchto veciach aj so zdržanlivou introspekciou,“ píše, „prenasledovali ma myšlienky o tom, že osud ma vrhol do sveta s výnimočnou historickou identitou a lomcovala mnou úzkosť zistiť, čo je to za identitu.“

Kronman nikdy nebol veriaci, no cítil, že porozumieť dnešnej dobe znamená pochopiť aj jej vzťah k rôznym ďalším momentom dejín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite