Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neidealizovať Obamu

.dalibor Roháč .časopis .týždeň vo svete

Niekedy sa zdá, že rozdiely medzi Donaldom Trumpom a jeho predchodcom ani nemôžu byť väčšie. Barack Obama je všetko, čo Trump nie je: šarmatný, vtipný, rozvážny. Ale...

ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.SK

za osem rokov v Bielom dome Obama hádam ani nezvýšil hlas. A nechýba mu ani osobná integrita. Bolo by však chybou zabudnúť, že Obamovo prezidentovanie bolo v mnohých smeroch sklamaním. Dá sa dokonca tvrdiť, že práve jeho zlyhania prispeli k nástupu bigotného populizmu, ktorého najvypuklejším príkladom je Trumpov triumf.

Obamovou definujúcou črtou bol jeho inštinkt „stáť nad vecou“. O akúkoľvek otázku verejnej politiky išlo – od zdravotníckej reformy po dohodu o iránskom jadrovom programe – jeho reakcia na kritiku málokedy spočívala v priamej konfrontácii argumentov. Skôr vždy predpokladal, že jeho kritici sú pomýlení či neinformovaní.

Netreba ospravedlňovať republikánske obštrukcie v Kongrese a posun strany smerom k radikálnej pravici. Ale Obamovo ostentatívne státie nad vecou prilievalo olej do ohňa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite