Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Keby ste pocítili chuť spoznať vojnu v Sýrii, nevykladajte o tom na každom rohu. Nevozte v batohu kurdské materiály. Neprekračujte hranice do Turecka. A už vôbec nie teraz.

Český týždeň Tomáša Němečka Natália Ložeková/natalialozekova.sk

markéta Všelichová, 24-ročná študentka pražskej poľnohospodárskej univerzity, tento rok v septembri veselo rozprávala do médií o svojich výpravách medzi kurdských bojovníkov. („Nič nepotrebujete, všetko vám dajú.“) Na sýrskom fronte je to tvrdé a skutočné, ona sa tam cíti slobodná – a už vie zložiť samopal! Až ju predminulý štvrtok zatkli Turci aj s jej 30-ročným priateľom Miroslavom Farkasom. Keď ide o kurdské milície, Ankara nepozná brata, tobôž spojenca z NATO.

Českí diplomati už raz Všelichovú vytiahli z kaše – keď bola v lete zadržaná v Iraku bez víza, peňazí a poistenia. Jej priateľ sa pýšil, že bol v cudzineckej légii (prešiel vstupným výcvikom), pred odchodom melodramaticky spísal závet a vyhlásil zbierku na kurdské siroty. Keď znalci oblasti namietli, že v Kurdistane nie sú sirotince a že o deti sa stará široká rodina, chceli s Všelichovou vyberať na poľnú nemocnicu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite