Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Očami Doroty Nvotovej

.dorota Nvotová .redakcia .časopis .osobnosti

Polovica mojej skupiny sa dnes vydala na trojdňovú túru na najvyššie položené jazero na svete Tilicho Lake, ktoré spočíva pod ľadovcovým systémom v 5 000 metroch nad morom. Celej dnešnej expedícii dával trpkastú príchuť fakt, že včera odtiaľ letel záchranný vrtuľník.

Polovica mojej skupiny sa dnes vydala na trojdňovú túru na najvyššie položené jazero na svete Tilicho Lake, ktoré spočíva pod ľadovcovým systémom v 5 000 metroch nad morom. Celej dnešnej expedícii dával trpkastú príchuť fakt, že včera odtiaľ letel záchranný vrtuľník.
Štyria nezvestní, s najväčšou pravdepodobnosťou mŕtvi trekeri, boli zrejme zavalení ustavične sa zosúvajúcou štrkovou stenou dole do priepasti. A tak zdravá polovica mojej skupiny na treku okolo Annapurny dnes vyrazila v sprievode dvoch sprievodcov a dvoch nosičov hore. Ja ležím s dráždivým kašľom a plným nosom v Manangu, okresnom horskom mestečku vo výške 3 550 metrov nad morom s ostatnými klientmi.
Sme v skupine dve choré a výrazne to zhoršuje našu schopnosť aklimatizovať sa na výšku. Pozorujeme ďalekohľadom zo strechy hotela cestičku, ktorou sa naši ráno vydali a smejeme sa na kozách, ktoré furt preliezajú plot a chcú obžierať stromy z našej záhrady. Domáci zakaždým vybehne z kuchyne a hádže po nich kamene. Asi v
4 000 metroch nad Manangom žije v kamennom domčeku „Hundred rupee Lama". To je storočný budhistický láma, ktorý sa za 100 rupií pomodlí za každého, kto to k nemu hore vyšliape. V rámci výškovej aklimatizácie to pôjdeme poobede vyskúšať. Potom nás čaká návšteva malého kamenného kina, kde už roky premietajú len štyri filmy s himalájskou tematikou. Na vývesnej tabuli ohlasujú, že majú aj kozub. Kino v 3 500 metroch. Pekárne. Internet za 500 korún na hodinu. Nič z týchto moderných vymožeností nevynahradí obyčajné večerné posedenie s pripitými šerpami v jedálni pri piecke. Lejú do seba rakši, miestne víno, a spievajú národnú pieseň Tiriri. Každý bubnuje, na čo vie a v bruchách nám pomaly trávi nepálska pizza a jačie steaky zaliate presladeným mliečnym čajom. Mesačný svit sa odráža od ľadov Annapurny a osvetľuje celú krajinu. Samotný mesiac síce nevidno, zato Annapurna vyzerá, akoby svietila. Pozerám sa na ňu z okna, keď zaspávam. A keď zavriem oči, počujem trepotanie všade visiacich budhistických modlitebných vlajočiek. Občas ešte zavŕzgajú modlitebné valčeky, roztočené nočnými chodcami. A potom himalájske ticho.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite