Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana, ideš!

.eva Čobejová .časopis .spoločnosť

Uplynulý týždeň bol určite nočnou morou pre svetaskúseného uznávaného diplomata Miroslava Lajčáka. Jeho prácne budovaný imidž konsenzuálneho politika bez veľkých škandálov, zato s veľkou budúcnosťou, sa rozsypal. Môže za to istá Zuzana Hlávková.

Zuzana, ideš! MAREK MRVIŠ/SITA

miroslav Lajčák sa tvári vždy skúsene, sebaisto až nepriestrelne, ako človek, ktorý so svojím profesionálnym úsmevom a trochu nudnou diplomatickou rečou ustojí všetko. No tento rok mu nejde karta: najprv mu Robert Fico svojimi výrokmi o moslimoch pokazil kandidatúru na šéfa OSN. Potom už nestačil ani jeho osobný šarm či bohaté diplomatické skúsenosti – vidina prestížnej kariéry vysokého úradníka sa príliš rýchlo rozplynula. Ale Lajčák to ustál vcelku dobre, nedal na sebe vedieť, že sa mu vlastne zrútil svet a musí si hľadať náhradný profesionálny cieľ.

Pre človeka jeho rangu predsa nemôže byť post ministra zahraničných vecí malého štátika vyvrcholením kariéry. Možno sa už aj zamýšľal, či nezľaviť zo svetových ambícií a neuspokojiť sa aj s funkciou prezidenta v malej stredoeurópskej krajinke. Možno mu už tieto úvahy napadali, keď mu jeho tlačový servis hlásil, že akási Zuzana Hlávková na tlačovke rozpráva o machináciách s verejnými financiami na ministerstve zahraničných vecí.

Zrejme si pomyslel: Taká mrzutosť! Taká hlúposť – nejaké predražené galavečery popri tom všetkom, čo tento rok musel absolvovať: kandidatúra na šéfa OSN, parlamentné voľby, predsedníctvo v Rade EÚ... Naozaj ťažký rok, do toho moslimovia, utečenci, brexit, Trump... Svet visí na vlásku a on má riešiť akési galavečery za pár tisíc eur!

V prípade Zuzany Hlávkovej sa stretlo viacero pre Lajčáka nepríjemných vecí: Hlávková je mladá žena s presvedčivým výrazom a odhodlaním. Dôveru vzbudzuje aj jej príbeh šikovnej študentky, ktorá sa s dobrým vzdelaním vrátila zo sveta domov. A veď práve o toto sa teraz Slovensko veľmi snaží – presvedčiť čo najviac mladých ľudí, aby neostávali v cudzine, ale prišli domov a tu uplatnili svoje vedomosti, talent, nasadenie, ideály. Zuzana túto žiadosť domoviny prijala – prišla, prijala miesto štátnej radkyne a rýchlo zo štátnej služby odišla. A verejne prehovorila o tom, prečo. Jej slová len potvrdili to, čo si mnoho ľudí o tejto vláde už dlho myslí – že rozkrádanie je už zakódované v systéme a ani ten distingvovaný Lajčák s tým nemal chuť či odvahu niečo spraviť, naopak, celkom dobre sa s týmto nastavením zžil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite